Artikel top billede

Test af SteelSeries Arctis: Endelig et gamerheadset til voksne mennesker

SteelSeries har udviklet et headset til gamere, der ikke ligner noget fra et smålummert teenageværelse, og det kan vi lide.

Gennemsnitsalderen for computerspillere er 31 år. 

Det kommer nok som et chok for dem, der ser gamere som en samling fedladne drenge med stirrende øjne gemt væk i et mørklagt teenageværelse.

Derfor kan det også undre, at næsten samtlige gamerprodukter såsom mus, tastaturer og headsets er udstyret med et virvar af lysende dioder, futuristiske, skarpe kanter og former, der bedst hører hjemme i en japansk tegnefilm. 

Det rammer plet hos de unge, der tager udstyret med til store LAN-sammenslutninger og skal blære sig, men ikke hos os andre.

Vi vil jo bare gerne have et gamerheadset med ordentlig 7.1 surround sound og et tastatur, hvis WASD-knapper kan holde til at blive banket godt igennem.  

Et sådan headset er SteelSeries nye Arctis-headset, der med runde, bløde former lægger op til at blive brugt uden for gamerhulen. Det minder i højere grad om en BMW E3 end Koenigsegg, eller mere om "Heart of Gold" end "Imperial Starcruiser".

Og så endda til en yderst fornuftig pris.

God pris og god lyd

Arctis kommer i tre forskellige modeller, alt efter hvad du vil betale for. 

Arctis 3 koster 799 kroner, har et jack-stik og ingen lys. En god løsning til eksempelvis konsoller. 

Arctis 5 koster 899 kroner, forbinder med USB til et lille lydkort (chatmix) og har et indbygget, men relativt diskret lyssystem (kun når headset er tilsluttet computeren).

Arctis 7 er endnu ikke prissat (udkommer i starten af 2017), men ender nok omkring 1.200 kroner, byder på det samme som Arctis 5, men er trådløs (15 timers batterilevetid).

Vi har testet Arctis 5. 

Uanset om du køber den dyreste eller billigste model, får du den samme lydkvalitet i alle tre headset. Det er de samme højttaler-moduler, som der sidder i SteelSeries noget dyrere, trådløse Sibera-headset, der koster godt 2.000 kroner. Et headset vi tidligere har været yderst glade for.

Ved Siberia Wireless får du også muligheden for hotswap af batterier, en markant længere, trådløs rækkevidde samt bedre mulighed for at påvirke dit lydbillede. Men hvis du sigter efter en god lydoplevelse med 7.1 surround sound, så køb de billigere Arctis-headsets. 

Lydkvaliteten er i top trods den ellers lave pris. Eksplosioner er livagtige i Overwatch og baggrundslyde i World of Warcrafts Val'sharah-zone er tydelige, men stadig perfekt diskrete.

Vi har oplevet lidt problemer med den indbyggede surround sound i visse spil, særligt hvis vi pillede i Arctis' dertilhørende software, men generelt er headsettet med til at live spillene op.

Headsettets surround sound har flere gange hjulpet mig med at overleve i Overwatch, ganske enkelt fordi jeg lettere kunne høre modstanderen komme løbende rundt om hjørnet.

Lækkert fit

Arctis består af et par relativt store hørebøffer, der dækker ørene helt. Materialet til at dække ørene er blødt og forbliver behageligt efter seks-syv timers gaming, også selvom du har briller.

Headsettet er designet i enkle linjer, og får os til at tænke på Eva fra Pixar-filmen WALL-E. Det er pænt nok til let at kunne forveksles med et almindeligt, ikkegamer-headset i S-toget. 

Båndet over hovedet er af samme type, som du finder på skibriller. Det kan tilpasses, så det passer bedre, og får hele headsettet til at sidde let og behageligt på dit hoved. Det fungerer godt, selvom vi ville have foretrukket, at hele headsettet sad lidt bedre fast over hovedet. 

Køber du Arctis 5 eller 7, sidder der en ring med lys, der blødt cirkulerer rundt på farveskalaen - eller du kan slå det helt fra via SteelSeries' software.  

På den ene ørebøf sidder en mikrofon, der let kan skubbes ind i headsettet og næsten gemmes helt væk. Kvaliteten af mikrofonen er godkendt (testet med Skype og Discord). Det er også her, at du finder kablet ned fra headsettet til chatmixeren via et lille USB-stik. 

Læs også: Testet: 13 fede headset til musik og spil - hvilket skal du vælge?

Chatmixeren er et lille lydkort, hvor du meget enkelt kan dreje på en knap for at skrue ned for lyden i spillet og op for lyden for eksempelvis Skype. Det er en overraskende god og brugbar funktion, men et kæmpe bøvl at have til at stå på bordet. Chatmixeren ikke er særlig stor eller tung, og det betyder, at den hurtigt ender med at ligge på siden eller hænge ned over bordet. 

Skal du desuden forbinde headsettet med din smartphone, kræver det et lille USB-til-minijack-adapter, som du uden tvivl nok skal få smidt væk på et tidspunkt. Her har HyperX tidligere løst det problem markant mere praktisk med et minijack-stik i headsettet ind i sin dongle for 7.1-lyd.

Konklusion

Langt hen ad vejen er vi fan af SteelSeries Arctis-serie. Vores største kritikpunkt er på kabelhåndteringen, der sagtens kunne have været bedre.

For eksempel kunne den lille Chatmix-boks have været tungere, indbygget i headsettet eller være udstyret med en klæbende gummi.

Den medfølgende adapter kunne også have været en mere elegant løsning. Alternativt kunne der have fulgt et mere almindeligt stik med, jeg kunne sætte direkte i headsettet.

Du får en overraskende god lyd i et headset til 900 kroner, omend der i visse spil kan være lidt surround-drillerier, og konceptet bag chatmix-donglen, hvor du nemt kan skrue ned for spillyden og op for dine venner i Skype, er en smart lille og rent faktisk brugbar funktion, trods kabelproblemer. 

Vi er vilde med headsettets udseende. Vi har at gøre med et headset, der kan tages med uden for "The man cave", uden at folk kigger underligt efter dig. For det gør de, hvis du går med et skriggrønt gamer-headset med en dinglende mikrofon stikkende op i luften.

Læs også: Testet: 13 fede headset til musik og spil - hvilket skal du vælge?