Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Hvordan bliver vi mennesker egentlig mere motiverede?
Jeg bliver ganske ofte stillet det spørgsmål, fordi jeg åbenbart tilhører den gruppe mennesker, der er nemme at motivere eller begejstre.
Jeg har som iværksætter og menneske nemt ved at blive interesseret i noget, og når jeg først bliver det, så giver jeg den virkelig gas.
Det er imidlertid ikke noget, der sådan bare kommer af sig selv, og når jeg kigger både på mig selv og de mange studier, der er lavet af motivation, så går én gang igen: Vigtigheden af ACTION.
Med action mener jeg, at motivation vokser ved, at vi handler. Og der er ikke noget mere motiverende, end når vi oplever fremskridt.
Hvad betyder det så for din arbejdsdag og hverdag? Jow, når du føler en mangel på motivation, så er den eneste vej ud af den følelse at handle.
Vi har fået tudet ørerne fulde af, at vi skal være forandrings- eller omstillingsparate, men i mine øjne er det to forfærdelige begreber. De sætter dig jo i en passiv position. Du skal være ”parat”, og det indebærer altså, at du først gør noget, når noget andet indvirker på dig. Hvor motiverende er det lige?
Gælder om at være forandringsskabende
Nej, i stedet handler det om at være forandringsskabende, og det vil altså også sige, at motivation er noget, vi skaber. Ikke noget der kommer til os!
En simpel måde at bryde følelsen af mangel på motivation er således, at du foretager dig noget aktivt. At du skaber.
Det kan du gøre igennem noget så simpelt som at tage en blyant og et stykke papir og så skrive én ting ned, som du virkelig skal have gjort på dit arbejde i dag.
Måske kan du finde frem til en ting, der rent faktisk motiverer dig i sig selv, og det er fremragende, men måske tænker du også, at du slet ikke rigtig har lyst til noget. Det er også okay.
Uanset din følelse, når du skal skrive det ned, så få det skrevet ned!
Når det er gjort, så sætter du din mobil på lydløs og får handlet på det, du skrev ned. Hvis det eksempelvis var at få sorteret i nogle papirer, så fokusér 100 procent på det i de næste 30 minutter.
Herefter går resten af dagen formentlig med ’forandringsparate’ opgaver, for de fleste af os har et arbejde, hvor mange opgaver er givet på forhånd, men når så dagen er omme, så bruger du fem minutter på igen at sætte mobilen på lydløs og handle.
Denne gang er handlingen imidlertid, at du reflekterer over den handling, du foretog dig tidligere på dagen. I eksemplet: At sortere dine papirer.
Du foretager refleksionen ved igen at tage et stykke papir og en blyant og så svare på to spørgsmål: 1. Hvordan gik det med at løse opgaven? 2. Føltes det meningsfyldt?
Og så gentager du...
Nu er arbejsdagen ovre, og fordi motivation er noget, vi skaber, og ikke noget der blot opstår, så gentager du ovenstående øvelse i morgen.
Præcis på samme måde. Opgaven, du skal løse, kan naturligvis være forskellige, men du følger den samme proces.
Jeg vil gerne garantere dig, at du over tid vil opleve, at din motivation stiger, fordi du skaber den frem for at vente på den eller udskyde den til fremtiden.
Vi mennesker er sådan indrettet, at vi elsker at opleve fremskridt, og vi elsker at få ting gjort.
Det er både godt for os i vores følelse af selvværd, og det er rent kemisk godt for vores hjerne. Så længe vi ikke får ting gjort i et tempo, der overstiger vores mentale kapacitet, så er det sundt og kun sundt.
Der er også den ekstra gevinst ved det, at når du begynder bevidst at arbejde fokuseret med fremskridt, som du gør ved at følge ovenstående simple proces hver dag, så vil din motivation stige – helt automatisk.
Den amerikanske professor Teresa Amabile kalder det i hendes forskning for ”The Inner Work Life Effect”, og det mest banebrydende ved hendes forskning er vel indsigten i, at du faktisk ikke behøver motivation til at begynde med.
Fremskridt motiverer
Motivation er noget, der kommer, når du oplever fremskridt. Selv hvis de er små, så længe du er bevidst om dem.
Samtidig er det værd at være bevidst omkring, at når du begynder på ovenstående proces, så vil det ikke nødvendigvis føles motiverende i begyndelsen.
Nøgleordet her er imidlertid ”føles”, for selvom det kan lyde kontraintuitivt, så er du nødt til ikke at lægge for meget vægt på dine følelser i begyndelsen.
Følelser er noget, der kommer og går ligesom skyerne på himlen, og hvis vi hele tiden løber efter det, vi føler, så risikerer vi aldrig reelt at nå vores mål, fordi følelserne er omskiftelige, hvorimod målet er (kan være) konstant.
Den amerikanske forfatter til bogen ”The Motivation Muth”, Jeff Haden, har udtrykt det ganske rammende: ”Motivation er den ild, der begynder at brænde en skønne dag, efter du forinden og helt rationelt, ofte med stor indledende modstand, er begyndt at handle imod et givent mål. Det er i denne proces, at gnisten ved at opnå fremskridt langsomt tændes.”
Resultater bliver skabt ved at begynde. Så hvorfor ikke begynde nu?
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.