Novo Nordisk Fonden hælder 410 millioner kroner i en helt ny satsning på udvikling af datavidenskab og uddannelse af dataforskere, som allerede sættes i gang i januar 2020.
Pengene uddeles over tre år, og målet er både at skaffe flere forskere til området og at styrke feltet datavidenskab.
”Der er et stort samfunds- og forskningsmæssigt behov for flere forskere inden for datavidenskab, og vi vil gerne bidrage til at styrke hele feltet på nationalt plan ved at muliggøre excellent forskning og samtidig skabe nogle attraktive karriereveje," siger Birgitte Nauntofte, direktør i Novo Nordisk Fonden.
"Med dette initiativ sætter vi datavidenskaben i centrum, hvor det ellers i mange tilfælde er en støttefunktion til andre forskningsområder som for eksempel medicinsk og teknisk videnskab. Det vil styrke det forskningsmiljø, som skal uddanne de fremtidige generationer af specialister inden for datavidenskab og styrke den tværdisciplinære forskning."
Virksomheder og det offentlige kæmper om de dygtigste
Ifølge fonden er dataforskere er efterspurgte både i den offentlige og den private sektor.
De sidder ofte med nøglen til en bedre forståelse af komplekse problemstillinger og er derfor eftertragtede i de danske forskningsmiljøer, som er i hård konkurrence med erhvervslivet om at tiltrække de dygtige specialister.
Fastholdelse af talenter i forskningsmiljøerne har også betydning for uddannelsen af den næste generation af specialister inden for datavidenskab.
Fonden ser et stort behov for at styrke udviklingen af nye algoritmer og hardware, som er fundamentet for fremtidens datavidenskab, og der er samtidig behov for forskere, som forstår de grundlæggende principper i datavidenskab.
Den nye satsning vil støtte datavidenskab bredt set fra udvikling af fundamental teknologi og algoritmer, herunder kunstig intelligens, til anvendelse af biomedicin, sundhed, bæredygtighed, bioteknologi og naturvidenskabelig og teknisk forskning.
Når fondens program er fuldt indfaset, forventes det at kunne bidrage med op til 200 Ph.d’er og postdocs og op til 40 forsker- eller tekniske stillinger på universiteterne.
”Datavidenskab er en fundamental del af al forskning og ikke mindst morgendagens forskning. Der er derfor enorme perspektiver i at bruge kunstig intelligens for eksempel inden for sundhedsområdet, hvor Danmark har et stort og veludbygget datasæt, som kan bruges til at skabe ny viden om sygdomsforståelse og til at udvikle ny diagnostik og behandling samt forebyggelse af sygdomme,” siger Birgitte Nauntofte.
Begynder allerede i januar 2020
Konkret består fondens initiativ af fire sammenhængende elementer, hvoraf de tre åbne opslag åbner allerede i januar 2020:
- Collaborative Research Programme: Bevillinger til store forskningssamarbejder som understøtter excellente og ambitiøse ideer med datavidenskab som det primære forskningsfelt.
- Research Infrastructure: Bevillinger til verdensklasse national infrastruktur inden for datavidenskab (supercomputere, hardware, teknisk personale, databaser).
- Investigator Grants: Bevillinger til forskningsledere på forskellige karrieretrin for at understøtte attraktive karriereveje til de dygtigste specialister inden for datavidenskab.
Fonden vil desuden undersøge mulighederne for at etablere et nationalt Data Science Academy.