IoT i praksis: En dansk virksomhed fra Vendsyssels hovedstad Hjørring fik ved et tilfælde en god idé.
Egentlig programmerer og udvikler firmaet Agidon forretningssoftware til butikker, og det var da også i den anledning, at to medarbejdere fra virksomheden var på besøg på en tankstation med behov for ny kode til it-systemerne.
Under arbejdet med tilpasning af software-løsningen blev der efter god dansk tradition udvekslet lidt smalltalk, der blandt andet handlede om, at tankstationens ejer havde problemer med at holde de korrekte temperaturer i køleskabene.
Den problemstilling er i dag endt med at blive til et helt nyt firma, der leverer trådløs køleovervågning.
Et komplet tilfælde
"Det var et komplet tilfælde, at vi kom i gang, og det havde ingen relevans til noget, vi ellers havde beskæftiget os med," fortæller Jørgen Jensen, der er direktør i både Agidon og ThermIT, som temperatur-overvågningsfirmaet efterfølgende kom til at hedde.
"Standardbøden fra Levnedsmiddelkontrollen var på daværende tidspunkt lige steget til 10.000 kroner for dårlig hygiejne i køleskabe. Ligeledes kunne der spares penge på, at indholdet i kølediskene ikke blev ødelagt ved en for høj temperatur. Der var et klart behov."
Firmaet startede derfor udviklingen i 2007, og de første produkter blev langet over disken i 2009.
I dag er der solgt 1.200 løsninger til firmaer i Danmark, Norge, Finland og Sverige. Primært gennem partnernetværk.
Bare at gå i gang
Det var Jørgen Jensen og hans kollega, Ivan Hansen, der er ansvarlig for olieselskabskunder i it-virksomheden, der opfandt ThermIT på vej hjem fra kundebesøget.
Ivan Hansen funderede over, at mange af Agidons kunder havde et stort arbejde med at aflæse og registrere temperaturmålinger, og han foreslog derfor, at man burde have et automatisk system.
"Det var bare en sidebemærkning, men han remsede alle de nødvendige komponenter til en løsning op på fem minutter."
Herefter var det bare at gå i gang.
"Vi tænkte over løsningen i et par uger, hvorefter vi gik i gang med en prototype," fortæller Jørgen Jensen.
"På dette tidspunkt havde vi en ung studerende i virksomheden. Han blev meget optaget af ideen, og han blev spydspids på projektet. I dag er han i øvrigt udviklingschef og medejer af ThermIT."
Systemet blev udviklet til at tage temperaturen hver time på de enheder, som man ville overvåge. Både inden for fødevarebutikker og -produktion, kiosker eller servicestationer.
"Der er mange forskellige kunder fra servicestationer over apoteker til catering-firmaer. Men i fremtiden vil vi også gerne i retning af den offentlige sektor eksempelvis i form at plejehjem og sygehuse, hvor der er masser af egenkontrol med temperaturer."
GSM-moduler og 32 sensorer
Temperaturmålingssystemet hjælper også virksomhederne med at udarbejde dokumentation til egenkontrol og sikre, at varerne altid opbevares korrekt.
Temperaturerne kan overvåges via en webportal, og rapporter bliver sendt til kunderne på mail.
Kunderne har få adgang via Apple og Android-enheder til både data og alarmsystemer.
Selve løsningen består af en temperatursensor, der kommunikerer med et GSM-hovedmodul, der kan administrere op til 32 sensorer med en rækkevidde på cirka 100 meter i åbne rum.
"Men du kan også lægge målesensoren på bunden af en sø, hvis du vil måle vandtemperaturen."
Hovedmodulet sender herefter data til it-systemet hos ThermIT, der samler informationer i en web-brugerflade, som kunder kan tilgå.
"Vi bruger selvfølgelig sensorer, og man kan da godt kalde det for en internet of things-løsninger, men der mangler vist nogle tydelige definitioner på området," siger han med den jyske ydmyghed i stemmen.
Hjemmebygget software
Har I selv udviklet software-modulet?
"Vi gik selv i gang, men på grund af tidsmangel måtte vi sende noget af arbejdet ud i byen. Vi fik lidt hjælp fra eksterne ingeniører, men i dag udvikler vi selv det hele. Vi hoster det også, selv om vi naturligvis holder øje med mulighederne i skyen."
Hvad er jeres konkurrencefordel i forhold til konkurrenterne?
"Enkelhed og trådløs teknologi. Vi er helt trådløse, og løsningen kan sættes op på fem minutter. Forretningen skal blot placere termometeret, hvor det giver mening, sætte strøm til et hovedmodul og lægge betingelserne for, hvornår, der skal sendes en alarm. Dem, vi konkurrerer med, sælger typisk de kablede løsninger."
Er I ikke mange for, at andre store firmaer skal snuppe jeres teknologi? Den er jo ret simpel.
"Nej vi er ekstremt åbne. Vi har ingen patenter eller noget. Styrken er at tage det simple og gøre det perfekt. Vi udvikler, så vi er de bedste på vores område," fortæller han nu med selvsikkerhed fremfor ydmyghed i stemmen.