Den 19. november bliver en helt særlig dag for webudviklere i det meste af verden, ikke mindst her i Danmark, hvor Drupal hører til blandt de mest populære CMS'er.
Efter flere års udvikling og fintuning er det nemlig i dag, at den endelige udgave af Drupal 8 frigives. Du kan læse mere om den nye version her.
Drupal 8 markerer på mange måneder et paradigmeskift for open source-systemet
Det mener Rasmus Luckow-Nielsen, der er medstifter og administrerende direktør i virksomheden Reload, der arbejder med udvikling af Drupal-løsninger.
"Det er på mange planer et næsten nyt system," siger han til Computerworld.
"Et af de helt store paradigmeskift er, at Drupal 8 nu er bygget op sådan, at for eksempel webservices er bygget ind i maven på det."
"Når man bygger et Drupal-site, så får man automatisk et helt data-lag foræret. Det betyder, at man i stedet for at bruge Drupal som et gammeldags, monolitisk system, hvor det er alt eller intet, kan begynde at bruge Drupal i mange flere sammenhænge," forklarer Rasmus Luckow-Nielsen, der sammen med Reload allerede har testet det nye Drupal 8.
"Man kan begynde at bruge Drupal som et decideret 'content repository.' Man laver strukturerede data, som man så kan begynde at genbruge i alle mulige kanaler og på alle mulige præsentationsmåder."
"Præsentationen og indholdet er blevet fuldstændig afkoblet, sådan at man selv kan bestemme, om man vil bruge alle Drupals indbyggede funktioner, eller man selv vil bygge noget helt skræddersyet på toppen af det," lyder det fra Rasmus Luckow-Nielsen.
Markeres i hele verden
Der foregår en række arrangementer rundt omkring i verden den 19. november i anledning af Drupal 8-lanceringen, og her i Danmark er Reload også selv med til at markere begivenheden. Og det er ikke uden grund.
"Det er et paradigmeskift, som vi er ret begejstrede for. Det gør, at vi både kan bygge rene Drupal-løsninger, men samtidig at det så får de her snitflader, som vi ellers har været vant til at skulle bygge i hånden."
"Det er en vej, som vi i det hele taget ser web-verdenen bevæge sig i - at det bliver mere nogle mikro-services, nogle små og afkoblede logiske enheder, som man så knytter sammen på kryds og tværs," forklarer Rasmus Luckow-Nielsen om Drupal 8 og de generelle web-tendenser.
Hvad bliver den store gevinst for jer udviklere?
"Der er selvfølgelig noget tidsbesparende i det, fordi man før i langt højere selv skulle bygge hele det her dataeksponerings-lag og webservices. Nu får du det i langt højere grad foræret."
"For mig handler det dog mere om, at det åbner langt flere muligheder for at bruge Drupal i forskellige konstellationer."
"I den type Drupal-løsninger, som vi laver, som typisk er ret store, er Drupal næsten en integrationsplatform mellem alle mulige systemer, som vi så kobler sammen i en ensartet brugerflade og eksponerer for nogle slutbrugere. Det vil vi kunne gøre nemmere, hurtigere, bedre og mere fleksibelt."
Mange nye muligheder og forbedringer
Rasmus Luckow-Nielsen mener, at Drupal 8 også åbner op for en helt ny type Drupal-universer, eksempelvis sider med en masse animationer, der ikke ligner et traditionelt website.
Han tilføjer, at selve redaktør-oplevelsen også er kraftigt forbedret i Drupal 8 - eksempelvis er det nu nemmere at oprette og redigere i indhold fra de mobile enheder.
Det er også blevet muligt at redigere direkte i overskrifter fra selve websitet, når man er logget ind som redaktør.
"Endelig er der kommet et færdigpoleret redaktør-interface ind i kernen af Drupal," lyder det fra Rasmus Luckow-Nielsen fra Reload.
Man opgraderer ikke bare lige
Hvis du er Drupal-bruger og regner med at skulle i gang med at benytte den nye version 8, skal du dog ikke ikke regne med, at det er noget, du kan kaste dig ud i allerede i dag, når den frigives.
"De nye store Drupal-versioner er som udgangspunkt ikke rigtig bagudkompatible, så du opgraderer som udgangspunkt ikke en løsning fra Drupal 7 til Drupal 8 - du migrerer en løsning," siger Rasmus Luckow-Nielsen.
"Indholdet kan vi sagtens flytte, men på de lidt større Drupal-sites er der altid en masse skræddersyet funktionalitet og en hel masse moduler. Og så er det ikke bare sådan lige at opgradere."
"Langt hen ad vejen er det lidt som at komme over på et nyt system."
Det ventes dog, at rigtig mange webuniverser i den kommende tid vil blive migreret til Drupal 8. Blandt andet fordi det er slut med supporten på Drupal 6 om tre måneder.
For Rasmus Luckow-Nielsen er Drupal 8 grundlæggende en rigtig positiv videreudvikling af open source-platformen, da den nye version på mange måder omfavner omverdenen i langt højere grad end tidligere.
"Drupal har længe i udviklerkredse haft et lidt dårligt ry, fordi man i Drupal-verdenen i tidernes morgen besluttede at gøre tingene på sin egen måde. Da man gik i gang med Drupal 8, skete der et paradigmeskift, hvor man gjorde op med det."
"Nu har vi langt mere frihed til at kunne genbruge andre open source-komponenter, og det skulle gerne komme kunderne til gode."
Det var belgiske Dries Buytaert, der startede udviklingen af Drupal i 2000, da han studerede på universitet i Antwerpen.
Siden er det blevet et af verdens mest populære CMS'er, og open source-systemet anvendes i dag på millioner af websider verden over og også på en lang række danske websider, heriblandt Berlingske, DR og TV2.
Læs også:
Nu kommer Drupal 8 - og det nye CMS får stor betydning