Artikel top billede

Jeg holder af hverdagen - effektivitets- og produktivitetsforbedringer ved hjemmearbejde

Klumme: Når flere virksomheder melder om en øgning i produktiviteten under hjemmearbejde, hvordan forklarer det så tesen med, at vi er flokdyr? Er mennesket mere produktivt alene?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

I disse hjemmearbejdstider er der måske mange mennesker, der savner deres kollegaer og deres arbejdsplads. Og der rapporteres også om børn, der rent faktisk gerne vil i skole igen.

Det er heller ikke så mærkeligt, for vi mennesker er designet til at være sociale og dermed flokdyr.

Og det ville i sagens natur også have alvorlige konsekvenser for den reproduktive funktion - og dermed artens overlevelse - hvis vi kun levede alene.

Men når flere virksomheder så melder om en øgning i produktiviteten under hjemmearbejde, hvordan forklarer det så tesen med, at vi er flokdyr? Er mennesket mere produktivt alene?

Fordybelse og ensomhed

Forklaringen – tror jeg – skal findes i, at nogle opgaver kræver fordybelse og dermed ensomhed.

Personligt har jeg erfaret, at dét at skrive klummer er noget nemmere, når man afsætter tiden til det og ikke bliver forstyrret hele tiden.

Og fordybelse får man, når man sidder hjemme i fred og ro. Og dermed så går produktiviteten automatisk op.

Faktisk så tror jeg, at uanset om du er programmør, forfatter, musiker eller maler, så er den kreative process nemmere, når du arbejder på egen hånd. Men mennesket er stadig et flokdyr, der har brug for social kontakt. Når vi er ensomme i for lang tid, så får vi det sværere.

Et paradigmeskifte

For mange har det sandsynligvis været noget af et paradigmeskifte, at skulle arbejde mere hjemme.

Selv arbejder jeg for en virksomhed hvor ratioen for, hvor mange skriveborde og kontorer der rent faktisk er til rådighed, kontra antallet af medarbejdere, løbende bliver vurderet og tilpasset.

Således er vores it-infrastruktur gearet til, at majoriteten af medarbejderstaben arbejder hjemme.

Corona-krisen har derfor ikke haft nogen teknologisk påvirkning på vores evne til at arbejde.

Faktisk har jeg gennem årene oplevet at møde mange kollegaer til årets julefrokost, som jeg troede for længst var stoppet.

Når man er i en global virksomhed, så kan folk sagtens være placeret i alle mulige afkroge af verden. Og vel at mærke uden nogensinde at møde op på et kontor.

Men der er også mange virksomheder som er blevet overrasket over corona-effekten og ikke har haft infrastrukturen klar til, at alle skulle arbejde hjemme på én og samme gang. Og dermed har man fået medarbejdere der er uproduktive, fordi de ikke har fjernadgang til virksomhedens it-systemer.

Denne problemstilling er selvfølgelig blevet addresseret og det har medført knaphed på visse komponenter.

Derudover ville det være forkert og måske lidt naivt at tro, at hjemmearbejde ikke ville have nogen form for psykisk påvirkning.

Således tror jeg, at mange glæder sig til at både Danmark og deres arbejdspladser åbner igen. Mange mennesker bor i øvrigt allerede alene – specielt i og onkring de større byer. Men det at bo alene har også sine fordele og bare fordi man bor alene, behøver man jo ikke være alene.

Således er det kun godt, at vi har veludviklede sociale medier og veludviklet teknologi, som kan hjælpe os med at imødekomme ensomhed under dorona-krisen.

Faktum er, at både at leve og arbejde hjemme og det at fungere sammen med andre mennesker kræver viljestyrke og disciplin. Vil du gerne læse lidt mere om disse emner, så er disse tidligere beskrevet her.

Hjernen elsker rutiner

Langt de fleste mennesker knus-elsker hverdagen og de rutiner den bringer.

Hjernen elsker nemlig rutiner, gentagelser og ting den kender. Og hvis din rutine har været, at møde op på et kontor og tale med dine kolleger, så har du i disse corona-tider bare fået en ny hverdag og dermed en ny rutine.

Derfor kan det godt undre mig, at mange rapporterer om trivselsproblemer, øget alkoholforbrug etc.

Faktum er bare, at du har fået nye rutiner. Og nye rutiner kræver altid tilvænning. Og selv om myten om, at nye vaner og rutiner kun tager 21 dage at vænne sig til, så er det ved at blive ”new normal” for de fleste.

Vil du i øvrigt læse lidt mere om vaner og rutiner, så er det beskrevet her.

Så mit bedste råd vil være at holde fast I det, du kender og det, der fungerer.

Hvis du er vant til at gå i seng klokken 22.00, så er der ingen grund til at være længere oppe, bare fordi du er hjemme.

Og hvis du kun får to øl i weekenden, så er der ingen grund til at indtage alkohol hver dag, bare fordi du er hjemme. Og så fremdeles.

Alternativt, så bare spørg mennesker i alle faser af livet. Langt de fleste holder af hverdagen og søger normaliteten. Det minder mig om det gamle Dan Turells digt ”Jeg holder af hverdagen”, som er helt fantastisk.

Det slutter sådan her:

Jeg holder af hverdagen
Jeg er vild med den
Hold da helt ferie hvor jeg holder af hverdagen
Jeg holder stinkende meget af hverdagen

Hvis du har lyst til at læse Dan Turells hyldest til hverdagen i sin fulde form, så findes det her.

Denne klumme er i øvrigt skrevet uden at hverken hustruen, børnene eller hundene har forstyrret mig. Og det er gået hurtigere end normalt.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering