Artikel top billede

Så meget koster det danske it-virksomheder for at deltage i offentlige udbud

Det er ikke gratis, når danske virksomheder afgiver et bud på et offentligt udbud. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har offentliggjort en opgørelsen over, hvor meget danske virksomheder betaler for at deltage i offentlige udbud. I nogle tilfælde udgør omkostningerne ved at byde på en opgave en tredjedel af kontraktens værdi.

Hver gang det offentlige sender en opgave i udbud forbereder de danske it-virksomheder sig på at byde på opgaven. Men det er ikke gratis at skrabe udbudsmaterialet sammen.

Ifølge en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen koster det i gennemsnit danske virksomheder 0,5 procent af udbuddets værdi i såkaldt transaktions-omkostninger.

Det er omkostninger virksomhederne har i forbindelse med at udforme og forberede et tilbud til det offentlige.

Læs også: Sådan forklarer Københavns Kommune ubrugte Office 365-licenser for 10 millioner: "Microsoft har en monopollignende status på markedet for kontorpakker"

Til sammenligning koster det de offentlige 1,4 procent af udbuddets størrelse at skulle stable selve udbuddet på benene.

Konkurrence- og forbrugerstyrrelsen understreger dog i sin analyse, at prisen for at deltage i et udbud varerier en del fra gang til gang.

Det er typisk de største udbud, hvor blandt andre de danske it-virksomheder har den mindste omkostninger ved at deltage i udbuddet.

Små udbud kan koste en tredjedel af prisen

De små udbud hos det offentlige kan til gengæld risikere at blive noget dyrere, når de danske virksomheder skal afgive et bud.

Analysen viser, at de mindre udbud kan koste opimod en tredjedel af kontratens værdi for de virksomheder, der ender med at vinde udbuddet.

Analysen er et af initiativerne i regeringens udspil om konkurrenceudsættelse, der blev præsenteret i maj måned sidste år.

Her finder du hele analysen fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen.

Læs også:

Stat og kommuner klar med kæmpe printeraftale til 800 millioner kroner efter forsinkelser

KL annullerer længe ventet udbud til 46 millioner kroner om digitale læremidler

Energinet outsourcer al it-drift med fire kæmpe-udbud: Her er de store planer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere