TV-serier er populære som aldrig før, og i takt med at udbuddet vokser, kæmper de forskellige sendeflader, det være sig traditionelle tv-kanaler såvel som digitale streamingtjenester, en stadig hårdere kamp om seernes opmærksomhed. Der er nemlig penge, endda rigtig mange, i det gode episodiske drama, der holder os fanget uge efter uge, sæson efter sæson, og oftere end ikke er samtaleemnet over frokosten på arbejdet.
Men det er ikke kun i tv eller på Netflix, at det episodiske format vinder frem. Også i computerspillenes verden ser man stadig flere eksempler på spil, der udkommer over en længere periode. Så stor er troen på formatet, at selv velrenommerede franchises skæres ud i mindre bidder for at udkomme fortløbende, herunder danske IO Interactives Hitman, hvis næste eventyr udgives episodisk i løbet af 2016.
Endnu er det for tidligt at sige, om formatet fungerer for Hitman, men sikkert er det, at nedenstående fem spil har ramt den helt rigtige formel. Vi tager et kig på de bedste episodiske spilserier de senere år, og hvilke populære tv-serier, de minder om.
Life is Strange
Hvis du kan lide: Buffy the Vampire Slayer, Veronica Mars
Franske Dontnod står bag dette fremragende persondrama om high school-pigen Max, der må gå så meget igennem i sin søgen efter veninden Chloe, der forsvinder under mystiske omstændigheder. Max er ikke som alle andre teenagere. Hun kan ændre tidens gang, og den evne er gavnlig ikke kun, når man leder efter en forsvunden veninde, men også kæmper med kærestesorger, mobning og andre teenage-bekymringer.
Et persongalleri med troværdige drømme, håb, problemer og personlige brister. En by i modvilligt forfald. Et knivskarpt billede af en generation, der svæver mellem fortidens stærke Amerika og nutidens spørgsmålstegn. Life is Strange er en bemærkelsesværdig oplevelse, som, på trods af nogle få haltende passager med tvivlsomt skrevne replikker og nogle lidt firkantede mekanikker hist og her, formår at fortælle en af de bedste historier, vi længe har set i et computerspil.
Life is Strange fås til PC, PlayStation og Xbox.
Kentucky Route Zero
Hvis du kan lide: True Detective Season 1, Twin Peaks
Cardboard Computers fortælling om en hemmelig motorvej, der løber gennem hulerne i Kentucky, Kentucky Route Zero, og de mystiske personer, som bruger den, er noget helt for sig. Du spiller Conway, en aldrende fyr, der kører sin truck rundt i Kentucky. Du finder ud af, at der tilsyneladende løber en hemmelig motorvej under staten, og at du skal finde den for at komme til din, noget vage, destination.
Første sæson er endnu ikke færdig, og der går gerne måneder mellem episoderne, men når de udkommer, forstår man også hvorfor. Cardboard lægger utrolig mange kræfter i den minimalistiske, men utroligt flotte grafik. Dialogen er sælsom og vedkommende, og der bliver dvælet ved hver en detalje. Det kan godt blive en anelse højpandet, men hører man til dem, der elsker at stykke sammen sin egen version af, hvad der foregår, så er Kentucky Route Zero et oplagt valg.
Kentucky Route Zero fås til PC.
Telltale's The Walking Dead
Hvis du kan lide: The Walking Dead, Fear the Walking Dead.
Telltales kritikerroste The Walking Dead er, akkurat som AMC's ekstremt populære tv-serie, sat i Robert Kirkmans post-apokalyptiske zombie-univers. I modsætning til tv-serien fortæller Telltale dog en helt anden historie. Vi følger det umage par Lee Everett, skyldig i manddrab, og den kun otte år gamle Clementine, der leder efter sine forældre. De to må gå ødemarkens prøvelser igennem i forsøget på at overleve, og det skaber et særligt rørende bånd de to imellem.
Alle med hang til The Walking Dead og zombie-fortællinger generelt bør give Telltales fortolkning en gennemspilning. Historien er sublimt fortalt, død spændende og med plot-drejninger, hvor man vitterligt taber kæben. På mange måder mere nærværende og troværdig end tv-serien, hvorfor priserne også regnede ned over spillet, da det udkom tilbage i 2012.
Telltale's The Walking Dead fås til PC, PlayStation og Xbox.
Tales from the Borderlands
Hvis du kan lide: Defiance, FarScape, Firefly
Man kan sige meget om Borderlands, den populære first person shooter fra Gearbox. Underholdende og actionfyldt, helt klart. Men humoristisk? Ikke helt. Spillene prøver alt for meget på at være sjove, og selv om universet er det i sig selv, er vittighederne ofte platte eller søgte. Derfor kommer det som lidt af en overraskelse, at der for det første er lavet en adventurespilserie over et shooter-univers. Endnu mere forbløffende er det dog, at det rent faktisk er decideret morsomt, langt mere end sit kildemateriale.
Spillet følger to modvillige samarbejdspartnere, Rhys og Fionna, som sammen med et følge af bizarre skæbner skal forsøge at finde uanede rigdomme i skjulte Vaults på planeten Pandora og undgå at blive gennemhullet af den onde Hyperion-organisation.
Spillet leger med hovedpersonernes fortællemæssige synsvinkler, så man aldrig helt kan være sikker på, om man oplever sandheden, og det skaber nogle hyleskægge situationer undervejs. men spillet kan også være overraskende seriøst og effektivt, ikke mindst i kraft af seriøst gode skuespilpræstationer fra dygtige stemmeskuespillere som Troy Baker, Laura Bailey og selveste Chris Hardwick.
Tales from the Borderlands fås til PC, PlayStation og Xbox.
King's Quest
Hvis du kan lide: Legend of the Seeker, Merlin, Once Upon a Time
Det berømte eventyrspil King's Quest, der udkom intet mindre end syv gange op igennem halvfemserne, vendte sidste år tilbage i nye klæder og episodisk format.
Genfortalt af den gråskæggede og sengeliggende hovedperson Graham til sit barnebarn, udfolder fortællingen sig om hans rejse fra en akavet teenager med ridder-drømme til at være konge over det fortryllede land Daventry. Her skal den aspirerende ridderling besejre en drage og vinde sin titel ved at konkurrere i kongerigets ridder-lege. Da den spirende Graham ikke er udstyret med hverken bugnende overarme eller prangende mandsmod, må han i stedet klare sig med opfindsomhed og snilde.
King's Quest er et eventyr fyldt med charme og humor. Det gør nar af alle de berømte eventyr, men også af sig selv som spil. Fortællingen er fantasifuld, dialogen morsom og selvom det udadtil ligner noget henvendt et yngre publikum, er humoren sofistikeret og kræver en større referenceramme end som så.
King's Quest fås til PC og PlayStation 4.
Læs også: Anmeldelse: Nyt Battlefront er som at være med i en Star Wars-film