Fredag kunne Computerworld fortælle, at Torben Bonde stopper som CIO i Vestas. Det sker efter hele 19 år på posten.
Det er ganske usædvanligt, at CIO’er er i stand til at blive i stillingen i så mange år, og det er især bemærkelsesværdigt, når det er i en global virksomhed som Vestas, der har udviklet sig enormt over de seneste to årtier.
Læs mere her: Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Torben Bonde blev i 2011 belønnet med titlen som Årets CIO i Danmark for sit arbejde sammen med it-organisationen i Vestas.
Han er dermed både en af landets mest erfarne og dygtigste CIO’er, og Computerworld har derfor benyttet lejligheden til at bede Torben Bonde reflektere over, hvordan CIO-rollen og it-organisationernes arbejde har ændret sig - og hvad der kommer til at være det vigtigste tema i de kommende år.
“Da jeg begyndte, var it noget, der var nede i kælderen. Dengang var det bedste, der kunne ske, at man ikke hørte så forfærdelig meget om det, for så var der styr på tingene og ingen ko på isen,” fortæller Torben Bonde.
“Det handlede om at sørge for, at dagligdagen kørte med de applikationer, man nu havde, og i virkeligheden var det måske ikke voldsomt avancerede dele af virksomheden, man understøttede med it.”
“Det, der er sket over tid, er, at informationsteknologien er blevet virkelig relevant i forhold til at have succes og også i forhold til ens forretningsstrategi og driften,” lyder det fra Torben Bonde.
It-organisationen skal transformeres
Torben Bonde sætter ord på, hvordan denne udvikling har ændret (og fortsat ændrer) CIO-rollen og it-organisationernes arbejde:
“Det betyder, at it-organisationen skal transformere sig over til at have forståelsen af, hvad der sker i forretningen. Man skal kunne læse et regnskab og forstå strategien, og så skal man kunne transformere det over i teknologien.”
“Og så er der sket det, at forretningsområderne også er gået hen og blevet langt mere 'it-savvy'. De er begyndt at interessere sig for, hvad der gør, at deres hverdag og de strategier, de har, bliver en succes. Derfor har de også en holdning til it,” forklarer Torben Bonde.
Læs også: Fem helt nødvendige projekter i danske it-organisationer i 2018: Her skal der satses
Han uddyber, at det grundlæggende stiller it-organisationerne i et dilemma:
“I dag er der it i alt. Det stiller store krav. Man kan gå den vej, at når it er alting, så er det næsten også it-organisationen, der skal eje alt - men det er ikke realistisk, for så bliver it en flaskehals," siger Torben Bonde og tilføjer:
"Det er i hvert fald ikke realistisk i en industrivirksomhed, men kan måske være det i de virksomheder, hvor produktet og informationsteknologien er en integreret del af hinanden.”
Hans holdning til CIO-rollen anno 2018 er derfor:
“Man skal som it-direktør transformere sig om til at være den, der udlægger spillepladen og fløjter i kampen. Man skal også sikre, at der ikke løber nogen ind på banen, der ikke er inviteret - og som måske bringer risici med sig.”
“Det kræver, at man arbejder med en organisationsmodel, som tager højde for det, og hvor man giver 'power' omkring information til forretningsområderne - men samtidig sikrer, at det foregår på en måde, så det ikke stikker til højre og til venstre. Det er et balance-dilemma, som man skal løse.”
Derfor er digitalisering meget mere end et buzzword
Computerworld beder under interviewet også Torben Bonde om at give sit bud på det vigtigste tema for danske it-organisationer i de kommende år.
Vi kommer vidt omkring og taler om blandt andet automatisering, kunstig intelligens og big data, før Torben Bonde fremhæver digitalisering som det tema, der måske mere end noget andet er i gang med at forandre it-organisationernes rolle.
“Digitalisering er jo en fællesnævner for en masse ting, og det er også blevet lidt et buzzword,” siger Torben Bonde.
“Der er nogle af mine kolleger, der spørger: 'Hvad er digitalisering egentlig i forhold til informationsteknologi?' Det er sammensmeltningen af den value proposition, man har til markedet, og så den teknologi, der ligger i informationsteknologien.”
“Det vil sige, at man begynder at se, at det går hånd i hånd. Den værdi, man tilfører sin kunde - altså produktet - er baseret på det digitale. Mange af de produkter, vi tidligere har set, har jo været analoge og fysiske.”
“Nu begynder man at putte noget på toppen. Det kan være vidensgenereret, hvor vi kender dig som kunde og ved, hvad du vil, og giver dig nogle oplevelser ud fra det."
“Det er der, hvor digitalisering gør en stor forskel, men det kræver, at man begynder at 'connecte' de forskellige ting fra it- og forretningsområdet, og at man har et samarbejde.”
“Det, synes jeg, er virkelig spændende, for det er det, der kommer til at transformere - og som måske potentielt også kan gøre, at it-organisationer bliver noget helt andet end det, de er i dag.”
Klar til nye udfordringer
Torben Bonde er oprindeligt cand.merc. i business fra Handelshøjskolen i Aarhus.
Han begyndte sin it-chef-karriere i NEG Micon i 1999 for en afdeling med 10 medarbejdere og havde, da Vestas’ it-organisation var størst, ansvaret for omkring 700 medarbejdere der.
Torben Bonde, der stopper i Vestas ved udgangen af januar, har ved siden af CIO-jobbet også gang i en række bestyrelsesposter.
Fredag fortalte han til Computerworld, at han nu er sulten efter at prøve nye udfordringer, hvor han kan udnytte sine erfaringer som CIO.
Læs første del af interviewet med Torben Bonde:
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Læs også:
Fem helt nødvendige projekter i danske it-organisationer i 2018: Her skal der satses
Få overblikket: 13 markante danske CIO'er og it-topchefer, der skiftede job i 2017
Overblik: Her er it-organisationens to-do-liste med de afgørende teknologier og digitale strategier