Artikel top billede

Foto: Thomas Nielsen. (Foto: © 2013 thomasnielsen.dk / Photojournalist Thomas Nielsen / +45 40 92 12 91)

Solgte sit firma for et trecifret millionbeløb: "Men jeg var bange hele tiden"

Den danske iværksætter Kasper Mejlgaard så stort på frygten for det ukendte og scorede millioner af kroner. Men ifølge en ekspert lader alt for mange danskere sig afskrække af det usikre iværksætterliv.

Den danske iværksætter Kasper Mejlgaard var 35 år, da han traf en beslutning, der ændrede hans liv radikalt.

Beslutningen førte til stiftelsen af internetudbyderen Fullrate, og den blev truffet sammen med fire kolleger på verandaen til hans daværende villa i Valby.

"Vi gør det fandme," sagde de til hinanden. 

Da Kasper Mejlgaard og de fire andre medstiftere tog beslutningen om at stifte Fullrate, var de alle ansat i internetudbyderen Cybercity.

Kasper Mejlgaard var udviklingschef og forvænt med en god løn. Samtidig havde han en alder, hvor han forlængst havde taget hul på voksenlivets mange forpligtelser.

Han havde både familie og et privatbudget fyldt med faste udgifter, og han var derfor tynget af et andet ansvar end mange af tidens yngre iværksættere. 

Det var således ikke uden sommerfugle i maven, at han få måneder efter håndslaget på verandaen trådte ind på sin chefs kontor i Cybercitys daværende domicil på Ovengade Neden Vande på Christianshavn og afleverede budskabet:

"Jeg siger op".

En historie om frygt og succes

Det du skal læse her er dog ikke blot en historie om stiftelsen af en succesrig dansk iværksættervirksomhed.

Det er først og fremmest en historie om frygten for at fejle og ikke mindst evnen til at sætte sig udover den.

For denne sommerdag i Valby var ikke blot startskudet til et forrygende eventyr for Kasper Mejlgaard. Det var også det første kapitel i et ikke helt atypisk iværksætterliv, hvor ambitioner og drømme går hånd i hånd med en evig frygt.

Ifølge Kasper Mejlgaard var frygten på mange måder et paradoks.

"For jeg var jo fuldstændig overbevist om, at vi nok skulle drive den i mål. Men alligevel var jeg nervøs hele tiden," siger han og holder en kort pause, og derefter forklarer han:

"Det var ikke sådan, at jeg var nervøs hver time i døgnet. Men der var ikke en uge, hvor jeg ikke på et eller andet tidspunkt tænkte:

‘Hold nu kæft. Klarer vi den mon?' Det var en evig tilbagevende tanke, som ofte dukkede op sent om aftenen, når resten af familien var gået i seng. Men jeg tror også, at den følelse af pres, var med til at holde mig skarp," siger han.

Presset kan holde iværksættere tilbage

Ifølge Torben Bager, der er professor og centerleder for Entrepreneurship Centre på Syddansk Universitet, er frygten en naturlig del af det af det at være iværksætter. 

Men han mener også, at frygten kan afholde folk fra at blive iværksættere.

I dag er det ifølge Torben Bager især de mest håndføre og robuste typer, der kaster sig ud i livet som iværksættere 

Han forklarer, at iværksættere møder to typer af frygt. Den ene er en rationel frygt, som tager udgangspunkt i, at der ofte er en reel og ikke ubetydelige økonomisk risiko forbundet med at være iværksætter. 

Men der er også en anden frygt på spil. Den er mere emotionel, forklarer han. Den styres af iværksætterens selvtillid og evne til at håndtere frygt og usikkerhed.

"Der er undersøgelser, der tyder på, at iværksættere er mere risikovillige end resten af befolkningen og besidder en større robusthed, når de konfronteres med frygten for at fejle," siger Torben Bager.

I Danmark er der ifølge Erhversstyrelsen et stigende antal cvr-registrerede virksomheder.

Tallet steg med seks procent fra 2013 til 2014 og er på sit højeste tal siden 2008. Iværksætter-trangen er ifølge Erhvervsstyrelsen især stigende blandt de 18-25-årige. 

Men tallet kunne måske være endnu større, hvis potentielle iværksættere blev bedre til at håndtere den usikkerhed og frygt, der kan være forbundet med iværksætterlivet. 

Rundt omkring i landet kan der meget vel findes folk, der har lige så gode ideer og lige så meget talent som Fullrate-stifterne, men som lader sig skræmme ved udsigten til at sige farvel til den trygge tilværelse som lønmodtager. 

"Jeg tror, at det er et stort uudnyttet potentiale. Vi kan se, at mange danskere udfolder sig entrepreneurielt og kreativt inden for eksisterende organisationer, men tilsyneladende er mange af dem ikke villige til selv at sætte hånden på kogepladen og risikere at skulle gå fra hus og hjem. Det kan være en god indikator på, at flere ville begive sig ud på rejsen, hvis de blev bedre til at håndtere frygten og risikofølelsen," siger Torben Bager.

Gik stille med dørerne

Kasper Mejlgaard og de i øvrige Fullrate-stiftere forsøgte i første omgang at sælge deres ide internt i Cybercity. Men da det blev pure afvist besluttede de sig for at starte på egen hånd. De satte altså selv hånden på kogepladen. 

Efter afvisningen fulgte mødet på Kasper Mejlgaards veranda og derefter flere måneder med weekender i et sommerhus i Smidstrup i Nordsjælland, hvor de fem stiftere begravede sig i regneark, strategiplaner og mission statements. 

Her besluttede de blandt andet, at de ville gå stille med dørene i starten. De ville ikke tiltrække sig for meget opmærksomhed i den første fase, og derfor valgte de ikke at sige deres job hos Cybercity op på én gang. 

I første omgang var de to, der sagde deres job og i de kommende måneder sagde de tre andre Fullrate-stiftere op. Kasper Mejlgaard var blandt de sidste, der sagde sit job op. 

Tjente millioner

I de første år voksede Fullrate hastigt, og fire år efter stiftelsen blev virksomheden opkøbt af TDC for et ikke-oplyst beløb, som flere medier på salgstidspunktet anslog til at ligge på knap 400 millioner kroner. 

Salgssummen skulle de fem stiftere dog ikke blot dele mellem hinanden, men også med en lang række investorer, der ejede knap halvdelen af virksomheden. 

Ikke desto mindre nyder Kasper Mejlgaard i dag en økonomisk sikkerhed, der er de færreste forundt.

En sikkerhed som han har benyttet til at stifte en ny virksomhed, Sensorist, der har til huse i iværksættervæksthuset The Orbit på Amager i København. 

Sensorist udvikler en række sensorer, der eksempelvis kan registrere udsving i temperatur og luftfugtighed og dernæst gemme de indsamlede data i skyen. 

Da Kasper Mejlgaard etablerede Sensorist gentog historien sig nærmest. Denne gang sagde han sit job op i Fullrate.

"Nu behøver jeg ikke længere at frygte, at jeg ikke kan forsørge min familie, men alligevel meldte mange af de samme tanker sig, da jeg etablerede Sensorist. Jeg ser det som et symptom på, at det ikke bare handler om økonomi. Det handler også om, at du som iværksætter bevæger dig ud på ukendt farvand, og samtidig bare gerne vil have succes med den ide, som du selv synes er helt fantastisk," siger han. 

Alligevel har han et et klart og utvetydigt budskab til unge mennesker, der står og overvejer at springe ud som iværksættere:

"Gør det nu. Gør det, mens du er ung."

Når du er ung, kan du ifølge Kasper Mejlgaard minimere usikkerheden ved at begynde på et tidspunkt, hvor du ikke er tynget af en høj  husleje og mange af de andre faste udgifter, der følger med, når du bliver ældre og stifter familie.

"Begynd mens du er på SU og bor på kollegieværelse. På den måde fjerner du den økonomiske risiko fra ligningen. Det er det letteste tidspunkt i dit liv. Du skal bare have en god ide og noget arbejdsglæde," lyder rådet.

Læs også:
Dansker bag milliard-firma i Silicon Valley: Vi var desperate og måtte låne penge af familien

Dansker var med til at skabe Siri: "Jeg havde tjent mange millioner, hvis jeg var blevet tre måneder længere"

Unge iværksættere stormer frem: "Men hvor fanden skal en 18-årig vide fra, om han må trække printerpapir fra"