Når danske it- og techsucceser, når op i en vis størrelse, rykker mange mod udlandet, mens Danmark går glip af arbejdspladser og kapital.
Sådan er det sket med de succesfulde enhjørningerne Unity, Zendesk, Just Eat, Sitecore og Tradeshift, der har alle rundet en markedsværdi på over 1 milliard dollar, men har i dag hovedsæde i enten England eller USA.
"Når man skal vokse eksplosivt som tech-iværksætter, er det meget svært at beholde hovedsædet og de fleste medarbejdere i Danmark. Udenlandske investorer har medindflydelse, og man bliver nødt til at rykke derhen, hvor kundegrundlaget og talentmassen er størst," siger medstifter og vicedirektør i Tradeshift, Mikkel Hippe Brun, til Finans.
De store techvirksomheder kigger mod udlandet, når vækstrejsen for alvor skal have benzin på. Her er virksomhederne begrænset af Danmarks størrelse, og derfor handler det om at flytte marginaler ved for eksempel at se på skatter, mener Liberal Alliances erhvervsordfører Joachim B. Olsen.
Vi skal dog ikke være så bange for, at de techvirksomhederne rykker ud for landets grænser. Mikkel Hippe Brun hos Tradeship peger på, at mange af stifterne kommer tilbage til landet med viden og kapital i bagagen.
Siden 2013 har fem danske techselskabet fået status som unicorn, der er et selskab med en værdi på over en milliard dollar.
Fælles for dem er dog ifølge Finans, at ingen har fået kapital fra Danmark. Det peger også på, mener Juha Christensen, bestyrelsesmedlem i B&O og Netcompany, at de danske techstartups skal turde lade vær med at tage de udenlandske penge og løbe.