Artikel top billede

Foto: Steffen Villadsen

Kom med inden for på en af Europas sidste computerfabrikker: Her kæmper de mod Østens kæmpefabrikker

Reportage: Computerworld har eksklusivt fået lov til at komme indenfor på Fujitsus fabrik i Augsburg. Her producerer de tyske medarbejdere årligt to millioner pc'er i hård konkurrence med fabrikkerne i Asien. Fabrikken er blandt de sidste af sin slags i Europa. Nøglen til overlevelse ligger i dygtige og fleksible medarbejdere.

Augsburg, Tyskland: Under en mørkegrå himmel tæt ved den tyske motorvej og blot et enkelt udspark fra bundesligaklubben FC Augsburgs hjemmebane WWK Arena ligger et særtilfælde. Ikke bare i Tyskland, men i hele Europa.

Fire store tidligere Siemens-fabrikshaller gemmer nemlig på Fujitsus europæiske fabrik. Her både udvikler og samler de i alt 1.600 medarbejderne blandt andet pc’er, og det er noget af et særsyn.

Alt lige fra de først print på maskinens bundkort til forseglingen af papkassen finder sted i disse haller, og det er lidt af et særsyn i en verden, hvor det meste af vores hverdagselektronik og i særdeleshed computere og smartphones samles på den anden side af kloden og så på magisk vis dukker op først i en havneterminal i eksempelvis i Rotterdam og derefter i Elgiganten i Gentofte.

Ikke en rumstation

Nu tænker man nok, at Augsburg-fabrikken må minde om noget nær den internationale rumstation og fremstå i det bayerske landskab som en ultra-futuristisk produktionsenhed.

Men det er ikke tilfældet.

I den terminologi må man nok snarere række ud efter den nu hedengangne russiske rumstation MIR som sammenligning.

Fujitsu har gjort sit for at sætte et præg på fabrikken. I fabrikkens showroom er alt nemlig holdt i Fujitsus klassiske røde farve.

Det gælder for både kopper, servietter, kuglepenne, tæpper og sågar skriften på planen over nødudgange, men så stopper det også her.

De store fabrikshaller, der tidligere har tilhørt Siemens og er opført engang i 1980’erne, bærer nemlig præg af deres ophav.

Hallerne var først beboet af Siemens, så af sammenslutningen Fujitsu Siemens, og i dag er det altså kun Fujitsu, der er tilbage. 

Fabrikshallerne er lysgrå og iklædt den klassisk Siemens-turkise nuance på blandt andet vindueskarmene, og gulvet er det klassisk nubrede grå linoleums gulv, som man kender fra offentligt dansk byggeri fra 1980'erne. 

Det er da heller ikke alle spor, der er slettet fra dengang, fabrikken tilhørte Fujitsu Siemens. På flere af urene på fabrikkens vægge passerer viserne da også et Siemens-logo på deres daglige gang skiven rundt.

Tysk fortid

Men de beskedne rammer ændrer ikke på, at fabrikken i Augsburg er en af Europas sidste fabrikker, hvor man både udvikler og på produktionslinjen producerer computere til både privatmarkedet og virksomheder.

Der er altså et direkte link imellem de danske forretninger, der eksempelvis sælger stationære Fujitsu-pc'er og så fabrikken i Augsburg.

Produktionen består ikke i at klistre kinesiske komponenter sammen.

I produktionslinjens begyndelse indleder fabrikkens medarbejderne og maskiner med at printe og samle computernes bundkort.

Lynhurtige maskine fastgør op mod 60.000 komponenter om dagen, mens medarbejderne tilføjer en række mere avancerede komponenter, som maskinerne ikke kan klare.

Og fordi medarbejderne sætter flere komponenter på blandt andet bundkortet, kan fire medarbejdere her på fabrikken ifølge guiden udføre det samme arbejde som et langt større antal medarbejdere i eksempelvis Kina.

Matcher omkostningerne

Fabrikken producerer foruden serverblokke også arbejdstationer i form af stationære computere med tilhørende skærme.

Fra fabrikkens kæmpestore og nærmest tavse lagerhal, der er bedre kendt som “supermarkedet” - hentes der løbende komponenter til den daglige produktion af omkring 6.500 pc’er.

Og selv om medarbejderne i Tyskland får en anden løn end deres kolleger i Østen, så er produktionsomkostningerne tæt på at være på samme niveau.

På fabrikken er de farligt bevidste om, at det er deres fleksibilitet i produktion og medarbejdernes fleksibilitet i forhold til vagtplanlægning, der gør det muligt med jævne mellemrum at bestå de benchmark-test Fujitsu foretager. 

Det vurderes nemlig med jævne mellemrum, om omkostningerne ville være lavere ved at flytte produktionen til eksempelvis Kina.

Men fabrikken nyder også godt af at være placeret i Centraleuropa. Det giver nemlig Fujitsu-fabrikken mulighed for at være tæt på det marked, den leverer til.

Med den korte afstand til markedet kan fabrikken også varetage særlige ønsker og konfigurationer med kort varsel, så kunderne ikke skal vente på en 40-fods container dukker op på et stort containerskib fra Kina flere uger senere.

Det har blandt andet et russisk ministerium gjort brug af.

Her har man nemlig ønsket særligt konfigurerede skærme med ministeriets logo indgraveret, og den opgave har man med kort varsel kunne løse på fabrikken i Augsburg.

Medarbejderne arbejder ved u-formede arbejdsstationer, der løbende kan tilpasses arbejdet med at samle pc’er.

Og selvom fabrikken i skrivende stund kun kører på 40 til 60 procent af sin kapacitet, så spyttes der i gennemsnit omkring to millioner pc’er ud i løbet af et år.

Pakkerne kører stille ud på et bånd, hvorefter en række medarbejdere pakker dem ind og bærer pakkerne over i den sidste del af fabrikshallen.

Pc’erne forlader fabrikken og køres forbi Bundesliga-arenaen og ud på den tyske motorvej med kurs mod forbrugerne.

Ja måske er der sågar computere på vej ind over den danske grænse til de danske forbrugere og virksomheder.

"Computerworld var inviteret til Augsburg af Fujitsu. Læs mere om Computerworld og presseture her." 



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering