Jazz Bashara er, som en af de første, vokset op på månen i byen Artemis. Også selvom by måske er en lidt flot betegnelse for en serie af kupler på månens overflade, som rummer et par tusinde mennesker.
Formelt er Artemis en del af Kenya, som i en nær fremtid har profiteret af landets rumrejse-venlige placering på ækvator, men i realiteten minder rumkolonien mere om en amerikansk nybygger-by. Bare med det tomme, kolde og fjendtlige rum som nabo og en sjettedel tyngdekraft af jorden.
Jazz er også næsten egenhændigt Artemis' kriminelle underverden, som dog primært består af indsmugling af dominicanske cigarer til en af byens oligarker, den norske milliardær Trond Landvik.
Det er i hvert fald Jazz' overbevisning. Lige indtil hun dumper sin rumdragts-eksamen og i et anfald af akut pengemangel accepterer Landviks lukrative tilbud.
Et heist der går helt galt
I bedste heist-stil går alt derefter fuldstændig ned ad bakke, og Jazz ender i overhængende fare for at blive deporteret til Saudi-Arabien. Noget som er slemt nok normalt, men direkte farligt når man er vant til en tyngdekraft, hvor en spinkel kvinde kan løfte 100 kilo.
Heldigvis kan Jazz både forsvare sig, regne og svejse, hvilket Artemis byder på en del af. Ikke så meget som Andy Weirs populære The Martian, som momentvis minder om en fysik-bog, men nok til at Artemis aldrig opleves som helt urealistisk.
I bogen er vi stadig i de første stadier af menneskets kolonisering af rummet, hvor løsningerne skal opfindes, og turisterne fra jorden er en god indtægtskilde.
Har du læst The Martian eller set den glimrende film med Matt Damon vil du også nikke genkendende til den underspillede humor, som præger hans fortælling. Fans af Terry Pratchett vil ikke mindst finde en fjern efterkommer af Lord Vetinari hos den mildest talt snedige Artemis-administrator Fedelis Ngugi.
Glimtet i øjet hos både Weir og hans hovedperson Jazz gør Artemis til en fornøjelig læseoplevelse. Her er måske lidt langt til de store episke rumfortællinger a la Isaac Asimovs, men pyt - for i rummet kan ingen høre dig grine.
Læs også anmeldelsen af Asimovs kæmpeværk: Denne svimlende fortælling om robotter, big data og avanceret data-analyse er (stadig) blandt de allerstørste