ComputerViews: Der florerer jævnligt rygter om, at selskaber er interesseret i at købe TDC. Nu er rygterne blevet helt konkrete med en række pensionkasser samt den australske investeringsbank Macquaries tilbud på 38,2 milliarder kroner for den danske telekoncern.
TDC’s bestyrelse har takket nej til tilbuddet fra pensionskasserne, men holder sig dog åben for videre dialog.
“TDC vil altid forblive åben ift. at overveje alternativer, som leverer den bedste værdiskabelse for aktionærerne fremadrettet,” som det lyder fra selskabet.
Disse ord betyder, at ballet om TDC nu er åbnet. Vi kan i den nærmeste fremtid forvente, at andre potentielle købere melder sig på banen med tilbud på TDC.
Der har gennem de senere år jævnligt floreret rygter om, at der var mulige opkøbere i farvandet.
Det gælder ikke mindst svenske Telia, der flere gange er blevet sat i forbindelse med TDC, men som indtil videre har afvist, at der skulle være noget om snakken. Prisen har været for høj, har det lydt.
For under en månede siden skrev den svenske erhvervsavis DI Digital imidlertid, at Telia (igen) skulle være interesseret i TDC.
Det kan du læse mere om her: Telia kan være på vej til at købe TDC
Tilbage til lommeregneren
Telia kan høste umiddelbare synergi-gevinster ved at slå sig sammen med TDC. Og det er sikkert, at svenskerne i disse minutter har fundet lommeregneren frem for igen at regne på, om de skal komme med et tilbud på TDC.
Det er også oplagt, at de pengestærke kapitalfonde vil benytte sig af anledningen til at rykke frem med tilbud på TDC.
TDC har som bekendt tidligere været ejet af kapitalfonde i form af konsortiet Nordic Telephone Company (NTC), der købte TDC i 2005, mens som trods en markant trimning af selskabet aldrig formåede at høste den ønskede gevinst.
Det ændrer dog ikke på, at kapitalfondenene i disse år i skarp konkurrence med hinanden hele tiden er på udkig efter nye investeringer i Danmark, og at deres pengekasser er proppet med penge. Hvem af dem, kan være interesserede?
TDC har sin egen plan
TDC’s bestyrelse har meldt klart ud, at den tror mest på TDC på ‘stand alone-basis,’ som selskabet formulerer det - altså som fortsat børsnoteret selskab - og ikke under ejerskab af enkelte selskaber eller organisationer.
Som ‘stand alone’-selskab kan selskabet sikre størst mulig værdiskabelse for aktionærerne, mener TDC-bestyrelsen.
Det er selvfølgelig et åbent spørgsmål, om det er tilfældet. Og som børsnoteret selskab er det som bekendt aktionærerne, der skal tage stilling til dette i den sidste ende.
Sikkert er det, at en eventuel gevinst af TDC’s ‘stand-alone’-plan ligger flere år ude i fremtiden (hvis den overhovedet vil opstå), mens aktionærerne kan tage en solid gevinst hjem her og nu ved at sige ja til pensionskasserne.
Et vigtigt element i TDC’s ‘stand alone’-plan er fusionen med TV3-ejeren MTG, som blev offentliggjort for kort tid siden.
Den kan du læse mere om her: TDC fusionerer med MTG's nordiske forretning i milliardhandel: TV3-ejere overtager 28 procent af TDC
Det er interessant, at TDC’s aktiekurs dykkede i kølvandet på nyheden om den planlagte fusion med MTG, mens nyheden om opkøbstilbuddet fra pensionskasserne har fået den til at stige kraftigt.
Det kan du læse mere om her: TDC-aktien buldrer i vejret efter opkøbs-tilbud
I dette ligger der et tydeligt signal fra markedet: Usikkerheden ved at vente i årevis bliver trumfet af udsigten til at hjemtage gevinsten her og nu og lade pensionskasserne - eller en anden købe - overtage selskabet.
Ballet om TDC er åbnet. Hvem ender som vinder? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.
Læs også:
Pensionskasser forsøger at købe TDC for 38 milliarder kroner - men TDC siger blankt nej