Tilbage i februar fik de danske bibliotekers app-løsning til udlån af lydbøger og e-bøger, eReolen, en gevaldig opgradering.
I samme ombæring fik app'en en spritny e-bogslæser, en ny avanceret player samt indlagt sikkerhed, der skal modgå, at værkerne på skrift og i lyd ikke kan kopieres.
Det kan du læse mere om her: Forlag: eReolen er plaget af piratkopiering.
Opgraderingen af eReolen har betydet, at der nu kræves en relativ ny Android-version, 4.4, før man kan få noget nytterigt ud af app'en.
Den beslutning har fået Android-brugerne på barrikaderne.
Udover en generelt stærkt kritisk tone i Google Play-anmeldelserne med en samlet score på 2,2 ud af 5 har en af eReolens brugere, Kenneth Kronborg Nielsen, kontaktet Computerworld og luftet sin frustration.
"Fra den ene dag til den anden kunne jeg ikke længere bruge app'en. Og der er altså pænt mange, som har hardware, der ikke længere kan benyttes på eReolen. Når vi alle bidrager til den slags projekter via skatten, kan man da ikke bare lave det fundamentalt om," lyder kritikken fra Kenneth Kronborg Nielsen.
Han er langt fra alene med sin kritik.
"Den virker bare ikke heller ikke med den nyeste opdatering. Der kommer ikke noget på skærmen når man vil læse en bog," skriver en anden bruger om Android-app'en i en anmeldelse inde på Googles Play-biks.
Du kan også benytte websitet
Computerworld har forelagt kritikken af eReolen til Susanne Iversen, som udover at være afdelingsleder ved Aarhus Kommunes Biblioteker også er projektleder for eReolen.
Hun forklarer, at grundet den nye player og sikkerhedsmodulerne har app'en til eReolen været nødt til at blive opgraderet til den relativt høje Android-version 4.4.
Til sammenligning benytter eksempelvis eBoks Android 4.0 til sin Digital post-app.
Og der er i den offentlige app- og websiteudvikling ikke udformet egentlig mindstekrav til eksempelvis Android eller iOS-versioner.
"Vi har ikke uanede midler, så vi bliver nødt til at træffe nogle valg. Udviklingen inden for Android går jo hurtigt, så flere og flere kommer med," forklarer Susanne Iversen til Computerworld.
Stor fremgang på udlån
Hun nævner, at ved lanceringen af den nye app i foråret var 39 procent af Android-brugerne klar med version 4.4. Den andel er i dag oppe på knap 60 procent, der har computerkraft og hukommelse nok til at trække eReolens app.
Samtidig siger Susanne Iversen fra eReolen, har den alternative løsning, at den kan tilgås via en browser, så lydbøger og e-bøgerne kan streames direkte fra websitet.
Og her lever eReolen op til minimumskravene fra Digitaliseringsstyrelsen til statslige og kommunale selvbetjeningsløsninger.
For de går på, at en selvbetjeningsløsning skal kunne tilgås i Internet Explorer 9-browseren og nyere IE-browsere samt i de seneste versioner af Safari, Chrome og Firefox.
Pris på hundredtusindvis af kroner
Prisen for app'en er ifølge Susanne Iversen svær at gøre op, da der løbende har været udviklet og tilpasset på den.
Samlet har den kostet 'flere hundredtusinde kroner', hvilket dog ikke har fået anmeldelserne fra brugerne - altså danskere med et lånerkort - til at falde bagover af benovelse.
"Vi er selvfølgelig kede af de negative anmeldelser, men vi kan samtidig også se, at der er mange, der har helt almindelige support-udfordringer, og de burde kontakte os direkte via supporten, så de kan få svar på de problemer," lyder det fra Susanne Iversen.
Næppe 100 procent dækning
Ereolen kan dog uden tvivl glæde sig over, at Android-miljøet med Google og Samsung i spidsen har besluttet sig for udsende styresystem-opgraderinger ud hurtigere, end vi hidtil har set.
Læs også: Kritisk Android-sårbarhed blev et wake up call: Producenter ændrer sikkerhedspraksis
"Vi kan dog ikke love, at vi nogensinde får en dækning på 100 procent af Android-brugerne," forklarer Susanne Iversen.
Han fortæller også, at på trods af de negative anmeldelser har eReolen oplevet en massiv vækst i udlånene i løbet af sommerferien, efter eReolen har kørt en reklamekampagne.
E-bøgerne er således udlånt 41 procent mere i juli sammenlignet med årets foregående seks måneder, mens lydbøgerne har oplevet en vækst på 55 procent.