Danmark og dansk erhvervsliv har i den grad brug for at justere verdensbilledet i forhold til Kina - og komme op i gear, hvis ikke vi skal løbes over ende af Kina.
Den gode nyhed er, at der er muligheder. Men at de skal samles op nu.
Sådan lyder advarslen fra ATV - Akademiet for de Tekniske Videnskaber - efter en delegationsrejse til Kinas innovative centrum i området omkring Shanghai, Hangzhou og Souzhou med deltagelse af forskellige topchefer og universitetsfolk.
De danske topfolk blev alle ‘blæst bagover i mødet med den hæsblæsende udvikling i Kina.”
I en ny rapport, der udkommer tirsdag i forbindelse med ATV’s Teknologiske Topmøde, kalder organisationen udviklingen i Kina for et ‘globalt, tektonisk skifte’ inden for teknologier som big data, AI og Internet of Things.
Udviklingen er så massivt, at det ‘kalder på, at vi herhjemme justerer vores verdensbillede,” hedder det.
Langt hurtigere end vi tror
“Kinas transformation fra produktionsland til at være en førende, global og innovativ leverandør af nye teknologier og forretningsmodeller går bemærkelsesværdigt hurtigt. Langt hurtigere end de fleste fra Vesten, herunder Danmark, havde forestillet sig,” lyder advarslen fra ATV.
De danske topfolk, der deltog i besøget, peger på, at vi herhjemme ikke hører om, hvor stærkt udviklingen går i Danmark.
Derfor er det ifølge ATV afgørende, at vi bliver bedre til at orientere os mod den kinesiske udvikling, hvis ikke vi skal blive hægtet af udviklingen.
Som dekan på Aalborg Universitet, Mogens Rysholt Poulsen, formulerer det i rapporten:
“Det er slående, så langt Kina er fremme i den teknologiske udvikling, og selv om man er der jævnligt, fornemmer man fra gang til gang de store skridt, de tager. Kineserne er nyskabende, agile, teknologisk helhedstænkende, og så får de ting til at ske. Man ser, hvordan de med uset tempo bygger større, kompliceret infrastruktur, såsom højhastighedstog og imponerende stationer – og det virker til perfektion.”
Lars R. Enevoldsen, group vice president i Grundfos Holding siger desuden i rapporten, at kineserne er i gang med at bevæge sig fr at være 'hurtige followers, til at blive en både hurtig og innovativ nation:
"Vi oplevede kinesernes fokus på talent i form af organiseret funding af forskning og hjemtagning af expats, fokus på radikal innovation via et organiseret startup-miljø, og der var ingen tegn på nedsat ’sult’, nedsat hastighed eller unødigt bureaukrati," siger han.
Syv ‘læringer’
Akademiet for de Tekniske Videnskaber har formuleret syv såkaldte ‘læringer’ som det er strengt nødvendigt, at Danmark forholder sig til.
De er:
- Kina ændrer den globale arbejdsdeling. Målet er at gøre Kina til udviklingscentrum for højteknologiske produkter i 2025.
- AI er en vækstmotor i Kina.
- Staten driver innovationen. Målet er at hæve levestandarden og løse samfundsudfordringer.
- Kina har stærke visioner, klare mål og langsigtede planer.
- Entreprenører er Kinas rockstjerner.
- Kina har stærkt fokus på forskning og udvikling af talenter og kompetencer.
- Kina har stigende fokus på bæredygtighed.
Anbefalinger til Danmark
På denne baggrund opfordrer ATV til, at der omgående bliver sat ind herhjemme.
Blandt andet foreslår ATV, at der udarbejdes det, som man kalder for en ‘visionær globaliseringsstrategi 2.0,’ som skal afløse den seneste globaliseringsstrategi, der blev formulere i 2006.
“Verden ser i dag markant anderledes ud end for 12 år siden. Dengang var Kina fortsat verdens lavtlønsfabrik, og Vesten sad markant på innovationsdagsordenen og udviklingen af ny viden og teknologi,” hedder det.
Organisationen foreslår desuden, at vi skal satse på talenter og disruptive teknologier samt at Danmarks bør forsøge at udnytte det ‘kinesiske window of opportunity.’
“Kinas massive og hastige transformation fra produktionsland til et innovations- og teknologisamfund rummer store mulig heder for Danmark som samarbejdspartner og leverandør. Kina har lige nu åbnet et vindue mod omverdenen og er ivrig efter at opbygge relationer til sin egen fortsatte globalisering – det bør være en appelsin i turbanen til visionære danske virksomheder,” lyder det fra ATV.