Artikel top billede

(Foto: Fotograf John Bräuner Regionshospitalet Randers /)

Systematic vinder kæmpeordre efter uskønt forløb: Skal levere stor EPJ-løsning til Region Syddanmark

Region Syddanmark har mandag aften valgt Systematic som leverandør af regionens nye EPJ-system. Dermed er et uskønt forløb med mørklægning og en leverandør-exit forbi.

EPJ-ordren i Region Syddanmark, der oprindeligt var sat til en værdi på én værdi på én milliard kroner går til danske Systematic.

Det er mandag aften blevet besluttet på et regionsmøde i Region Syddanmark. Her afsatte regionen omkring 250 millioner kroner til anskaffelse og implementering af systemet. Herefter skal man medregne driftsomkostninger.

Dermed kan jublen bryde løs i Aarhus, hvor Systematic nu har sikret sig den store offentlige ordre på indtil videre 250 millioner kroner offentlige kroner.

"Vi er rigtig glade. Det har været et langt forløb, og vi har været spændte på, hvordan det ville ende, men vi var også klar over, at det var en proces, vi gerne ville have afsluttet, fordi vi kunne se en kontrakt, der var ved at løbe ud og dermed havde vi brug for en afklaring på, hvordan vores fremtidige it-infrastruktur så ud," siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) til Computerworld.

Hun mener, at udbuddet er kørt som det skulle, og hun deler derfor ikke holdningen om, at der har været tale om et lidt uskønt forløb.

"Når man har med store og meget komplicerede udbudsprocesser at gøre, så er det sjældent, at alt kører lige efter en snor." siger Stephanie Lose og fortsætter:

"Det er sjældent, at man kan køre en så stor udbudsproces uden, at der er nogle leverandører, der er sure over, at de ikke bliver valgt, og at der er nogle, der vælger at springe fra eller er utilfredse. På den måde, synes jeg ikke, at karakteristikken af, at det er et enormt rodet forløb er noget, som jeg kan nikke genkendende til."

Få et overblik over sagen her: Overblik: Ballade i Region Syddanmark i kæmpe EPJ-udbud til en milliard kroner

Et overraskende valg

Afgørelsen kommer efter et mildest talt rodet forløb, der har været mærket af en udpræget grad af palaver.

Den første overraskelse landede i offentligheden, da regionen udpegede sine tre favoritter i forbindelse med prækvalifikationen.

Her var der nemlig højest overraskende ikke blevet plads til Sundhedsplatformen, der leveres af amerikanske Epic og danske NNIT.

Det kan du læse mere om her: NNIT-boss om milliard-udbud i Region Syddanmark: “Det her udbud er designet til, at en bestemt leverandør skal vinde"

Det kom mildest talt som en overraskelse, da platformen allerede var blåstemplet af både Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor systemet efter en række børnesygdomme nu kører fri af den sværm af problemer, der omgav systemet i første omgang.

Det resulterede i utilfredshed hos NNIT, hvor særligt direktør Per Kogut var ude med riven efter regionen.

Han mente, at udbuddet var designet til, at en særlig leverandør skulle vinde alt imens løsningen, som NNIT står bag sammen med Epic, var blevet fravalgt.

"Vores holdning er, at det her udbud er designet til, at en bestemt leverandør skal vinde, og det er der intet, der tyder på ikke er tilfældet," sagde Per Kogut dengang til Computerworld.

Pludselig mørklægning

Efter det overraskende fravalg af Epic-løsningen lukkede regionen sig om sig selv.

Sagen blev totalt mørklagt, og det blev gjort umuligt at se regionens begrundelser for at tage Systematic med i finalen.

Systematic havde nemlig fået regionen til at undtage væsentlige oplysninger med begrundelsen, at det var forretningshemmeligheder.

De aktindsigter, der skulle vise baggrunden, var derfor overstreget med den sorte pen, og flere eksperter pegede på, at mørklægningen var decideret ulovlig, eftersom de overstregede oplysninger ikke havde grad af forretningshemmeligheder.

Det kan du læse mere om her: Region Syddanmark på kant med loven: Hjælper Systematic med at skjule vigtige dokumenter i milliard-udbud

Den alvorlige kritik fik dog ikke regionen til at åbne op og give offentligeheden indsigt i dens bedømmelse af leverandørerne.

Igennem hele efteråret fortsatte forløbet for de på det tidspunkt tre finalister - CGI, Systematic og Cambio.

Læs mere her: Systematic og Region Syddanmark skjuler detaljer om milliard-udbud: Her er papirerne offentligheden ikke må se

Leverandør-exit

Det varede dog ikke længe før valget af den kommende pendant til den østdanske Sundhedsplatform stødte på grund igen. Denne gang måtte Region Syddanmark se sine tre prækvalificerede kandidater blive til to.

Læs mere her: Region Syddanmark efter dramatisk leverandør-exit: “Vi fortsætter milliard-udbud med de to tilbageværende leverandører”

Det blev virkeligheden, da CGI valgte at trække stikket efter en disputs med regionen. Det fik dog ikke regionen eller konkurrenterne til at foretage sig andet end at trække på skuldrene og fortsætte, og nu er afgørelsen så truffet.

Læs mere her: Stor-leverandør trækker sig uden varsel fra milliard-udbud i Region Syddanmark: "Efter mange overvejelser er vi desværre nået til den konklusion"

Valget faldt altså på Systematic, der nu kan se frem til at gå i gang med at integrere sit system på sygehusene i Region Syddanmark.

Dermed er drømmen om et samlet EPJ-system for det danske sundhedsvæsen også knust.

De resterende to regioner i den vestlige del af Danmark kan nu tilslutte sig det ene eller det andet system, alt imens flere eksperter og kilder i branchen bekræfter over for Computerworld, at det begynder at ligne et væddeløb med blot to heste.

Mandagens afgørelse er dog også meget alvorlig for Cambio, der nu må sige farvel til den sidste del af sin regionale kundeskare.

Virksomheden har fortsat Forsvaret samt sundhedsvæsenet på Grønland og Færøerne som kunde, men dagens nederlag til konkurrenten Systematic kan vise sig at blive et voldsomt slag for svenskerne.

Læs mere om det her: Milliardudbud i Region Syddanmark kan betyde regionalt EPJ-exit for svenske Cambio

Computerworld følger op på afgørelsen med reaktioner på valget af leverandør i Region Syddanmark. Følg med på Computerworld hele tirsdag.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering