Snedige it-værktøjer, smarte apps og elektronik, der bare funker. Det er en fornøjelse, når teknikken virker.
Det er langt fra altid tilfældet, hvorfor man stadig bliver positivt overrasket, når man omsider møder en app, en gadget eller en it-tjeneste, som bare fungerer.
På Computerworlds redaktion er flere værktøjer taget i brug igennem 2018.
Nogle af dem er endda gået hen og blevet favoritter. Dem vil redaktionen gerne dele med jer.
Nedenfor får du derfor en greatest hits over de apps, de tjenester og den elektronik, der har været med til at gøre it-livet anno 2018 bedre i Computerworld-staben.
Nordeas Mobilbank app
Alexander Haslund – Premium-redaktør:
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ind til flere gange højlydt har brokket mig over de begrænsede muligheder i Nordeas Mobilbank-app.
Ja, jeg kan da godt se lidt tal på mine konti og lån og følge med i det dundrende underskud nærme sig slut på måneden.
Men kunne Nordea ikke gøre noget smartere med alt den data, den har liggende på sine servere om min privatøkonomi i disse digitaliseringstider?
Det viser sig nu, at min bank faktisk har forsøgt sig.
Det er godt nok en ekstra app, jeg skal downloade, og mere innovativt eller nyt er det måske heller ikke, men Nordea Wallet er et hæderligt forsøg.
Her kan jeg på overskuelig vis følge min privatøkonomi måned for måned og grafisk overskue, hvilke forbrugskategorier eller måneder jeg spenderer flest penge.
Som en lille ekstra funktion finder den også alle de abonnementer, der er koblet på mine kort. Helt automatisk. Det er en god begyndelse for smart privatøkonomi, der er lige at gå til.
Canon 1D X Mark II
Lars Jacobsen – chef-redaktør:
Min teknologiske favorit har i hele 2018 været mit Canon 1D X Mark II spejlreflekskamera.
Det er bygget som en tank omkring et letvægtsskelet af metal, tager 14 billeder i sekundet og er stort set regntæt.
Jeg er ikke engang tæt på at kunne udnytte alt det, kameraet kan. Og det koster mere end min bil.
Men i løbet af året har det skudt tusindvis af actionfotos fra U14-fodboldkampe, sikret flotte fotos i silende regn af de hastigt skrumpende gletsjere på Island og dokumenteret havens store insekt-liv via mit nye makro-objektiv.
Jeg ved, at markedet for spejlreflekskameraer skrumper, og telefonerne bliver stadigt bedre til at tage fotos, godt hjulpet af machine-learning og algoritmer. Men for mig er der stadig noget særligt over at tage et godt billede selv.
Smart-devices til hjemmet
Jacob Wittorf – journalist:
Gennem det seneste år er mit hjem blevet stadig mere smart.
Jeg har investeret i Philips Hue-lamper, smarthøjtalere, udendørs og indendørs termometre og senest har jeg også investeret i både kamera og røgalarmer fra Nest.
Det giver en overraskende tryghed og ro i maven, når jeg er væk hjemmefra, som det eksempelvis er tilfældet i dele af juletiden.
Her kan jeg nu løbende få notifikationer, hvis mit kamera spotter uvedkommende gæster og mikrofonerne registrerer puslen ved døren.
Derudover kan jeg naturligvis løbende fjernstyre lyssætningen i lejligheden samt holde øje med indeklimaet via min Healthy Home Coach fra Netatmo.
Duolingo app'en
Steffen Villadsen – idé- og ledelsesredaktør:
Sommer efter sommer sidder jeg sydpå og overbeviser mig selv om, at jeg skal se at få tilmeldt mig et hold på aftenskolen, så jeg kan få bedre styr på de italienske gloser.
Men når vi kommer ind i august, og tilmeldingen skal ske, og betalingen på 1.500 kroner skal falde, begynder jeg at tvivle på, at det er kløgtigt at binde sig til fast at sidde sammen med en gruppe søde kvinder på alder med min mor, der drømmer om kulturrejser til Toscana.
De seneste måneder har jeg i stedet brugt applikationen Duolingo.
Her kan man ganske gratis gå i gang med et sprogkursus, der er formet som øvelser og spil. Ikke bare er det sjovere og mere fleksibelt end en bog, der er blød i ryggen.
Det giver mig også mulighed for at øve mig, når det passer mig eksempelvis lige inden jeg går i seng.
Jeg mærkede effekten med det samme, da jeg var i Bologna omtrent halvanden måned efter jeg begyndte at bruge app'en.
NemID app'en
Jakob Schjoldager - journalist:
Årets teknologiske højdepunkt for mig hører til i den lavpraktiske ende. For otte år efter, at danskerne blev introduceret til NemID, kunne Nets endelig lancere den digitale udgave af det velkendte nøglekort.
Papkortet, der vel rangerer øverst på listen over danskernes hadeobjekter sammen med DSB og PostNord, blev endelig gjort digitalt, og jeg må erkende, at jeg er stor bruger og tilhænger af den nye app.
Jeg bruger næsten udelukkende min telefon, når jeg skal tjekke digital post eller i kontakt med det offentlige.
Og med Face id-funktionaliteten behøver jeg ikke engang indtaste en kode for at bruge den.
Men inden det hele ender i jubelbegejstring, så var det trods alt på tide, at en så simpel app blev tilgængelig for alle os, der har kæmpet med at holde styr på papkortet.
OnePlus 6
Niels Veileborg - debatredaktør:
Min Huawei Nexus 6p gik desværre til de evige kinesiske spionmarker i eftersommeren. Et fald på en parkeringsplads var mere, end skærmen kunne klare... klassisk aflivelsesmetode, i hvert fald i vores familie.
Egentlig ville jeg helst have købt mig en Google Pixel af nyeste aftapning som afløser, men jeg værgrer mig ved at betale så meget for et så udsat apparat.
I stedet - og efter en hastig gennemlæsning af Computerworlds anmeldelse - sprang jeg ud i et ejerskab af en OnePlus 6, som jeg efter flere måneders brug kun har godt at sige om.
Lækker hardware, super hurtig og et look and feel meget tæt på stock Android, som jeg er kommet til at synes rigtig godt om. Og så spiller den uden problemer sammen med min bils entertainmentsystem, hvor jeg bruger Android Auto.
Jeg er i øvrigt også glad for, at jeg kun har den næstnyeste, for den er nemlig udstyret med jack-stik og fingeraftrykslæser på bagsiden. Hurra for det.
WeShare app'en
Christoffer Lund-Hansen – journalist:
I årets løb har jeg tilføjet en WeShare-appen som et fast redskab til at holde styr på privatøkonomien derhjemme.
WeShare er en videreudvikling af Danske Banks Mobilepay-app.
WeShare gør det muligt at oprette og tilføje udgifter i grupper, så man let og hurtigt kan splitte udgifter, hvilket kan være nyttigt til fester, men hos os bruger vi den også som en fast del af husholdningen, når udgiftsposterne skal gøres op.
Du kan tilføje forskellige brugere til forskellige grupper, og du får en notifikation, når der oprettes nye udgiftersposter.
Appen holder hele tiden styr på, hvor meget du skylder, eller hvor meget andre skyldig, og når pengene indbetales i appen, sættes de ind på din konto med det samme - ligesom med en Mobilepay-overførsel.
App in the Air
Niels de Boissezon – teknologiredaktør:
Årets tech-åbenbaring for mit vedkommende kom i form af en app.
’App in the Air’ er ingen ny app, men er blevet genopdaget i sin 2018-version, som brillerer ved at gøre rejselivet lettere fra lufthavn til lufthavn.
Det klarer intet mindre end det, en personlig rejseassistent vil udrette, ved på trofast hvis at genkende mine billetter i indbakken, checke mig ind på min favoritplads på flyveren og automatisk holder mine mange bonus-miles regnskaber ajour.
Slut med at bruge tid og kræfter på at indløse de vist nok ikke særligt værdifulde points.
App’en tilbyder samtidig lækre visualiseringer, som gamificerer oplevelsen – endda med avanceret AR-grafik, hvor et interaktivt globus får en til at føle sig som en verdensmand af en globetrotter.
Så er man da i det mindste adspredt, når flyet er forsinket, eller man er forvist til sæde 32F bagerst i Airbussen.
Microsoft Teams
Dan Jensen - nyhedsredaktør:
Jeg er meget positivt overrasket over Microsoft Teams, som Computerworld-redaktionen tog i brug i sommerens løb.
Meget intern kommunikation på den til tider hektiske redaktion foregår i IM-programmer for at skåne kollegerne i vores åbne kontorlandskab for for meget snak og debat, og vi har gennem årene anvendt flere forskellige, blandt andet ICQ og Skype.
Teams er en af de mest velfungerende: Stabil og overskuelig, og jeg kan godt lide muligheden for at organisere sig i grupper – altså ’teams’ – og sømløst indarbejde dokumenter, filer, billeder og så videre. Samt selvfølgelig muligheden for den gnidningsfrie overgang til smartphone og flere computere. Det er smart.
Der er ingen tvivl om, at vi med tiden vil finde noget andet og nyt og spændende, der skal afløse Teams, for sådan går det altid på en tech-begejstret redaktion. Men lige nu er Teams bare god, og jeg glæder mig hver dag over programmet, der har fået en vigtig rolle på redaktionen.
Privat har jeg været mest glad for min vandtætte Garmin-GPS, der ganske vist er dyr, men som bare fungerer, når jeg kører motorcykel - også i regnvejr. Og så kan jeg tilrettelægge ruter med mange sving og kurver på små veje i ro og mag hjemmefra og nemt smide dem over på GPS'en.