Hovednyheden i Apple Watch 3 – det smartwatch Apple lancerede sidste efterår – fik vi faktisk aldrig at se herhjemme. I hvert fald ikke før nu.
Uret udkom nemlig i to versioner – den almindelige, som er anmeldt her, som på mange måder bare er en lettere tunet udgave af sidste års Watch 2, og så den reelle nyhed: LTE-versionen som med sin egen mobilforbindelse kan fungere langt mere selvstændigt.
Du kan kende den på den røde prik på kronen – og på en merpris på 600 kroner.
Ligner sig selv
Som med den seneste række iterationer af Apples smarture, er der intet nyt at spore i selve udseendet på uret.
Vil du pynte håndleddet med noget nyt, er du bedst tjent ved at investere i et af de efterhånden mange remme, som findes til Apple Watch.
Nej, nyheden her er, at uret nu kan fungere selvstændigt – eller rettere, mere selvstændigt end før. Selve opsætningen kræver eksempelvis fortsat et smut forbi din iPhone og dennes Watch-app, før du kan komme i gang. Det kræver faktisk en iPhone overhovedet at komme i gang. iPad eller Android-brugere må blive væk.
En teknisk detalje ved Apple Watch med LTE er, at det fungerer med et eSIM – du skal derfor ikke rode med noget SIM-kort for at komme i gang, men det kræver, at din teleudbyder understøtter eSIM, og at din iPhone er koblet op på samme teleudbyder.
I skrivende stund er det kun teleselskabet 3, der overhovedet tilbyder de passende abonnementsmuligheder.
Opsætningen fungerer på samme vis som tidligere Watch ure, du skal sikre dig, at din mobil og ur er opdateret til nyeste iOS og Watch OS. Derefter burde opsætningen ske automatisk ved parringen, såfremt både din mobil og dit ur opererer hos samme operatør.
Uret koster 600 kroner mere end standard Watch 3 – denne ekstra omkostning krydres af et månedligt abonnement på 30 kroner om måneden for det ekstra SIM-kort, som nu bare er et stykke digital kode.
Regner du med at beholde uret i en to-tre år, lander vi altså på en samlet ekstraregning på omkring 1.500 kroner.
Det kan man næsten købe et nyt Apple Watch (Series 1) for.
Hvad får du så ekstra?
Er du bekendt med Apple Watch, vil du næppe blive væltet omkuld med alle de nye muligheder, som den trådløse forbindelse tilbyder.
Apple Watch fungerer præcist som dit ur gjorde hidtil, på godt og ondt, men der hvor Watch LTE bliver rigtig interessant er i de få, men vigtige tilfælde, hvor du ikke har mobilen på dig.
Læs stortest af Watch 3: Test af Apple Watch 3: Seriøst kedeligt smartwatch - men jeg vil ikke undvære det alligevel
De mest oplagte scenarier finder man udendørs: under løbeturen, fanget med en mobil uden strøm eller mens man søger adspredelser i byen eller naturen. Steder, hvor alene det at fiske mobilen op af lommen er besværligt eller uhensigtsmæssigt.
Til de formål fungerer det, men ikke uden en stribe asterisker eller aber dabeis.
Oplagt træningsbuddy
Løbeturen er nok det mest oplagte sted at lade Watch 3 LTE fungere som sparringspartner. Mobilen kan blive hjemme, men musikken kan streames via uret, mens GPS’en holder styr på ruten.
Sidstnævnte synes endda at fungere bedre her, for den får også hjælp til positionering fra de omkringliggende telemaster. Skulle du fare vild i skoven, kan du endda ringe til en ven eller 112 eller bruge Kort-app’en til at finde hjem igen. Smart.
Men så kommer forbeholdene: bruger du tredjeparts-apps som Spotify eller Overcast under træningen er data-tilgangen begrænset. Spotify findes slet ikke, og Overcast nægter at streame podcasts.
Andre apps som Endomondo og Strava synkroniserede dog som de skulle.
Sværger du til Apples økosystem, bliver oplevelsen nu en del bedre. Apple Music sørger for soundtracket til din træning, mens træningspasset følges live. Pulsmålingen er okay – den glipper af og til, og er derfor ikke præcis nok til decideret pulstræning.
Færre gevinster i byen
I byrummet giver den trådløse forbindelse også gevinst her og der. Skulle mobilen løbe tør for strøm, har du en livline i Apple Watch, som både kan navigere for dig, slå ting op med Siri eller betale en taxa hjem.
Igen hober forbeholdende sig op. Siri fungerer glimrende, men du kan fortsat kun bruge Apples egne Kort, som glimrer ved ikke at understøtte cykeltransport, mens kun få banker og taxa-selskaber understøtter Apple Pay herhjemme.
Det skal nok blive bedre på sigt, men lige nu løber man ofte panden mod en mur, hvis ikke lige sol, måne og stjerner står rigtigt. Og oftest har man jo mobilen på sig, som kan det hele.
Batteri-levetiden har dog været en positiv overraskelse – man kunne jo frygte det værste, når en mobilantenne skal klemmes ned i det frimærke, som et Watch nu engang er. Men den holder. Jeg bemærkede ingen nævneværdig forskel her.
Jeg er dog stadig ikke fan af, at uret partout skal oplades hver en til to dage samt, at opladningen foregår ved sneglefart (over 2½ timer for en fuld opladning). Men de issues er Watch 3 LTE ikke ene om at have.
Et potentielt issue med Watch 3 LTE er, at den resolut vil nægte at roame, når du rejser uden for landet. En streg i regningen, som undrer, fordi netop teleselskabet 3 ellers tilbyder fri roaming i dusinvis af lande både i og uden for EU.
Den bedste, men også den eneste, af sin slags
Der er ikke nogen tvivl om, at en mobilforbindelse er en fin upgrade at få i et smartwatch. Det giver en ekstra dimension af frihed og fleksibilitet til Apples Watch.
Jeg er dog ikke overbevist om, at det er prisen værd.
Er man dybt engageret i Apples økosystem med eksempelvis en Apple Music konto og den rette bank til Apple Pay, giver uret mening til trods for en ikke uvæsentlig omkostning, med priser der debuterer ved 3.399 kroner. Inden du tager springet, bør du dog undersøge, hvorvidt dine favorit-apps rent faktisk udnytter LTE-forbindelsen.
Det er desuden værd at have in mente, at vi allerede nu er omtrent halvvejs inde i Apples opdateringscyklus, og at afløseren sandsynligvis kun er nogle måneder fra at blive introduceret.