Artikel top billede

Deebot 900 fra Ecovacs blunder i sin ladestation (Foto: Lars Jacobsen)

Dobbelttest af Roomba og Ecovacs: Næste generation af støvsugerrobotter er blevet meget klogere - men spiser stadig mine strømper

De nyeste robotstøvsugere fra iRobot og Ecovacs har sensorer, lasere og kameraer der kan kortlægge hele dit hjem. Det gør dem smartere og nemmere at bruge. Vi har testet to modeller med de nye funktioner.

Den sidste måneds tid har næste generation af støvsugerrobotter tøffet rundt i mit hus.

I stueetagen har Roomba nye topmodel, kaldet iRobot i7+, holdt en stor fordelingsgang, børneværelser og soveværelse fri for støv og snavs. Og i kælderen har Ecovacs DEEBOT 900 jagtet edderkopper og nullermænd på cirka samme areal.

Fælles for de to robotter er, at de er væsentligt bedre end de tidligere generation. De er mere stille, de er nemmere at sætte op og de er blevet væsentligt klogere.

Men de laver stadigt de samme dumme fejl, som gør, at robotstøvsugere stadig er et supplement til ordinær rugbrødsdreven støvsugning. Mere om det senere.

En klogere generation

For først en hyldest til den nye generation. For de er virkeligt bedre.

Først og fremmest fordi de, som nævnt er, mere stille. Men samtidig er de også blevet klogere.

Min stueetage serviceres normalt af den tidligere topmodel Roomba 980, som gør et grundigt men også meget støjende job på en blanding af tæpper og parketgulve.

Faktisk er den så entusiastisk at den angriber alle gulve og værelser som den kan komme til. Og her opstår problemet.

For især børneværelserne har det mystisk vis med at blive fyldt med single-sokker, telefonladekabler og andre efterladenskaber, som ødelægger støvsugerrobotters fordøjelse.

Derfor kræver hver start en gennemgang af værelserne, at dørene lukkes eller at jeg sætter Roombas små spærrebokse op i døråbningen. Alle tre ting er besværlige og reducerer værdien af at have en robot.

Det er her at næste generation af støvsugerobotter viser sig værd.

For både i7+ og DEEBOT 900 kommer med hardware og software, der kortlægger dit hjem, og du derfor efterfølgende via software kan styre hvor robotterne skal arbejde.

Konkret fungerer det sådan, at robotten efter et par gennemløb af arealet, har mappet områderne, som du så kan vælge i den medfølgende app.

Og det gør begge de testede modeller faktisk ganske godt.

Gode til at kortlægge rum og finde vej

Ecovacs DEEBOT 900 er hurtigere til at kortlægge rummene, men var i vores test knapt så præcis.

Vi måtte derfor nulstille kortet en gang eller to, før maskinen fik helt styr på sine omgivelser.

Roombas i7+ skulle støvsuge to til tre gange før kortet var på plads. Men til gengæld virker kortet mere præcist end Ecovacs lige som brugerfladen i den medfølgende app er en smule mere poleret. Men så heller ikke mere end at du med Roomba skal vælge værelserne der skal inkluderes i rengøringen på en liste, mens det hos Ecovacs gøres på et kort – hvilket gør det lidt nemmere at overskue når der er flere rum involveret.

På rengøringssiden er det dog Roomba der gør det bedst. Begge støvsugere gør det som udgangspunkt godt hvad enten det gælder nullermænd, gummifnuller fra træningen på den lokale kunstgræsbane eller jord og grus der er slæbt med ind i entreen.

Men på tæppet er det dog den dyrere Roomba, som får det hele med når den kører. Måske på grund af et kraftigere sug.

Roomba i7+ kommer desuden med en stor basestation, som automatisk tømmer støvsugerrobottens lille støvbeholder efter hver rengøringsjob.

Det sker ved at suge indholdet over i basestationen, hvor en støvsugerpose opsamler snavset.

Det er smart nok og fungerer fint. Men er også med til at presse prisen op, fylde mere, og er i vores øjne ikke noget der gør den store forskel.

Men alt i alt kan vi sagtens anbefale både Roomba i7+ og Ecovacs DEEBOT 900. De er nemme at sætte op, nemme at bruge og væsentligt smartere end deres forgængere.

Dog ville vi købe i7 uden den ekstra dock for at få den høje pris ned.

Stadig langt fra kloge nok

Men ak. De er langt fra kloge nok.

For uagtet at robotterne er udstyret med mere regnekraft end hele NASA samlede månelandingsprogram og er spækket med utallige sensorer, så opfører begge robotter sig som utrænede hundehvalpe.

For slipper du dem løs uden opsyn, prøver de uskønt at parre sig med standerlamper - lige som de stadig prøver at spise alle løse ledninger, sokker, snørrebånd, sengetøj, bukseben, der hænger ned fra senge, og hvad de ellers kan kaste sig over.

Og resultatet er det samme hver gang: Robotten får ondt i maven og kalder ynkeligt på din hjælp.

Så selv med flere sensorer og kortfunktioner skal du stadig indrette dt hjem efter robotter, lige som du ikke slipper for at gennemgå hjemmet, inden du starter maskinerne.

Det er jeg sikker på, at der sidder ingeniører hos både Roomba og Ecovacs og arbejder på løsninger på. De har bare ikke fundet dem endnu.


Loading ikon