KMD trækker sig med omgående virkning fra udbuddet om kæmpeordre om NemID-afløseren.
Det sker, fordi en af KMD’s underleverandører til projektet er gået konkurs.
KMD vil ikke fortælle, hvem den pågældende samarbejdspartner er.
Men selskabet understreger, at det er en mindre leverandør, der skulle levere en mindre, men vigtig del, til løsningen - og altså ikke Nexus, der er hoved-samarbejdspartner med KMD i konsortiet.
”Vi kan bekræfte, at KMD har valgt at trække sig fra udbudsprocessen om udviklingen af MitID. På grund af ændrede forudsætninger i det set-up, vi havde baseret vores udviklingsplaner på, har vi foretaget en yderligere risikovurdering af projektet. Det er vores samlede vurdering, at udviklingsopgaven nu indebærer et forhøjet risikoniveau,” meddeler KMD-direktør Søren Henriksen til Computerworld.
Ifølge KMD betyder konkursen, at KMD selv ville skulle udvikle den manglende del, og det kan ifølge selskabet ikke betale sig.
“Det er KMD’s opfattelse, at det er i alle parters interesse, at man ikke fortsætter i tilbudsprocessen, hvis udviklingsopgaven giver anledning til betænkelighed,” lyder det fra Søren Henriksen.
KMD-konsortiet blev prækvalificeret til opgaven for tre uger siden. Det samme blev CSC, Gemalto og Nets.
Det kan du læse mere om her: Disse fire leverandører skal kæmpe om MitID-udbud til 900 millioner kroner.
De fire prækvalificerede leverandører blev udvalgt blandt i alt 14 leverandører, der havde budt sig til.
Tre leverandører tilbage
Med KMD’s exit er der altså kun tre selskaber tilbage.
Digitaliseringsstyrelsen meddeler, at man vurderer, at 'leverandørfeltet fortsat er stærkt.'
"Meddelelsen [fra KMD, red] giver derfor hverken anledning til ændringer i MitID-udbuddet eller i den planlagte proces, som gennemføres med de tre øvrige prækvalificerede leverandører," lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.
De tre tilbageværende konsortier skal aflevere deres indledende tilbud 6. april, hvorefter Digitaliseringsstyrelsen går i gang med at drøfte forskellige scenarier med de forskellige selskaber.
Digitaliseringsstyrelsen forventer at finde den endelige leverandør i foråret 2019 og tage den nye løsning i brug i slutningen af 2020.
KMD meddeler, at exitten fra udbuddet ikke påvirker selskabets 'gode samarbejde' med Digitaliseringsstyrelsen.
"Vi vil understrege, at KMD fortsat har betydelige ambitioner og hensigter om deltagelse i fremadrettede udbud inden for sikkerhedsområdet såvel som de største offentlige digitaliseringsprojekter generelt," lyder det fra KMD.
Opgør med Nets
Den nuværende NemID-løsning ejes af leverandøren Nets, som har tabt penge hvert eneste år, siden selskabet overtog NemID-opgaven i 2007.
Der var dengang tale om et helt nyt forretningsområde for Nets, der ellers hvilede på de to hovedsøjler, Dankortet og Betalingsservice.
Til kom altså opgaven med at håndtere NemID og blandt andet stå for papkortet med de mange engangskoder.
Nets blev i foråret 2014 solgt til de to amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital samt danske ATP.
Prisen var dengang 17 milliarder kroner, hvilket var væsentligt over den oprindelige vurdering af selskabet, der hidtil havde været ejet af 200 norske og danske pengeinstitutter samt Danske Bank, Nordea, DnB og Nationalbanken.
Kapitalfonden Hellmann & Friedmann bød i september 33 milliarder kroner for selskabet.
Det kan du læse mere om her: Nets-aktionærer kan blive forgyldt: Her er tilbuddet på Nets fra amerikansk kapitalfond.
Med den nye løsning vil ejerforholdet ændre sig, idet Digitaliseringsstyrelsen hele tiden har ønsket øgede rettigheder til den nye løsning i forhold til NemID.
“MtID får øget fleksibilitet, bedre brugeroplevelse for borgere og virksomheder, høj sikkerhed og fokus på fremtidige behov. Samtidig er det et kardinalpunkt, at partnerskabet får rettighederne til at videreføre løsningen, da vi har at gøre med kritisk, national infrastruktur,” har direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg, til fortalt.
Nets’ oprindelige kontrakt på NemID er ved at rinde ud, men bliver forlænget, så danskerne ikke kommer til at stå uden login-løsning.
Systemet skal kunne håndtere mellem seks og ni millioner brugere, og der skal udstedes omkring en milliard anmodninger og autentifikationer årligt.
Udbuddet af MitID-løsningen er ikke den eneste store udskrivning det offentlige er ved at lave. På nationalt plan er MitID en del af flere store udbud, der blandt andet omfatter et nyt valgsystem og et nyt system til håndtering af digital post til borgerne fra det offentlige.
Du finder udbudsmaterialet til MitID her.
Læs også:
Derfor skifter NemID navn til MitID: Lægger op til stort opgør med Nets og papkortet
Kæmpe udbud igang: Afløseren til NemID koster 900 millioner kroner