Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik her på Computerworld.
Ugen lakker mod enden, så lad os komme i gang med fredagens morgen-briefing.
Digitaliseringsstyrelsen klar med model for digitale kompetencer i staten
Som led i etableringen af det statslige digitaliseringsakademi har Digitaliseringsstyrelsen offentliggjort en ny kompetencemodel, der skal styre de digitale kompetencer i staten.
Det skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside.
Ifølge Digitaliseringsstyrelsen skal modellen hjælpe med, at der kommer et fælles sprog om digitale kompetencer på tværs af staten og give et overblik over de kompetencer, som bør være til stede i de statslige myndigheder.
Ambitionen med kompetencemodellen er blandt andet at klæde den store del af generalister, der ifølge Digitaliseringsstyrelsen er i staten, bedre på i forhold til digitalisering.
"Model for digitale kompetencer er en hjælp til de myndigheder, som har behov for at stille skarpt på, hvilke digitale kompetencer, de mangler i netop deres organisation," skriver Digitaliseringsstyrelsen.
Modellen består af fire kompetenceområder, 12 underkategorier og 32 underliggende kompetencer.
Du kan læse mere om Digitaliseringsstyrelsen model for digitale kompetencer her.
Næsten alle politiske tweets i USA stammer fra 10 procent af brugerne
Lidt over 20 procent af den amerikanske befolkning bruger aktivt Twitter. Men af den gruppe er det mere eller mindre de samme personer, der ytrer sig politiske via 280-tegnsbeskederne.
Det viser en undersøgelse af analysehuset Pew, der har set nærmere på 2.400 tilfældige amerikanske twitter-konti over et år.
Det skriver Cnet.com
Undersøgelsen vidste, at 10 procent af de amerikanske Twitter-brugere stod for hele 97 procent af de politiske tweets.
Omkring 40 procent af de undersøgte brugere tweetede mindst en gang om året om politik, fremgår det.
Twitter har nu 145 millioner aktive brugere - men indtjeningen falder
Vi bliver hos Twitter, der torsdag kom med regnskab for tredje kvartal.
På trods af flere aktive brugere over det seneste år falder det sociale medies indtjening. Det sker primært som følge af flere ansatte i selskabet, hvilket har fået omkostningerne til at stige i vejret.
Twitters overskud er faldet fra 92 millioner dollar i tredje kvartal 2018 til 48 millioner dollar i tredje kvartal 2019.
Omsætningen er samtidig steget med ni procent til cirka 5,5 milliarder kroner over det seneste år.
Dagligt er der 145 millioner brugere på Twitter, hvilket er en stigning på 17 procent over det seneste år.
Ulla Tørnæs og Huawei sender danske studerende til Kina i dag
10 udvalgte it-studerende fra Aalborg Universitet (AAU) rejser netop nu, fredag, mod Shenzhen i Kina, hvor de skal besøge en af de mest omtalte it-virksomheder for tiden, kinesiske Huawei.
Det sker som led i Huaweis CSR- og talentudviklingsprogram 'Seed for the Future,' som AAU deltager i, og som man netop har forlænget med fem år.
Det skriver AAU og Huawei i en fælles meddelelse til Computerworld.
Tidligere på ugen var de studerende samlet på Christiansborg for blandt at besøge Ulla Tørnæs, tidligere minister og nu forsknings- og uddannelsesordfører for Venstre, der havde denne kommentar:
"Som samfund har vi brug for, at vores nysgerrige unge rejser ud i verden og vender tilbage med nye ideer, oplevelser og erfaringer. Det er afgørende for fortsat udvikling, vækst og beskæftigelse," lyder det i meddelelsen fra Ulla Tørnæs.
I Huaweis hovedkvarter får de ti studerende mulighed for at få undervisning i ny forskning og teknologi inden for telekommunikation.
Talentudviklingsprogrammet vil hvert år de næste fem år sende ti studerende afsted, og det er universitet, der i samarbejde med Huawei udvælger de rette kandidater.
Frivillige computernørder kæmper for at redde Radio24syv-arkiv: Martin Thorborg støtter op
Tirsdag blev det besluttet, at det nu endegyldigt er slut med Radio24syv.
Taleradiokanalen vandt som bekendt ikke udbuddet om at drive en DAB-radio, der i stedet gik til Loud.
En trio af frivillige computernørder har nu inviteret offentligheden til at hjælpe med at redde otte års licensradio, da der ikke har været nogen bevaringsplan på plads
Det skriver Radio24syv.
"Vi mødtes i min stue efter arbejde i går, og målet var at have noget klar her til morgen, så det hele er meget håndholdt. Folks interesse er kommet meget bag på os. Det er jo utroligt dejligt, men vores server er slet ikke gearet til al den interesse," lyder det fra robotudvikler Jens Christian, som sammen med de to webudviklere, Mikkel Malmberg og Mikkel Munch Mortensen.
Ifølge Radio24syv kalder de sig for ‘et crackteam af computernørder’, og de har lavet en "nem og tryg måde at låne dem din forbindelse til at kopiere filerne fra arkivet til deres server," fremgår det.
En række radiofans har allerede støttede op omkring initiativet.
Dinero-stifter og iværksætteren Martin Thorborg er en af dem. På Linkedin opfordrer han folk til at sætte deres computere i arbejde i den gode sags tjeneste.
"Hjælp med at gemme Radio24syvs arkiv, det gør jeg, og det koster dig kun lidt båndbredde og computerkraft."
Man kan hjælpe til med opgaven via denne adresse: http://arkiv24syv.dk.