Artikel top billede

ComputerViews: Atea-bestikkelsessagen peger mod en betændt kultur

ComputerViews: Danmarkshistoriens største sag om bestikkelse af offentligt ansatte udspiller sig i disse måneder i Retten i Glostrup. Uanset udfaldet giver sagen indblik i, hvad offentlige midler også kan bruges til.

ComputerViews: Offentlige it-chefer på Formel 1-tur i Dubais ørkensand med overnatning på syvstjernet hotel eller til konference i Las Vegas på business class-billetter og besøg på Michelin-restauranter om aftenen  betalt med blandt andet offentlige skattekroner via en konto med Regions Sjællands tilgodehavende hos Atea.

Og hvad fik Atea til gengæld?  

Det handler bestikkelsessagen om, der i disse uger behandles i retssal F4 i Retten i Glostrup. Det er en vanskelig sag, hvor fire tidligere Atea-chefer ifølge anklageren har bestukket chefer fra Region Sjællands it-afdeling med dyre rejser og middage for hundredetusindevis af kroner.

Det er fremgået af de hidtidige afhøringer, at de flere af de dyre varer er betalt via en konto med Region Sjællands tilgodehavende hos Atea og derfor ikke direkte af Atea, nemlig den meget omtalte "Konto 2840," som regionens it-driftschef, Rene Clausen, mere eller mindre alene har haft rådighed over, og hvis forbrug ikke er blevet registreret eller bogført nogle steder hos Region Sjælland.

Anklagers påstand er, at der er tale om bestikkelse fra Ateas side, da Atea har tilladt Rene Clausen at benytte kontoen til blandt andet dyre konferencerejser til Las Vegas.  

Det er dommer Nanna Blach og domsmændene, der sammen skal vurdere, hvorvidt der er tale om bestikkelse eller ej. Men uanset om der er tale om bestikkelse eller ej, så giver sagen indblik i, hvad offentlige midler kan bruges til.

Som sagen rulles ud, viser det sig, at man i toppen af regionens it-afdeling har fundet det acceptabelt at besøge nogle af verdens fineste restauranter og lade regningen betale med regionens tilgodehavende hos Atea.

Alle i Retten i Glostup er enige om, at pengene - der blandt andet er blevet brugt på cognac til 20.000 kroner flasken -  tilhørte Region Sjælland. 

Man kan i dette lys spørge sig selv om, hvilket signal denne opfattelse sender til andre offentligt ansatte, som føler sig spændt for økonomisk og som bliver udsat for sparekrav og krav om mådeholdenhed.

Læs også: Live fra Retten i Glostrup: Nu går anklageren til værks - hvem ejede indholdet af Konto 2840?

Middage for 16.000 kroner

Setuppet har fungeret således: Region Sjælland har indkøbt hardware og ydelser hos sin leverandør, Atea, der har gemt 1,5 procent (eller deromkring) af indkøbene på den særlige "Konto 2840" i en pulje kaldet Pulje 1.

Disse penge, der beløber sig til flere millioner kroner, har regionens it-driftchef haft direkte adgang til, uden at han skulle søge godkendelse fra en højerestående leder i regionen.

Pengene, der blev kendt under navnet "puljen" i regionen, er blevet brugt til it-indkøb og hjælp til nødlidende it-projekter i regionen, studierejser for regionens ansatte til Gartner-Symposion, men altså også til fem dages “farvel-og-tak”-rejse til Dubai uden skemalagt fagligt indhold, men derimod med Formel 1-ræs, champagne-brunch og luksusvine til en samlet værdi på 408.000 kroner, hvoraf regionen betalte knap 256.000 kroner. 

Du kan læse her: Hemmelig aflytning med Atea-direktør i bestikkelsessagen: "Dubai-turen var bestilt som afskedstur til Atea-folk af Region Sjællands it-driftchef"

Hertil kommer en Las Vegas-tur til konferencen HP World, hvor it-driftchefen og it-direktøren sammen gik på konference om dagen og spiste kobe-bøffer, 16-retters michelin-menu og drak cognac til 20.000 kroner flasken om aftenen.

I begge tilfælde spiller it-driftchef Rene Clausen ifølge de hidtidige afhøringer en central rolle. 

Han har blandt andet i interne mails skrevet og ønsket de dyre hotelbesøg, delt links til den eksklusive brunch, mens it-direktør Michael Steen Hansen - i spøg siger han selv - svarer tilbage om muligheden for en flyvetur i helikopter.

Helikopter-turen blev bestilt, men måtte aflyses på grund af sygdom dagen inden i Las Vegas. 

Læs også: Live fra Retten i Glostrup: Nu præsenteres mails omhandlende champagnebruch til 1200 kroner pr. mand

Trods vejledning

Der har uden tvivl været en særlig holdning til, hvordan pengene i den såkaldte "pulje" kunne bruges, og hvordan forbruget skulle bogføres efterfølgende.

I alle de forhold, der indtil videre er blevet behandlet i retten, indrømmer de tiltalte, at aktiviteterne har fundet sted.

Og selv om helikopterturen ikke blev til noget, fordi den ene af de to efter sigende blev syg, så var turen bestilit og betalt.

I flere tilfælde fortæller de tiltalte også, at nogle af beløbene måske var “lige i overkanten” og at de nok ikke ville gøre det samme i dag, men at de ikke tænkte over prisen. Det var så at sige "lysten, der drev værket".

I forbindelse med en Michelin-middag til 16.000 kroner svarer den tidligere it-direktør, Michael Steen Hansen, at “den var lidt i den høje ende,” og om cognacen til mere end 900 kroner per glas svarer han:

"Den tror jeg, at jeg får den ene af. Jeg tror ikke, at vi tænker mere over det. Hvis vi havde tænkt over det, havde vi nok håndteret det på en anden måde.”

Der har aldrig været et egentligt regelsæt for, hvad man må spise for som offentlig ansat, men Moderniseringsstyrelsen fortæller, at der selvfølgelig er forskel på, hvad en direktør og en SOSU-assistent kan spise for på et fagligt møde. 

I forbindelse med Peter Brixtofte-sagen i Farum kommune blev det i 2009 stadfæstet af Østre Landsret, at man som tommelfingerregel som offentligt ansat må spise for 1.000 kroner per kuvert til en forretningsmiddag. Alt over er juridisk problematisk og dette forudsætter, at middagen har fagligt indhold.

Og beløbet passer nummerisk set meget godt med en middag i spillebyen Las Vegas. Valutaen er bare en anden.

For begrænsingen er sat til 1.000 kroner per kuvert og ikke 1.000 dollar, som det var tilfældet i ørkenbyen. Den daværende dollarkurs var omkring 5,4 og det betyder, at der altså er blevet spist for mere end det femdobbelte.  

Der er brugt penge fra "Konto 2840" hver gang.

Måske erstatningskrav på vej

Region Sjælland har givet udtryk for, at man ønsker at fremsætte et erstatningskrav for de penge, der er blevet spist, rejst og drukket op, men man venter på afgørelsen i sagen.

Men selvom det er op til anklageren at bevise, at Atea har fået en modydelse, og at beløbene er uforholdsmæssigt store for at de tiltalte kan dømmes for overtrædelse af bestemmelserne om aktiv og passiv bestikkelse, så peger sagen i retning af en kultur hos it-toppen i Region Sjælland, hvor offentlige kroner fra "Konto 2840" både kunne dække nødlidende it-projekter og indkøb hos Atea, men altså også sæder forrest i flyvemaskinen til mere end 20.000 kroner. 

Man skal dog tænke sig godt om, vurderer man hos Moderniseringssstyrelsen, som Computerworld netop har været i kontakt med. 

"Der er en række overvejelser, man bør gøre sig som offentligt ansat, hvis man bliver inviteret til et arrangement i kraft af sin ansættelse. Hvis der er tale om et arrangement af faglig karakter, må man bland andet overveje, hvor stor en faglig interesse man har i at deltage. Den økonomiske værdi af arrangement må også indgå i overvejelserne” siger Jesper Schaumburg-Müller, kontorchef i Moderniseringsstyrelsen.

Sagen om, hvorvidt Atea har bestukket de tre offentligt ansatte hos Region Sjælland afsluttes først i februar 2018.

Du kan følge alle retsmøderne på Computerworlds liveblog




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering