Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld.
Lad os komme i gang.
KMD indgår helt ny partneraftale med kommune
KMD er blevet ny it-partner for Rudersdal Kommune, hvor KMD ud over at levere it også skal bidrage til videreudviklingen af kommunens ressourcestyring.
Det skriver KMD i en meddelelse til Computerworld.
Der er ifølge KMD tale om en helt ny type af aftale, der gør op med det traditionelle kunde-leverandørforhold.
"Aftalen med Rudersdal er en helt ny måde at tænke it-løsninger på. Selvom aftalen bygger på den velkendte og ansete KMD Opus-platform, så går vi her skridtet videre. Vi leverer ikke bare et færdigt produkt, vi leverer også den fremtidige udvikling og digitalisering," lyder det fra Allan Freiheit, der er forretningsdirektør hos KMD.
KMD vandt aftalen med Rudersdal via et traditionelt udbudsforløb.
Med aftalen skal alle kommunens arbejdsområder og - processer samles i et fælles system, der bygger på KMD Opus. Når løsningen implementeres fra januar 2021 kommer den til at styre kommunens økonomi, løn, opkrævning og vagtplaner, lyder det.
TDC klar med fibernet til 4.000 adresser
TDC Net fortsætter den store fiberudrulning.
Nu får yderligere 4.000 husstande og virksomheder på Sjælland mulighed for at blive koblet på.
I denne omgang er det 1.300 adresser i Vigerslev og 2.700 i Slagelse, der får tilbud om gratis tilslutning til fibernet fra TDC Net.
Det skriver TDC i en meddelelse til Computerworld.
For at gøre brug af den gratis tilslutning til fibernettet skal man købe et abonnement hos en udbyder efter eget valg. Det er dog også muligt at få udført den gratis tilslutning uden at tegne abonnement.
TDC's nye fibernet sikrer downloadhastigheder på op til 1.000 Mbit/s, og i fremtiden vil hastighederne potentielt blive endnu højere, lyder det.
Telenor-data: Flere danskere tager udenlands i vinterferien
Vi flyver hastigt videre til landets næststørste teleselskab Telenor, der kan fortælle, at flere danskere tilbringer vinterferieugerne 7 og 8 i udlandet.
Det viser teleselskabets mobildata, skriver Telenor i en meddelelse til Computerworld.
Omtrent 18 procent af Telenors omkring 1,6 millioner danske mobilkunder har befundet sig i udlandet i de to vinterferieuger - en stigning på næsten 50 procent sammenlignet med samme uger i 2019.
"Dette gælder både for de mere populære destinationer i Europa, herunder Spanien, Norge og Frankrig, samt mere eksotiske steder udenfor Europas grænser," udtaler netværksekspert i Telenor, Jesper Mølbak.
Antallet af danske Telenor-kunder, der er rejst til Mexico er steget med 280 procent, mens der har været en stigning på 2.000 procent fra Filippinerne, fremgår det.
Størstedelen af Telenor-kundernes skiferier udenlands har dog været i vores nabolande Sverige og Norge.
Martin Thorborg træder ind i e-conomics bestyrelse
Omkring fem år efter, at Martin Thorborg var med til at starte regnskabsprogrammet Dinero, går han nu ind i bestyrelsen hos kollegerne e-conomic, oplyser Dinero i en meddelelse til Computerworld.
"Det er med oprigtig ydmyghed, at jeg går ind i e-conomics bestyrelse. Jeg bliver en del af en ekstremt veldrevet og på alle leder og kanter profitabel forretning, og her glæder jeg mig til at kunne bidrage med mine kompetencer," lyder det fra Martin Thorborg.
Martin Thorborg er i direktør i Dinero Regnskab ApS, der i november 2016 blev en del af den norskejede it-koncern Visma, der også ejer e-conomic.
I begyndelsen af 2021 flytter alle Vismas selskaber i København, herunder Dinero og e-conomic, til et nyt hovedkvarter på 20.000 kvadratmeter i Carlsbergbyen i København.
Læs mere om det her: Visma gør klar til indflytning i nyt kæmpedomicil centralt i København: Se billederne af det nye hovedkvarter her
Digital mærkningsordning får ny direktør
Mikael Jensen er udnævnt som direktør for ny mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, som Dansk Industri, Dansk Erhverv, SMVdanmark og Forbrugerrådet Tænk står bag.
Det skriver DI i en pressemeddelelse.
Mikael Jensen er uddannet cand.merc. fra Aarhus Universitet og er forhenværende direktør for den danske startup Momio. Tidligere har han været ansat hos Unilever og TDC, hvor han blandt andet var ansvarlig for TDC's marketing og brandstrategi.
Danmark er det første land i verden til at udvikle en samlet mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse.
Manden bag copy paste er død
Larry Tesler, manden bag copy-, cut- og paste-genveje på både Windows og Apple, er død som 74-årig.
Takket være hans opfindelser er computeren blevet nemmere at bruge gennem årene, skriver BBC.
Larry Tesler arbejdede i Silicon Valley i begyndelsen af 1960’erne, og han har i en lang række år arbejdet for Xerox, der hyldede ham via Twitter.
"Opfinderen af cut/copy og paste, find & erstat med mere, var den tidligere Xerox-forsker Larry Tesler. Din arbejdsdag er lettere takket være hans revolutionerende ideer," twitter Xerox.
Efter en tid hos Xerox blev Larry Tesler hentet til Apple af Steve Jobs. Her tilbragte han 17 år blandt andet som chefforsker.
Copy paste-kommandoen blev første gang inkorporeret i Apples software på Lisa-computeren i 1983.
Det sker i dag
Inden ugen går på hæld, vil Computerworld gerne ønske tillykke til Lars Frelle-Petersen, der i dag fylder 50 år.
Lars Frelle-Petersen har igennem en lang karriere i øverste lag af det digitale Danmark slået sit navn fast i den danske it-sektor.
Siden marts 2018 har han være direktør for DI Digital og medlem af direktionen i DI. Her har han blandt andet stået i spidsen for organisationens arbejde med digital omstilling.
Lars Frelle-Petersen kom til DI fra en stilling som afdelingschef for
offentlig innovation i Finansministeriet.
Tidligere har han været direktør i Digitaliseringsstyrelsen, hvor han blandt andet havde ansvar for indførelsen af digital post i det offentlige og borgernes selvbetjening.
Lars Frelle-Petersen sidder også i bestyrelsen hos IT-Universitetet og Digital Hub Denmark.
Lars Frelle-Petersen er uddannet cand.scient.adm. fra Roskilde Universitet 1998.