Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Musiker-forening jubler efter nyt copyright-direktiv: “Beskæmmende at være vidne til en så omfattende misinformationskampagne”

Det omstridte copyright-direktiv der netop er blevet vedtaget af EU deler i den grad vandene. Musiker-foreningen Koda kalder afstemningen for en sejr.

EU's copyright direktiv skaber stor debat fra flere sider efter, at det tirsdag blev godkendt af EU Parlamentet.

Hos musiker-foreningen Koda, der sikrer betaling til musikere, når deres musik bliver afspillet, kalder man dagens afstemning for en sejr.

“For de tusinder og atter tusinder af kunstnere i Europa, der leverer en meget stor del af det indhold, som brugergenererede tjenester som blandt andre YouTube i stor stil lever af, er dagens ja en utvetydig anerkendelse af, at deres rettigheder skal respekteres,” skriver Kodas direktør, Anders Lassen, i en pressemeddelelse.

Læs også: EU giver grønt lys til det omstridte copyright-direktiv: Nu har EU-landene to år til at få det implementeret

Han mener, at debatten forud for afstemningen har været præget af en hel del forkerte oplysninger.

“Det har været beskæmmende at være vidne til en så omfattende misinformationskampagne, der så indiskutabelt trækker tråde tilbage til de techgiganter, som har økonomisk interesse i at få denne lov forhindret.”

Interesseorganisation DI har tidligere udtrykt bekymring over forslaget, som man frygter rammer for bredt.

“Det er afgørende, at de nye regler ikke rammer for bredt. Der findes brugerdrevne platforme inden for rejser, mad, crowdfunding mv., og det vil være helt uproportionalt at pålægge disse tjenester en række tekniske forpligtelser. Det vil betyde, at det bliver det dyrere og sværere at udvikle nye innovative digitale tjenester i Europa,” siger Søren Cajus, seniorchefkonsulent hos DI i en pressemeddelelse.

Det får aftalen af konsekvenser

Hovedarkitekten bag copyright-direktivet, Axel Voss, havde håbet på en mere omfattende aftale, men var dog tilfreds med udfaldet tilbage i februar.

"Vi er nået frem til en rigtig god aftale. Selvfølgelig var Parlamentets stilling til platformenes ansvarlighed bedre. Det er noget, vi måske skal se på i fremtiden. Men jeg er glad for, at vi er nået frem til et godt og balanceret kompromis med Rådet," lød det fra Axel Voss tilbage i februar.

Aftalen betyder, at kommercielle platformsvirksomheder bliver gjort ansvarlige, når ophavsretsligt indhold som musik, videoer, nyhedsartikler og andet deles på deres platform.

Læs også: Her er resultatet af copyright-afstemningen direkte fra parlamentet i Strasbourg: Margrethe Vestager reagerer spontant med et "YES!"

Platformene bliver helt konkret gjort ansvarlige for, at der ikke sker ophavsretslige krænkelser.

Det skal ske ved at tvinge dem til at indgå licensaftaler med de pladeselskaber, nyhedsmedier og lignende, der ønsker dette.

Internetvirksomheder bliver altså nu forsøgt gjort til et ophavsretsligt politi for det indhold, der deles på deres platforme.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering