Den seneste tids skriverier om, hvordan ny teknologi og robotter overflødiggør vores arbejdspladser har også fået mig til tasterne.
Mange sætter spørgsmålstegn ved, om bots er vores venner, eller er de reelt vores fjender.
Men set i et lidt større perspektiv, handler det ikke kun om robotter. Det handler heller ikke kun om teknologi.
Det handler om udviklingen generelt og i særdeleshed om udviklingen i Danmark og for os danskere. Det er udviklingen, der overflødiggør job, men det er også samtidig udviklingen, der skaber nye job.
Udviklingen ligger i vores DNA
Det er muligt, at ikke alle er enige om, at udviklingen er vores ven. Men vi må enes om, at den er uundgåelig.
En af de ting, der adskiller den menneskelige hjerne fra dyrenes er, at mennesket til stadighed vil forsøge at udvikle tingene. Gøre dem bedre, smartere, hurtigere, mens dyrene sagtens kan affinde sig med status quo.
Hvis vi i Danmark vælger at trække i udviklingsbremsen, indtil vi for eksempel har set, hvordan man i andre lande løser problemerne med de overflødige jobs, ja, så er vi allerede kørt af sporet.
Udviklingen er nemlig i fuld gang, og et eller andet sted i verden sidder der lige nu én og grubler over, hvordan man kan forbedre en proces, der irriterer ham eller hende.
Det handler derfor ikke bare om at følge med udviklingen, men om at gå forrest, hvor vi kan.
Den, der går forrest, har nemlig 'serveretten' til at præge udviklingen i den retning, der passer ham eller hende bedst. Lad os tage eksemplet Apple.
Hvad Apple i første omgang ikke nåede på computermarkedet, nåede de på mobilmarkedet, hvor iPhone længe har været den smartphone, konkurrenterne skelede til fra deres R/D-afdelinger.
Det samme gælder iPad og markedets andre tablets.
Ta' chancen - løb risikoen!
I retfærdighedens navn skal der også nævnet et par eksempler på first movers, der har brændt nallerne. Hvem husker for eksempel WAP? Sandsynligvis ikke mange.
Eller den virtuelle verden Second Life, hvor enhver virksomhed med respekt for sig selv skulle være repræsenteret?
Men omvendt bliver det svært for en konkurrent at tage kampen op med LinkedIn, Facebook og Instagram, der hver var first movers på deres felt. Det ER svært at spå - og især om fremtiden, som Storm P engang sagde. Men det er alligevel vigtigt, at vi tør tage nogle chancer og gå forrest.
Hvis vi danskere vælger at gå forrest i udviklingsprocessen, så har vi serveretten og kan bruge den til at 'fastsætte prisen'.
Sagt med andre ord til at udvikle vores samfund i en sundere og bedre retning, hvor folk får mulighed for at bruge deres tid på det, de er gode til, eller det de brænder for.
Vi kan benytte vores forspring til at skabe nye arbejdspladser, der kan løse nye opgaver til gavn for samfundet. Men hvis vi danskere ikke gør det. Ja, så vil andre gøre det.
Ville vi undvære køleskabet?
Til alle tider har der været folk, som satte spørgsmålstegn ved udvikling og nye tendenser. Folk som ønskede at bremse udviklingen af frygt for, hvor den ville føre dem hen. Hvis vi havde lyttet til dem, havde meget set anderledes ud i dag.
Noget havde været bedre, noget havde været tryggere, men meget havde også været ringere. Og mange typer af jobs er ofret på udviklingens alter gennem tiden.
Lad mig nævne et par eksempler på disse jobs.
Ingen kan i dag huske, at vi fik leveret is til køling af vores fødevarer.
Der var muligvis et par stykker, der beklagede, at ismanden mistede sit job, da vi fik køleskabe.
Men ville vi undvære køleskabet og leve med kortere udløbsdatoer og halvdårlige madvarer? Næppe.
Opfindelsen af køleskabet skabte job i produktionen af køleskabe, en industri i mad som var uset, og vigtigst af alt: En kolossal påvirkning af vores levestandard.
Hvis vi vælger fortsat at se fremad, være modige og tage en chance i ny og næ, kan vi til gengæld:
- Sige farvel sygeplejersker, hjemmehjælpere og plejepersonale, der bliver stressede, fordi en række administrative opgaver lægger beslag på den tid, de skulle bruge på patienter og ældre. Og goddag til sygeplejersker, hjemmehjælpere og plejepersonale, som får frigivet mere tid til patienter og ældre, når de administrative opgaver automatiseres eller bliver løst af en robot.
- Sige farvel til pendlerproblemer så som lange bilkøer og jagt efter p-pladser. Og goddag til SmartCities med automatisk trafikstyring, selvkørende biler og droner, som flytter pakketransporten væk fra vejene og op i luften.
- Sige farvel til den traditionelle, ensrettede klasseundervisning i folkeskolen. Og goddag til individuel tilpasset undervisning baseret på intuitiv indlæring og it-redskaber, børnene allerede kender fra deres fritid. Velkommen til innovation og det 21. århundredes læring.
Kom så Danmark!
Læs også:
Ingen grund til panik, sortsyn eller borgerløn: Digitaliseringen vil skabe masser af nye danske job
Derfor vil robotter og computere ikke føre til massearbejdsløshed - men til gode tider
"Fotomodeller er den medarbejdergruppe, der er mest udsat for automatisering. Men også læger og advokater er udfordret"
På jagt efter automatisering af idiot-opgaver: Her er to gode, billige løsninger
Er der en computer-skat på vej? Vi får snart brug for at beskatte al brug af it-systemer
Professor: Vi kan vælge den gode, den onde eller den grusomme løsning for fremtidens job