Artikel top billede

(Foto: Robert Hendel)

PET har hentet teledata på danskerne uden nødvendig dommerkendelse

"Det er helt åbenbart og tydeligt, at man skal have en dommerkendelse, i det øjeblik man skal indhente informationer. Der har man desværre sprunget over, hvor gærdet er lavest, og det synes jeg, er brandhamrende ærgerligt." Sådan lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen, efter PET har hentet oplysninger fra rå teeldata uden en nødvendig dommerkendelse.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har hentet oplysninger om personer i Danmark fra rå teledata uden at sikre sig en dommerkendelse først.

Det er i strid med dansk lovgivning.

Det skriver det danske nyhedsbureau Ritzau.

Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for PET, vurderer over for nyhedsbureauet, at PET sagtens kunne have fået de nødvendige dommerkendelser.
"Det er helt åbenbart og tydeligt, at man skal have en dommerkendelse, i det øjeblik man skal indhente informationer. Der har man desværre sprunget over, hvor gærdet er lavest, og det synes jeg, er brandhamrende ærgerligt," siger Hans Jørgen Bonnichsen, der understreger, at det ville have været muligt for PET at få en dommerkendelse til at hente oplysningerne, hvis PET har haft en begrundet mistanke.

Meldingen fra Hans Jørgen Bonnichsen kommer efter en rapport fra det uafhængige kontrolorgan Tilsyn med Efterretningstjenesterne (TET) har kritiseret PET for hente rådata uden dommerkendelse.

Kravet om at få en dommerkendelse er blevet omgået ved, at PET har bedt Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, om søge efter oplysningerne for PET.

Efter kritikken har PET indstillet den praksis.