Godmorgen fra Computerworld. Her kommer overblikket over it-nyhederne mandag morgen v/ morgen-briefing-bestyrer Dan Jensen.
Tidligere Saxo Bank-chef bliver direktør i Geomatic
Det københavnske data- og analysefirma Geomatic får ny direktør i skillelse af Jeff Saul, der er tidligere aktiechef i Saxo Bank og direktør i Euroinvestor.
Han afløser selskabets stifter, Martin Glarvig, som nu bliver bestyrelsesformand.
“Danmark er i dag et af de mest digitaliserede lande i verden, så danske virksomheder og organisationer skal også have verdens bedste muligheder for at udnytte data i udviklingen af deres services, forretning og produkter. Rigtig mange virksomheder vælger allerede Geomatic som partner til den proces, og det ser jeg frem til at styrke yderligere,” lyder det fra selskabet.
Sidste udkald for køb af Netcompany-aktier
Netcompany har på grund af høj efterspørgsel besluttet at lukke for privates køb af aktier for op til tre millioner kroner forud for børsnoteringen allerede i dag klokken 16:00.
Det meddeler Netcompany i denne meddelelse.
Det var ellers planen, at private investorer kunne tegne aktier helt frem til 6. juni. Vil man købe for mere end tre millioner kroner, har man fortsat til 6. juni klokken 11:00.
Første handelsdag på Nasdaq-børsen i København bliver på torsdag, 7. juni.
Læs også: Netcompany kan blive Danmarks nye folkeaktie - derfor vil danskerne flokkes om selskabet
Danmark kan sakke bagefter i 5G-kapløb
De nordiske lande gav for en uges tid siden hinanden håndslag på, at de ville være førende i verden inden for 5G.
Sverige, Finland og Norge kan skimte det første 5G-netværk. Men der er lange udsigter i Danmark, skriver Finans.
“Hårdt prispres på mobilmarkedet og en usikker kurs i TDC efter ejerskiftet kan nemlig sætte Danmark tilbage i 5G-kapløbet,” skriver avisen.
Ifølge avisen vil der ‘i virkeligheden gå mange år, før 4G bliver erstattet af 5G i hele Danmark’ - blandt andet fordi der skal opsættes nye master, da høje frekvenser på 5G har kort rækkevide.
Lani Pixels konkurs
Det lille Billund-firma Lani Pixels er under konkursbehandling i Skifteretten i Kolding, fremgår det af et dekret i Statstidende, som du finder her.
Lani Pixels blev for halvandet år siden købt af it-firmaet Ominto for enorme 175 millioner kroner.
Købet var ifølge Børsen afgørende for, at Ominto kunne blive børsnoteret på Nasdaq-børsen i New York.
Ominto blev smidt af Nasdaq fornylig.
Det kan du læse mere om her: Danskejet it-firma taget af børsen i USA.
Danske Cito IT solgt til svensk it-firma
Det danske it-firma Cito IT bliver overtaget af svenske Vitec Software Group, meddeler de to firmaer i denne pressemeddelelse.
Cito IT er specialiseret i software til apoteker-branchen og omsætter for omkring 26 millioner kroner om året med et resultat før skat og afskrivninger (ebitda) på 7,6 millioner kroner.
Parterne oplyser ikke prisen, men Vitec meddeler, at Cito IT er et ‘veldrevet og profitabelt selskab.’
It-bevilling spist op af af lavere produktivitet
En særlig it-bevilling fra Region Sjælland på 50 millioner kroner er blevet spist op af blandt andet produktivitetsfald på grund af indførelsen af Sundhedsplatformen i regionen, skriver Version2.
De 50 millioner blev i fjor afsat som buffer til at understøtte implementeringen af det nye system.
Men i en budgetopfølgning - som du finder her - fremgår det nu, at det på grund af et ‘samlet forventet merforbrug’ ikke er ‘muligt at frigøre reservationen af midler.’
Kaspersky: Vores ekspertise gør verden til et bedre sted
Russiske Kaspersky Labs erklærer sig meget skuffet over, at en amerikansk domstol i sidste uge afviste at tage det amerikanske forbud mod selskabet op til behandling.
I en udsendt erklæring meddeler selskabet, at det ‘indædt vil forfølge alle anke-muligheder.’
Kaspersky Labs fastholder, at anklagerne er grundløse, og at der aldrig er blevet fremlagt beviser på, at selskabet samarbejder med russerne.
“Vi er overbeviste om, at vores ekspertise og trussels-systemer gør cyberverdenene sikrere i takt med, at vi opdager og neutraliserer alle former for avancerede trusler uanset hvor de kommer fra, eller hvad deres formål er,” lyder det i erklæringen.
Læs også: Kaspersky flytter stor del af butikken til Schweiz efter massive anklager om spionage for Rusland
Ingen morgen-briefing tirsdag
Morgen-briefing udkommer ikke tirsdag, hvor det er Grundlovsdag.
Her vil vi istedet bruge tiden til at reflektere over tiden, der er gået (og vil komme), siden Grundloven - der jo er Danmarks højeste lov - blev vedtaget.
Som du jo nok ved, så blev Grundloven vedtaget i 1849 på baggrund af et udkast, som den nationalliberale Monrad havde skrevet.
Lovforslaget med 100 paragraffer blev vedtaget 5. juni 1849 af den rigsforsamling, der var blevet valgt i efteråret 1848, og den ændrede hele Danmarks styreform fra enevælde til konstitutionelt monarki og er på rigtigt mange måder grundlaget for det samfund, som vi har i Danmark i dag.
Grundloven er siden blevet ændret fem gange, nemlig i 1855, 1866, 1915, 1920 og 1953.
Ja, det kan vi reflektere over. Og morgen-briefing er tilbage på morgen-kvisten onsdag morgen. Samme tid, samme sted. Så stay tuned.