"Kan vi redde det åbne internet?"
Sådan spørger Drupal-stifter Dries Buytaert i et blogindlæg.
Det belgisk fødte open source-ikon er bekymret, når han betragter udviklingen på internettet i de 15 år, der er gået, siden han udviklede den første version af Drupal-CMS'et.
Dengang var selskaber som Google, Facebook og Twitter endnu ikke blevet til de gigantwer, de er i dag, og det var derfor grundlæggende et andet internet dengang.
"I de tidlige dage føltes internettet som et frit område, der tilhørte alle. Der var ikke en virksomhed, der dominerede som et access point eller kontrollerede, hvad brugerne så. Det er det, jeg kalder det åbne internet."
Derfor er der et problem
Dries Buytaert mener, at internettet har forandret sig drastisk over det seneste årti i retning af et mere lukket internet.
"I stedet for et decentralt og åbent landskab, interagerer mange mennesker i dag primært med en håndfuld store platforms-virksomheder online, eksempelvis Google eller Facebook."
"For mange brugere er Facebook og Google ikke en del af internettet - de er internettet," skriver Drupal-stifteren.
Et af problemerne ved det er, ifølge Dries Buytaert, at det eksempelvis bliver en virksomhed som Facebook, der bestemmer, hvad der er på "internettet", og en virksomhed som Googles algoritmer, der definerer, hvilke informationer, man kan søge sig frem til.
Han roser dog også de nævnte selskaber for at have gjort det lettere at anvende internettet og for at have koblet så mange mennesker sammen.
Wordpress-stifter bakker op
Samtidig mener han dog, at der er tale om en bekymrende udvikling, der kan få store konsekvenser på sigt.
"Det internet, vi bygger i dag, vil være fundamentet for kommende generationer. Det er altafgørende, at vi griber det rigtigt an," skriver Dries Buytaert og spørger, om vi ønsker åbenhed og gennemsigtighed eller siloer og lukkede miljøer?
Dries Buytaert er langt fra den eneste, der er bekymret.
Eksempelvis skriver stifteren af Wordpress, Matt Mullenweg, som en reaktion på opråbet fra Drupal-stifteren:
"Jeg er enig i og bakker op om stort set alt i det indlæg."
Dries Buytaert startede udviklingen af Drupal i 2000, da han studerede på universitet i Antwerpen.
Siden er det blevet et af verdens mest populære CMS'er, og open source-systemet anvendes i dag på millioner af websider verden over og også på en lang række danske websider, heriblandt Berlingske, DR og TV2.
Læs også:
The missing link i app stores: Hvordan hindrer vi det totale kaos?
Nu frigives Drupal 8: Derfor er det et paradigmeskift for det populære CMS