Meget tyder på, at Facebook vinder et afgørende juridisk slagsmål mod den østrigske privacy-aktivist Max Screms. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Han står bag et sagsanlæg, hvor han ønsker at få vurderet, om det er i overensstemmelse med EU-loven, når Faceboook overfører data om europæiske brugere til selskabets servere i USA.
Men nu har EU’s generaladvokat afgivet sin vurdering i sagen, og ifølge den strider Facebooks praksis som udgangspunkt ikke mod EU-loven.
Den endelige dom falder dog først om et par måneder, men ifølge Reuters vælger EU-domstollen i fire ud af fem tilfælde at følge vurderingen fra generaladvokaten.
Læs også: Ny EU-sag kan rive vigtige dataudvekslingsaftaler i stykker
Store konsekvenser for virksomheder
Var dommen faldet ud til Max Schrems fordel havde det i praksis betydet, at den såkaldte privacy shield ordning, der lægger rammerne for udveksling af data mellem EU-lande og USA var blevet forkastet.
Max Schrems havde ved en lignende sag i 2015 held til at trække tæppet væk under den såkaldte privacy shield-ordningen forgænger, Safe Harbour.
Dataudvekslingsaftalerne benyttes ikke blot af Facebook, men af tusindvis af europæiske virksomheder, der har brug for at udveksle data mellem EU og USA.
Jesper Langemark, der er advokat og partner i advokatfirmaet Bird & Bird har tidligere vurderet over for Computerworld, at en forkastning af privacy shield ordningen især have udgjort et problem for de mange små og mellemstore virksomheder i EU, der ikke har samme ressourcer til rådighed som Facebook.
“Hvis ordningen bliver forkastet, så bliver det hele mere besværligt for en virksomhed som Facebook. Men det bliver et langt større problem for de virksomheder, der ikke har de samme muskler som Facebook og andre it-giganter,” vurderede han tidligere på året i interview med Computerworld.
Læs også: Ny stor EU-sag om dataudveksling kan blive en bombe under danske virksomheder