Artikel top billede

Dell Vostro 5471 giver masser af ydelse og funktioner for pengene

Studieklar PC til små penge: Her er 11 tips til den perfekte, prisvenlige bærbar

Sådan får du mest mulig bærbar for pengene.

Når studiebudgettet skal række til både mad, husly, dyre studiebøger og transport er der ikke meget til overs til arbejdsredskaber som laptoppen.

Men ved at shoppe efter det rette miks af ydelse, evner og features, kan man komme langt – selv med et beskedent budget til hardware-indkøb.

Computerworld giver her en guide til, hvordan du får drømmemaskinen til en fordelagtig pris.

1. Hvad skal den bruges til?

Hvor meget der skal ofres på maskinen, kommer i høj grad an på, hvad maskinen skal kunne løfte af opgaver.

Skal den også kunne fungere som tablet, skal der redigeres video på den, eller skal den bare kunne klare enkle kontoropgaver som Google Docs eller en Powerpoint-præsentation i ny og næ?

Undgå dog at stirre dig blind på en enkel feature, en mid-range maskine kan ofte være nærmest lige så anvendelig som den dobbelt så dyre topmodel.

Computerworld anbefaler: Køb den maskine, der kan adressere dit kernebehov.

2. Det med størrelsen

Laptopens skærmstørrelse er en af de vigtigste egenskaber, for det bestemmer oftest hvor bærbar maskinen reelt er.

En maskine i 12-14 tommers klassen med en vægt under halvandet kilo er nem at have med alle vegne, mens en 15-16 tommers maskiner vil udfordre ryg og rygsæk, når den i øvrigt er lastet med lærebøger, kompendier og notesblok.

Computerworld anbefaler: En maskine med 13-14 tommers display, som vejer omkring halvandet kilo.

3. Hvilket styresystem?

Windows 10, MacOS, Linux eller ChromeOS – eller måske endda en iPad med tilhørende tastatur? Ligesom behovet kan variere vildt er mulighederne mange inden for bærbar elektronik.

Kan man leve med de begrænsninger, som styresystemer som iOS eller Chrome OS rummer, kan der være penge at spare.

Går du derimod efter en Windows eller en MacOS-baseret maskine, vil du have en høj grad af frihed til selv at tilpasse maskinens brug.

Computerworld anbefaler: En Windows 10 maskine giver oftest mest fleksibilitet og maskine for pengene.

4. Den rigtige skærm

Der er kæmpemæssige forskelle på skærme i dagens udvalg af laptops.

Nogle er desværre stadigt uskarpe og blodfattige i farverne, der bliver grålige med elendig kontrast og lysstyrke.

Vælger du en maskine med IPS-panel, mindst Full HD opløsning, og lever den op til sRGB standarden, vil du dog være godt kørende.

Højere opløsninger og touch-paneler er altid fine at få med, men de gør maskinen dyrere og kan forkorte driftstiden.

Du skal desuden være opmærksom på, at matte displays har en fordel, når de bruges udendørs, da de giver mindre genskin.

Computerworld anbefaler: IPS-panel med Full HD opløsning og over 90% sRGB farvepalette.

Læs også: Nokia og Motorola i økonomi-duel: Vi kårer den bedste budget-mobil fra de to selskaber

5. Hvor meget RAM er egentlig nok?

Windows 10 og MacOS har igennem de seneste år holdt deres forbrug af RAM nogenlunde konstant, hvorfor det stadigt er 4GB RAM, der følger med, men budgetmaskiner er stadigvæk brugbare til enkle opgaver som kontorpakker og surfen på nettet.

Bærbare med 4GB RAM ombord har typisk kun 2-2½GB til rådighed. En opgradering til 8GB er kærkommen, da den typisk vil have tre gange mere RAM at arbejde med i praksis.

Står maskinen over for nogle tunge regneopgaver, såsom videoredigering og 3D-modelering, vil 16GB RAM være anbefalelsesværdigt.

Computerworld anbefaler: 8GB RAM eller derover

6. SSD’er eller det der er værre...

Igennem har lang tid har standardanbefalingen lydt, at en maskine skulle have en SSD ombord for at sikre optimal ydelse.

Det er dog en sandhed med modifikationer. For der første skal der være plads nok, hvorfor de 128GB, der følger med begyndermaskiner, kan komme til kort.

Samtidig er der stor forskel på SSD’ers ydelse, alt efter hvorvidt de er baserede på eMMC, SATA, eller NVMe tilslutninger. eMMC ville jeg undgå, mens SATA og PCI-e begge kan levere gode resultater. Skal der arbejdes med større filer, er et godt PCI-e drev bedst.

Vær opmærksom på, at visse modeller rummer i dag mulighed for at have to typer drev ombord. Den klassiske harddisk giver masser af plads for pengene og kan derfor være værd at overveje i en ny maskine, men kun som supplement til en eksisterende SSD.

Computerworld anbefaler: Mindst 256GB PCI-e eller SATA SSD.

7. Find rundt i processor-junglen

Det kræver en del baggrundsviden at afkode, hvad de forskellige processor-serier fra Intel og AMD dækker over.

Som tommelfingerregel er du bedst tjent med at styre efter Intels 8. generation Core i5 eller Core i7 processorer. De leverer quad-core kræfter – eller endda hexa-core kræfter i de vildeste konfigurationer. Core i5-varianterne er dog bedst til prisen.

Enkelte dual-core maskiner kan anbefales, hvis prisen er lav og behovet for power ikke er stort. I den bedre ende blandt dual-core maskiner finder du 8. generation Core i3 eller 7. generation Core i5/i7-baserede maskiner.

De billigste løsninger som AMD’s A-processorer samt Intels øvrige Celeron og Pentium serier (Pentium 4415U undtaget) bør du styre udenom.

Computerworld anbefaler: Intel Core i5 8250U eller bedre

8. Grafisk power kan give et boost

De billigste maskiner er ikke tænkt til spil. De har alle sammen et indbygget grafikkort i processoren, og med undtagelse af ældre spil i laveste opløsning, skal du ikke regne med, at få mange spilopper ud af dem.

Mange kontoropgaver kræver heldigvis ikke nogen synderlig grafisk power, men stadigt flere professionelle programmer kan faktisk udnytte de kræfter, som et dedikeret grafikkort kan levere.

Her tilbyder Nvidias seneste serie af MX150 samt GTX 1050, 1060, 1070 og 1080 samt AMD’s RX550, 560 og 570 serier stærke bud på et grafikkort.

Computerworld anbefaler: Nvidia MX150 eller derover

9. Batterilevetid

Der kan være langt til stikkontakten, når der jages fra forelæsning til forelæsning og studiegruppe til studiegruppe.

Mere er altid bedre, og heldigvis er laptops, der kan klare en hel arbejdsdag på en enkel opladning ved at vinde frem.

Her er mere som altid bedst, men der kan også være forskelle i, hvor dygtige de enkelte producenter kan være til at optimere strømforbruget.

Computerworld anbefaler: Omkring 50Wh i 13-14” laptops og 70Wh i 15” eller derover.

Se også: Surface til folket: Spritny 10-tommer Windows-tablet fra Microsoft skal give Samsung og Apple kamp til stregen - se billederne og specs her

10. Tastatur, touchpad og tilslutninger

En ofte overset feature i en arbejdsmaskine er, hvor komfortabel både keyboard og touchpad er at betjene. Kan maskinens forskellige input-metoder prøves af inden køb, kan dyre fejlkøb undgås.

Øvrige ind- og udgange som antal USB-porte (både de ældre USB-A og det nye USB-C) porte skal vurderes, sammen med mulighed for at læse SD-kort fra kameraet, tilslutning af HDMI-stik og netværkstik.

En solid trådløs forbindelse er også et must. Gå efter dual-band forbindelse og 802.11ac netværk.

11. Holde øje med de mange tilbud til studerende

Som studerende har man adgang til en række rabatter og endda gratis tilbud, som er værd at udnytte.

Både Apple og Microsoft tilbyder særlige studiebesparelser til studerende, mens mange af landets universiteter tilbyder gratis licenser til software som Windows, Office-pakken og en række udviklingsprogrammer.

Samtidig rummer det studiebiblioteker (og det lokale bibliotek) en stribe af gratis indholdstjenester som Ebook Central, E-reolen, Overdrive, Infomedia, Zinio og meget mere.

Se også: Test: Dells nyeste XPS 13 er ikke længere den ultimative business-laptop

Computerworld anbefaler

Skal ovenstående råd koges ned til konkrete anbefalinger til studievenlige budgetter, kan Computerworld anbefale følgende tre maskiner til de stramme studiebudgetter.

Acer Swift 3 SF314– omkring 3.000 kroner
Denne maskine er godt skruet sammen, er tilstrækkelig kraftig til at klare almene kontoropgaver og leverer det hele i et nydeligt og sejlivet format.

Største ulempe her er, at skærmens farver er lidt blodfattige, mens den ydelsesmæssigt er på det meget jævne. Men prisen kan alle være med på.

Dell Vostro 5471 – set til 4.500 kroner
Her er maskinen til dig, der skal have en pålidelig PC. Processoren er kraftig, og her er godt med udvidelser og stik. Der er også plads til udvidelse af både RAM og harddisk, hvis behovet skulle opstå.

Største ulempe er som med Acer Swift 3, hvor displayet ikke er synderligt farverigt. Batteriet er desuden middelmådigt.

Lenovo 720s 14 - set til 5.500 kroner
Her er maskinen til dem, der ønsker både fart over feltet, flot farverigt display og avancerede funktioner i et elegant format.

Her er en kompetent quad-core processor assisteret af et udmærket MX150 grafikkort. Rækker det ikke, kan der endda sluttes et eksternt grafikkort via Thunderbolt-porten.

Eneste større ulempe med denne maskine er, at den kan døje med at tøjle varmeudviklingen fra de stærke komponenter. Støj fra blæseren kan derfor forventes.

Den aktuelle udsalgspris er meget skarp og vil sandsynligvis være begrænset i udvalg og antal.

Ønsker du større display og kraftigere grafikkort, fås Lenovo 720s også med 15,6” display og GTX 1050 MaxQ grafik til 8.500 kroner.


Loading ikon