Pengene fortsætter med at vælte ud ad KMD’s pengekasse.
Selskabet kom ud af 2017 med et underskud på 291 millioner kroner, viser KMD’s netop offentliggjorte årsregnskab.
KMD landede i 2016 et underskud på 238 millioner kroner, hvilket betyder, at KMD’s underskud er vokset med hele 22 procent.
Dermed har Danmarks største it-selskab i de seneste to år tabt mere end en halv milliard kroner.
KMD peger selv på, at den voldsomme stigning i underskuddet skyldes ‘øgede amortiseringer på immaterielle aktiver.” Selskabet anvendte samme begrundelse for det store underskud i 2016. Formuleringen dækker over blandt andet afskrivninger på goodwill og forskellige udviklingsprojekter.
Selskabet meddeler, at “det negative resultat er som i 2016 primært regnskabsteknisk og skyldes afskrivninger og amortiseringer på købsprisallokeringer.”
"Udviklingen har ikke været tilfredsstillende,” lyder det i KMD-regnskabet.
Driftsresultat dykker
Ser vi bort fra de finansielle poster, går det dog også ned ad bakke, da også drifts-resultatet før afskrivninger - EBITDA - er dykket, dog kun med et par procent. Det er dog en væsentlig forbedring i forhold til resultatet for 2016, hvor driftsresultatet faldt med 29 procent.
“Det er mindre tilfredsstillende, at den [driftsindtjeningen, red] falder en smule i forhold til 2016. Den primære årsag er, at vi i 2017 har set en håndfuld større it-projekter, som ikke har fulgt den fastlagte kurs, hvilket har medført ekstra omkostninger,” lyder det fra KMD’s topchef, Eva Berneke.
Mens bundlinien igen er flammende rød, ser det anderledes ud, når det gælder den vigtige omsætning, som KMD igen har fået gang i. KMD har da også i den udsendte meddelelse valgt overskriften "Fortsat vækst for KMD' med henvisning til netop omsætningen.
Den er nemlig vokset med 5,8 procent i forhold til året tidligere, og det er mere end forventet, lyder det fra KMD.
“I det eksisterende marked anses omsætningsudviklingen som tilfredsstillende ,” lyder det fra selskabet, der peger på, at dets marked er præget af ‘en betydelig og voksende konkurrence.’
Omstilling
KMD er for tiden midt i en stor omstilling, som skal transformere selskabet fra dets fundament som egenrådig kommune-leverandør med monopol-status til almindelig kommerciel spiller i fri konkurrence med andre it-selskaber.
Du kan læse mere om disse målsætninger i dette tidligere interview med KMD-direktør Eva Berneke: Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden
KMD har brugt 1,7 milliarder kroner på opkøb siden 2012, og selskabet peger da også på, at væksten i omsætningen er sket både organisk og via opkøb.
Af regnskabet fremgår det, at der er vækst i KMD’s salg til både staten og det private erhvervslivet. Disse to områder spiller en central rolle i selskabet strategi.
KMD’s salg til statens organisationer udgør nu 19 procent af omsætningen - syv procent mere end året før. Og salget til det private erhvervsliv udgør nu 27 procent af omsætningen - 15 procent mere end året før.
Selskabets absolut største forretningsområde er imidlertid fortsat det kommunale område, der udgør 53 procent af omsætningen.
“Det er positivt, at vi kan konstatere, at KMD's forretning med staten og erhvervslivet vokser. Vi vil gerne vokse yderligere i kommunerne, men det er klart, at forretningen uden for vores historisk stærke tilstedeværelse i kommunesegmentet er utrolig vigtig for den strategiske transformation, som KMD er gennem i disse år,” lyder det fra Eva Berneke.
KMD har for tiden sager kørende med Skat, der har sagsøgt KMD med krav om tilbagebetaling af 700 millioner kroner, og ATP, der har krævet erstatning på 881 millioner af KMD for et kuldsejlet it-system. KMD har afvist begge krav.
Du kan læse mere om det her: Efter nyt krav: KMD har nu erstatningskrav på mere end 1,6 milliarder kroner hængende over hovedet
Du finder hele KMD's regnskab for 2017 her: KMD Holding Årsrapport 2017.
Læs også:
Krise: KMD's resultat falder med 29 procent i kølvandet på kæmpesager med vrede kunder