Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Jeg læser med interesse økonomiske nyheder hver dag og særligt de områder, der indeholder teknologi eller anden fornyende aktivitet som eksempelvis markedet for el-biler eller de kræfter, der driver en udvikling inden for eksempelvis rumfart.
Jeg er faktisk ikke så interesseret i rumfart som sådan, men jeg er optaget af at finde den logik, der underbygger den massive investering, som forskellige virksomheder foretager i teknologi, der skal få flere raketter ud i rummet.
I virkeligheden synes jeg måske ikke, at det er så interessant i sig selv at flyve til Mars. Et eller andet sted så synes jeg, at der mangler noget logik i det.
Omvendt så reagerer min indre kyniker på, at der vel må være et eller andet, der skaber så megen aktivitet, interesse og bruger så mange midler - ud over en bundfrossen planet med meget lidt potentiale for menneskeheden.
En slags cirkulær økonomi
Jeg kan ikke lade være med at tænke på om dette kunne være en form for cirkulær økonomi - altså af den forkerte slags.
Måske er det en form for bullshit-økonomi, som består af en selvforsynende strøm af nonsens, hvor man blænder folk med videnskabeligt stof for at føde sin egen virksomheds tørst efter potentiale eller teknologisk udvikling.
Det kan også være, at det er en science fiction-drøm, som bare må leves ud i livet.
Man kan i hvert fald sige, at virksomheder som SpaceX har fundet en niche, hvor der øjensynligt ikke er massiv konkurrence. Omvendt er der heller ikke et kæmpemarked - i hvertfald ikke uden, at man sørger for interessen er stigende.
Ingen tvivl om, at der er gode ideer og sympatisk teknologi - jeg kan særlig godt lide ideen om at genanvende raketter - men jeg synes, at det bliver iscenesat som en lidt for romantisk menneskehedens søgen efter liv, en Plan B osv., som skal retfærdiggøre eller sågar puste nyt liv i det gamle ”space race,” som verdens stormagter allerede havde skrinlagt.
Desværre synes jeg måske også, at det lidt sender et signal om, at vi lige så godt kan opgive at redde vores egen planet, men det er en anden snak.
Mange satelitter på vej
For nylig fortalte SpaceX, at de forventer at sende en hel masse satelitter op i rummet - øjensynlig for at levere lynhurtigt internet over hele kloden direkte fra rummet tilsyneladende for at forbedre mulighederne for at skabe en selvforsynende by på Mars.
Det lyder i mine øjne mest som en aprilsnar eller noget fra en Arthur C. Clarke-historie.
Det kan også være inspireret af Avengers-universet, som jeg for øvrigt holder meget af.
Men er det overhovedet en god ide? Kan det bruges til noget i den virkelige verden? Er folk overhovedet i stand til at gennemskue, om det er nonsens eller potentiale.
Der er et element af ”blind them with science” over meget af det stof, der kommer ud som grundlag for hele Mars-affæren, og her er det min indre kyniker påstår, at det faktisk er en form for spin designet til at sørge for, at der er fremdrift i forretningen.
Gad vide om den slags opstår på bestyrelsesgangen eller i marketing-afdelingen.
Elon Musk er utvivlsomt en klog mand, og de færreste vil nok kunne gennemskue, hvad der reelt er af potentiale eller sandhed i hans udmeldinger omkring Mars-projektet. Han har en nærmest sekt-agtigt følge af tilhængere, som nærmest tilbeder ham og hans Iron Man-image.
Tesla anvender lignende tricks
Ser man på hans andet selskab, Tesla, så virker det til, at selskabet indimellem forsøger sig lidt med lignende tricks.
Der har været masser af ballade om Teslas tweets, og selskabet har utroligt nok kunne slippe med påtaler for øjensynligt at påvirke aktiekursen.
På det seneste har Tesla søgt at påvirke efterspørgslen ved at fortælle markedet om udokumenterede behov, som man mener er nærtstående i de kommende år - for eksempel et behov for millioner af EV-taxaer, som skulle være grundlag for en sikker efterspørgsel for Teslas kommende produktion af EV-køretøjer.
Med den ofte lidt blåøjede accept af mandens visioner og forudsigelser, så kunne man godt fristes til at tro, at markedet ville have taget godt imod den nyhed på trods af de sædvanlige produktions- eller kvalitets-problemer.
Men en smule overraskende, så har aktieanalytikere verden over meldt ud, at de mener, at det er fake news.
De mener, at det er fabrikeret stof, der skal påvirke markedet til at se mere positivt på Teslas potentiale.
Det har givet Tesla-aktien enorme tæsk på børsen, og der hersker nu endnu mere usikkerhed omkring Teslas ellers fine EV-koncept, hvor den ene analytiker efter den anden nu spekulerer i, om dette faktisk kunne dækker over endnu mere massive problemer end hidtil antaget.
Er markedet blevet mættet for EV’er? Kan Tesla snart skaffe flere penge? Kommer vi til at se flere Tesla’er på Mars? Kan der være 60 Teslaer i én enkelt raket?
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.