Artikel top billede

Vi mødte statsministeren for verdens mindste it-stormagt, og her er, hvad han lærte os om digitalisering

Estland har blot 1,3 millioner indbyggere, men bliver ofte fremhævet som en teknologisk stormagt. Hvordan er det gået til? Det undersøgte vi, da vi i sidste uge mødte den estiske statsminister.

Små nationer bør skele til verdens fremadstormende tech-virksomheder, hvis de vil have succes.

Det er en af de ideer, som Estlands statsminister Taavi Rõivas promoverer, når han er på besøg i udlandet.

Det gjorde han også for nylig, da han besøgte København. Udover et møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen og et besøg hos Dronningen, deltog han i et foredrag hos den danske konsulent- og innovationsvirksomheden Kring på Østerbro. 

Efter foredraget lykkedes det for Computerworld at få et kort interview med Taavi Rõivas.

Men først kræver det måske en forklaring. For hvorfor er et estisk statsbesøg interessant for Computerworld?

Kun få havde egen telefon

For at få svar på det, skal vi 25 år tilbage i tiden.

Her blev Estland løsrevet fra Sovjetunionen, og dengang var det ifølge nyhedsmagasinet The Economist mindre end halvdelen af landets befolkning, der havde en helt almindelige telefonforbindelse.

Siden dengang har Estland gennemgået en bemærkelsesværdig transformation. I dag tilbyder Estland gratis wifi til borgerne, og landet markedsfører sig som E-Stonia.

I årene efter løsrivelsen i 1991 skulle landet opbygge sine egne institutioner fra bunden, og her blev det besluttet at springe mange af de analoge skridt over.

I stedet hoppede landet direkte ind i den digitale verden, og i dag spiller digitalisering en central rolle i noget nær alt landet foretager sig.

Eksempelvis er landets forsvar i dag specialiseret i cyberkrig, det er muligt at stemme ved e-valg og i folkeskolen bliver eleverne undervist i programmering fra de første klasser og landets borgerservice er fuldt digitaliseret.

Som Taavi Rõivas sagde til foredraget på Østerbro:

"I Estland har vi den her teori: Vi tror på, at borgerne har bedre ting at bruge deres tid på end at vente i statslige og kommunale kontorer."

EU's yngste statsleder et hit på amerikansk tv

38-årige Taavi Rõivas er leder af det liberale parti Reformpartiet, og i 2014 indtog han som Europas yngste statsleder de estiske regeringskontorer. 

Her har han som statsleder for et land med blot 1,3 millioner indbyggere skulle håndtere en stadig mere aggressiv og ekspansiv trussel fra Rusland mod øst. Men samtidig har han også haft travlt med at brande Estland som en digital vindernation i vest. 

Det gjorde han eksempelvis tidligere på året, da han besøgte USA og var gæst i det populære talkshow The Daily Show. 

Her ville programmets vært Trevor Noah vide, om det er rigtigt, når den republikanske politiker Jeb Bush siger, at det i Estland - modsat i USA - er muligt at udfylde sin selvangivelse på fem minutter via internettet. 

Her til svarede Taavi Rõivas til publikums begejstring: 

"Vi har lige opgraderet vores systemer. Så i dag tager det kun tre minutter"

Læs også: Historien om hvordan Japan begik harakiri som elektronik-stormagt

Digitalt statsborgerskab skal tiltrække virksomheder

Det mest bemærkelesværdige og utraditionelle estiske initiativ er dog landets digitale statsborgerskab, e-Residency-programmet. 

Som digital statsborger får du ikke adgang til indrejse eller ophold i Estland. I stedet bliver du udstyret med en juridisk tilstedeværelse i landet, der gør det muligt at drive virksomhed, åbne bankkonti og underskrive dokumenter digitalt, selvom du ikke opholder dig i Estland. 

For at få det digitale statsborgerskab skal du møde op på den estiske ambassade, og herefter vil du - ligesom alle landets traditionelle statsborgere - få udleveret et digitalt id-kort udstyret med en chip og en usb-læser, der giver dig adgang til landets digitale platforme 

Direktøren for e-Reisdency-programmet hedder Kaspar Korjus, og han en en ung, blond og karismatisk mand, der fulgtes med statsministeren under besøget i Danmark. Ifølge ham er programmet i sin essens "a country as a service".

Målet med programmet er, at få flere iværksætter til at etablere deres virksomhed i Estland. Akkurat som danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, der sammen med en gruppe estiske udviklere skabte Skype.

Læs også: Stifter af dansk milliard-succes: "Jeg siger ikke, at det er entydigt positivt, men amerikanerne har en 'commitment' og et 'drive', som vi ikke i samme grad ser hos danskere"

Flere virksomhed som Skype

Netop Skype er et positivt eksempel på, hvad vi kan opnå, når vi samarbejder på tværs af grænserne i østersøregionen, fortæller Taavi Rõivas, da Computerworld fanger ham umiddelbart før han haster ud til sin bil, der med politieskorte vil føre ham ind mod Københavns centrum.
"Skype er en af de største digitale succeshistorier her fra Østersø-regionen, og det er det første fælles "unicorn" (virksomhed med en værdi på over 1 milliard dollar, red.) som vores lande har skabt. Jeg tror, at det er noget, som vi vil se gentaget i fremtiden med hjælp fra investorer fra Danmark, Sverige og Estland," siger han. 

Der blev sagt noget meget interessant tidligere i dag. Nemlig at Estland på mange måder bliver drevet som en startup. Er det en meningsfuld sammenligning, og kan du give nogle eksempler på lighederne? 

"Jeg mener, at det er en god sammenligning. For det handler om, at vi som land er parat til at løbe nogle risici og ikke er bange for nye udfordringer. Hvis du ser på vores initiativ med e-Reisdency, så ser jeg det som "et statsligt startup", fordi det er et program, der kan skaleres utroligt hurtigt og har en kæmpe potentiel upside." 

Hvad mener du bliver afgørende for hvilke lande, der får succes i fremtidens digitale økonomi? 

"Jeg mener, at det i høj grad handler om, hvilke lande der har den politiske vilje til at tilpasse sig vilkårene i den digitale verden, hvor teknologi er grænseoverskridende og kan eksporteres og importeres meget let," siger statsministeren til Computerworld.

It er andet end effektivisering

På tilhørerpladsen under den estiske statsministers præsentation finder vi blandt andet Bjørn Borre, der er sekretariatschef i interesseorganisationen IT-Branchen, og han er imponeret over, hvad han hørte fra Taavi Rõivas
Han har ligeledes for nylig været på besøg i Sydkorea, og ligesom Estland, mener han, at den asiatiske tech-stormagt er kendetegnet ved at føre en offensiv og modig digitaliseringspolitik. 

I Danmark kan vi ifølge ham lære af, at lande som Estland og Sydkorea ikke blot har fokus på digitalisering som en effektiviseringsmaskine, men i lang højere grad ser det som en vækstmotor. 

"Når de digitale strategier og initiativer primært er forankret under en finansminister som i Danmark, er der tendens til at digitalisering bliver set og brugt alene som et redskab til at opnå besparelser. I Estland har vi set hvordan en toppolitisk forankring har gjort digitalisering til en vækst- og erhvervsudviklingsagenda. Det finder jeg inspirerende," siger han. 

Bjørn Borre fremhæver eksempelvis det estiske e-Reisdency-program, der i øjeblikket henter knap 300 nye digitale statsborgere hver måned og har en ambition om med tiden at få 10 millioner brugere.

Samtidig påpeger han også, at Estland har valgt at omfavne deleøkonomien ved at regulere og legalisere tjenester som Uber og Airbnb.

Læs også: 
DI-direktør: Krav om lave it-priser spænder ben for kvalitet og innovation

Lille land går foran: Børn skal lære at programmere




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering