Lovforslaget om flere beføjelser har allerede fået hård kritik fra flere sider inden, det er blevet stemt igennem i Folketinget.
Nu melder ingeniørforeningen IDA's it-panel sig også i debatten, og kritiserer forslaget for at være for vidtgående.
“Det bliver alt for omfangsrigt, og i sidste ende er den øgede overvågning en indskrænkelse af den personlige frihed. Derfor er det afgørende vigtigt, at der indskrives en specifik beskrivelse af, hvilke virksomheder og hvilke funktioner i kommuner, regioner og kommuner, der eventuelt vil kunne høre under denne definition,” siger formanden for Ingeniørforeningens fagtekniske selskab IDA IT, Kåre Løvgren, i en pressemeddelelse.
Han kalder det samtidig “absurd,” hvis der ikke kommer klare definitioner for, hvem lovforslaget kommer til at ramme.
Kritikken er særlig rettet imod, at lovforslaget ikke lægger klare rammer for, hvornår Center for Cybersikkerhed kan pålægge en virksomhed at blive overvåget, det er alt for ukonkret, mener man hos fagforeningen.
“Det nuværende udkast er alt for elastisk og sikrer ikke den nødvendige definition af hvilke områder, der skal betegnes som kritisk infrastruktur.”
Bred vifte af kritikere
Alle de store interesseorganisationer for dansk erhvervsliv har allerede kritiseret forslaget for at være alt for vidtgående.
Samtidig har den danske milliardvirksomhed Tradeshift truet med, at man ville flytte virksomheden ud af Danmark, hvis lovforslaget bliver vedtaget i Folketinget.
Læs mere her: Dansk milliardvirksomhed truer med at forlade Danmark, hvis nye regler for Center for Cybersikkerhed bliver vedtaget
Men kritikken kommer ikke kun fra det private erhvervsliv. Hos Lægeforeningen frygter man også, at lovgivningen får alt for vigtrækkende konsekvenser.
“Lægeforeningen mener, at lovændringen medfører en væsentlig udvidelse af personkredsen, der kan få adgang til journaldata. Det medfører en risiko for, at tilliden og fortrolighedsforholdet mellem læge og patient kompromitteres,” skriver foreningen i et åbent høringssvar til forsvarsministeren.
Samtidig foreslår Lægeforeningen, at man begrænser antallet af personer der har adgang til patientdata mest muligt.
“Vi mener derfor, at lovforslaget i højere grad skal sikre, at personfølsomme helbredsoplysninger ikke deles blandt personer, der ikke har patienterne i aktuel behandling.”