Canadiske Tanmay Bakshi er ikke, som børn er flest.
Som fem-årig begyndte han at programmere, og allerede som otte-årig havde han programmeret sin første iOS-app.
Han er netop lige fyldt 14 år, men ikke desto mindre kan han få selv voksne til at tabe mælet, når han præsenterer sig selv:
“Jeg er 'software cognitive developer' og en 'neutral network-architect',” lyder det, da han præsenterer sig selv for Computerworlds udsendte, hvorefter han i et nærmest messende tonefald forsætter med at opremse sit cv:
“Derudover er jeg youtuber, foredragsholder, forfatter, cloud advisor, algoritme-ekspert og vært på IBM’s Facebook Live-serie Watson Made Simple.”
Læs også: Interview: Derfor skal børn fra iPad-generationen lære at programmere
"Burde du ikke være i skole?"
Computerworld møder Tanmay Bakshi til IBM’s Watson Summit, der tidligere på måneden blev holdt i DR-Byens Koncertsal.
Tanmay, du er 14 år. Burde du ikke være i skole nu i stedet for at være til konference i København?
“Jeg bliver hjemmeundervist af mine forældre. Det giver mig den nødvendige fleksbilitet, der betyder, at jeg kan rejse og tage til konferencer som den i dag. Det gør jeg ret mange dage om året,” siger han.
Det var også hans forældre, der første gang introducere ham for teknologiens verden.
Tanmay Bakshi forklarer, at han tydeligt husker, hvordan han som blot fem-årig sad foran sin fars Windows 98-laptop og skrev de første linjer kode.
“For en fem-årig er teknologi det rene magi. Men jeg ville gerne vide mere. Jeg ville finde ud, hvad der gemte sig bag magien. Min far opdagede hurtigt, hvor nysgerrig jeg var, og han introducerede mig derfor til simple programmeringssprog som FoxPro. Men derefter gik jeg hurtigt videre til C++ og Visual Basic, og som otte-årig skrev jeg min første iOS-app,” siger han .
Hvordan reagerede din kammerater på det? Delte de din interesse?
“Jeg prøvede jo at få dem til at interessere sig for programmering, men det havde jeg ikke held med. De var mest interesseret i at teste mine apps. Men jeg har fået kontakt til en del børn, der deler min interesse via min Youtube-kanal ‘Tanmay Teaches’, der i øjeblikket har mere end 130.000 abonnenter,” siger han.
Lettere at lære som barn
Tanmay Bakshi vurderer selv, at hans unge alder har gjort det lettere at lære at programmere - og ikke sværere, som mange måske vil tro.
“Du lærer meget mere intuitivt, når du er ung. Det er eksempelvis også meget lettere at lære et fremmedsprog i en ung alder, end hvis du som 30- eller 40-årig skal til at lære fransk. Jeg er sikker på, at det samme er tilfældet, når du skal skal lære at programmere,” siger han.
Derfor mener han også, at børn over hele verden bør blive undervist i programmering, når de går i skole.
“Hvis du tager din telefon frem, kan du se hvorfor. Langt de fleste af de apps, du bruger på din telefon, gør i et eller andet omfang brug af kunstig intelligens. Det er helt afgørende, at vi kan fremtidssikre ungdommen til en digital økonomi, der i endnu højere grad end i dag vil være præget af kunstig intelligens,” siger han.
Drømmer om elite-universiteter
Tanmay Bakshi forventer også, at hans egen fremtidige karriere vil tage udgangspunkt i kunstig intelligens.
“Helt konkret er jeg meget interesseret i den forskning i kunstig intelligens, der bliver udført på universiteter som Stanford, MIT, Harvard og University Toronto. Jeg håber, at jeg en dag kan blive optaget på et af universiteterne og bidrage til forskningen,” siger han
Han er især interesseret i den forskning, der befinder sig i krydsfeltet mellem teknologi og den medicinske verden. Allerede i dag er han sammen med IBM involveret i et projekt, hvor de skal hjælpe en lam canadisk kvinde, der ikke er i stand til at tale.
Ved at skanne hendes hjernebølger og anvende kunstig intelligens er det forhåbningen, at Tanmay Bakshi i samarbejde med IBM's eksperter kan gøre det muligt for hende at kommunikere med omverdenen.
“Vi er godt på vej mod at nå vores første målsætning om, at vi skal gøre det muligt for hende at kommunikere gennem helt simple svar som ja og nej,“ forklarer han.