Artikel top billede

Skat ved ikke om EFIs problemer kan løses før mere gæld forældes.

Skat i vildrede efter it-havari: Ved ikke hvornår hverken fejl eller mistede penge bliver fundet

Skat ved hverken hvor fejlene ligger i det skandaleramte EFI-system, eller hvornår det offentlige får de penge, som EFI ikke længere må indkræve. Samtidigt tikker uret for forældelsesfrist i gældssagerne. Sidste år kostede forældet gæld de offentlige kasser 2,3 milliarder.

Skat leder med lys og lygte efter de fejl i EFI, som fører til de ulovlige opkrævelser, der har fået skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at lukke helt for automatisk inddrivelse af gæld.

Det kan du læse mere om her:

I mellemtiden mangler pengene i de offentlige kasser, og gældssagerne kommer støt nærmere på deres forældelsesfrist.

Hos Skat ligger sagerne nemlig stille, indtil der er vished om, at alt er lovligt igen.

"Vi har sat det i bero indtil videre og begynder først, når vi kan gøre det på et lovligt grundlag. Det gør vi, så snart vi er sikre," fortæller Jens Sørensen, direktør for inddrivelse i Skat.

To problemer

Skat har to store problemer, så længe der ikke er styr på sagerne:

For det første ved Skat ikke, hvor fejlene ligger, og hvad der skal gøres fremadrettet, om der skal rettes i EFI eller måske udvikles et helt nyt system.

For det andet mangler de offentlige kasser de penge, som EFI skulle indkræve.

De seneste to år har forældet gæld kostet de offentlige kasser mere end 3,5 milliarder kroner, og Skat er ganske bevidst, om at uret tikker.

"Det, at vi har sat lønindeholdelsen i bero, betyder, at der er en periode, hvor vi ikke får så mange penge i kassen. Bundlinjen bliver jo påvirket af, om vi får sat processen i gang. Hvornår det sker, kan jeg ikke give et bud på."

Læs også: Kommunerne er tossede: Skrottet it-system mangler at inddrive tre milliarder kroner til os

Fremtiden er måske uden EFI

Hvornår Skat både kan overholde loven og hente penge hjem til de mange offentlige kasser, som EFI skal betjene, afhænger blandt andet af en intern undersøgelse, som Skat har iværksat. Men det er ikke sikkert, at det bliver med EFI.

"EFI er jo ikke kommet til at virke efter hensigten. Vi har igangsat en undersøgelse af fejlene og undersøger også både datagrundlaget og EFI. På den baggrund ser vi, hvad der skal ske fremadrettet. Om vi skal bruge EFI, eller om vi skal supplere med manuelle tiltag."

Netop de manuelle tiltag kan dog blive påvirket af, at Skat har skåret kraftigt ned på antallet af medarbejdere i de seneste år - ikke mindst fordi EFI skulle frigøre 850 årsværk.

Læs også: Skats syge it-system skal kureres - men hvad fejler det egentlig?

Tidlige fejl kan redde Skat

Jens Sørensen mener dog ikke, at Skat har sparet for meget for tidligt på medarbejderstaben. Blandt andet fordi det tidligt stod klart, at der var problemer med EFI.

"Da vi satte EFI i gang, var vi meget opmærksomme på ikke bare at skulle høste hele den planlagte besparelse fra begyndelsen. Derfor satte vi det trinvist i gang. Havde vi fulgt planen og sat EFI i gang på én gang, skulle vi have skåret meget mere ned."

Læs også:

Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler

Derfor kan Skat (sikkert) godt vinke farvel til enhver erstatning for kuldsejlet kæmpe-system




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere