Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Atea ramt af chef-flugt: 13 chefer har forladt selskabet på blot et år

På bare et år er en stor del af topledelsen i Danmarks største it-forhandler, Atea, blevet udskiftet. Også længere nede i hierarkiet har der været gang i svingdøren. I alt er 13 chefer gået deres vej. Her er historien om den store chefflugt.

På fredag er det et år siden, at Morten Felding tiltrådte som øverste chef for den danske del af it-forhandleren Atea.

Han afløste dengang Ateas mangeårige koncernchef Claus Hougesen, som efter 16 år i koncernen sagde farvel og tak, hvilket du kan læse mere om her:

Hougesen: Derfor forlader jeg Atea

Afskeden med Claus Hougesen var samtidig startskuddet til noget, der ligner en veritabel exodus af chefer fra Atea i Danmark.

Ud af en samlet flok på 30-40 direktører og chefer er mindst 13 af dem nu ude af selskabet.

Claus Hougesens videre færd i it-branchen vender vi tilbage til.

Regner man i procenter, er den mest voldsomme udskiftning sket i Atea Danmarks øverste direktion.

Her finder man i dag kun en enkelt genganger i forhold til for et år siden.

Det er den 54-årige Jan Elbæk - som til gengæld har fået det samlede ansvar for den daglige drift og udvikling af Ateas forretningsområder - fra cloud, datacenter, network-services til kompetencecenter, mobility, servere og pc'er.

Væk er til gengæld direktør for devices og services, Martin Trolle, som efter 15 år i Atea-koncernen, blev til overs da kasketterne i det nye Atea skulle fordeles.

Det kan du læse mere om her: Atea i kæmpe omstrukturering: Ny topchef indsætter ny ledelse

Han har endnu ikke meldt ud, hvor han vil fortsætte karrieren. Martin Trolle ønsker ikke at udtale sig til Computerworld.

En anden topdirektør, der er forsvundet, er Søren Jensen, der sidste år blev sat i spidsen for udvikling af nye forretningskoncepter inden for eksempelvis cloud, big data og mobility.

Han har netop forladt Atea for at stå i spidsen for det nyetablerede app-udviklingsfirma GoAppified. Det har ikke været muligt for Computerworld at få en kommentar fra Søren Jensen.

Et af de nye ansigter i Ateas øverste ledelse er Poul Bærentsen, som er rykket op som øverste ansvarlig for salg. Han kom til Atea i 2011, efter at hans daværende firma dmsave blev opkøbt af Atea i 2007.

Desuden er den nye økonomidirektør Malene Rhode Carstensen og HR-direktør Anette Otto også blevet en del af Ateas danske direktion.

"Vi har gjort ham rig - nu vil han gøre os arbejdsløse"

Der har også været markante udskiftninger i laget af chefer under Atea-direktionen.

Og her kommer den tidligere koncernchef Claus Hougesen igen ind i billedet.

I januar i år annoncerede Claus Hougesen, at han havde købt sig ind i det svenske selskab Informationsteknik, som skulle være base for udviklingen af en ny it-forhandler under navnet 3Ait. Det blev af mange - både indenfor og udenfor Atea - set som en klar udfordring af hans gamle arbejdsplads.

Du kan læse mere om dette her: Atea-veteraner går sammen i nyt selskab - vil på storhugst blandt Ateas kunder.

Flere kilder fortæller, at Claus Hougesens initiativ er blevet modtaget med blandede følelser både i Ateas chefgruppe og blandt menige Atea-folk.

"Nogle medarbejdere taler om, at de har været med til at gøre ham (Claus Hougesen, red.) rig, og nu vil han gøre os arbejdsløse. Han etablerer jo direkte en konkurrent til Atea. Jeg ved ikke rigtig, hvor sympatisk jeg synes, det er," siger en kilde, som ikke ønsker sit navn frem.

Nye græsgange

Med i Claus Hougesens nye projekt var også fire tidligere Atea-direktører, som stort set alle som én skal beskæftige sig med de samme opgaver og forretningsområder, som de indtil fornylig har regeret over i Atea.

En af dem er Peter Trans, som sidste sommer forlod et job i Ateas koncernledelse.

Peter Trans har været tilknyttet koncernen siden årtusindskiftet og var blandt andet øverste chef for Atea i Danmark frem til 2011.

Med på Claus Hougesens nye dream team er også Carsten Ritzau, som i en række år har spillet en central rolle som salgsdirektør for Ateas hardware-salg til offentlige kunder - ikke mindst de store indkøbsaftaler under SKI, hvor Ritzau har været kendt for en meget agressiv stil.

Carsten Ritzau forlod meget pludseligt Atea i december i fjor, og gik derefter mere eller mindre direkte ind i partnerskabet med sin gamle chef.

Endnu en Atea-veteran, som søgte nye græsgange er den tidlilgere direktør for Ateas enterprise-salg Kim Holtum Schouw. Han blev ligesom Martin Trolle til overs i forbindelse med reorganiseringen af Atea i sidste sommer.

En knap så markant profil, som er gået med i 3Ait, er Suzi Boskovska Gobjerg, som efter otte år hos Atea forlod et job som salgsdirektør for Ateas software- og licensforretning.

Og det lader ikke til, at Claus Hougesen er færdig med at lægge dræn ind i Ateas ledergruppe. Seneste nyt er, at afdelingsdirektør for mobility, Mikkel Wangaa, nu skifter til 3Ait.

På 3Ait's Facebook-side er der desuden flere opslag med eksempler på en flere markante Atea-medarbejdere, som er blevet headhuntet.

Claus Hougesen selv vælger at nedtone konflikten med hans tidligere arbejdsgiver.

"Jeg tænker ikke så meget på Atea længere. Det er forretningen og vores kunder, der er i fokus for mig. Vi går en anden vej, hvor udgangspunktet er, at vi skal hjælpe it-cheferne med at gøre deres brugere tilfredse og effektive," siger Claus Hougesen, som også afviser, at 3Ait målrettet headhunter medarbejdere fra Atea.

"Vi går ikke efter Atea-folk, men efter de bedste," siger Claus Hougesen.

Direkte konkurrent

Bredt i it-branchen er de færreste dog i tvivl om, at Claus Hougesens nye projekt er en direkte udfordring af Atea.

Flere kilder fortæller til Computerworld, at Ateas sælgere har fået instruks om, at man konsekvent skal underbyde tilbud fra 3Ait "også selvom det betyder, at vi taber penge", som en kilde udtrykker det.

Mere nøgternt peger rekrutteringsmønsteret og udtalelserne fra Claus Hougesen i retning af, at 3Ait satser på en strategi, der mere eller mindre er kopieret fra "det gamle Atea".

Det vil sige et stærkt fokus på transaktionssalg med lave priser og effektiv og hurtig levering. Claus Hougesen har også tidligere fortalt, at 3Ait vil satse på salg gennem en topmoderne web-portal.

Modsat siger Ateas øverste chef, Morten Felding, at man her satser på at skabe mere værdi for kunderne via services og konsulentydelser.

Det er også en del af årsagen til de mange rokeringer på Ateas chefgange, siger han.

"Atea har udviklet sig fra en kultur med it-chefen som omdrejningspunkt. Vi er i gang med en omlægning af vores strategi, hvor vi skal være et andet sted i værdikæden. Det er en anden kultur end at flytte kasser. Derfor er der brug for nogle andre kvalifikationer på chefniveau og hos vores medarbejdere," siger Morten Felding.

Han kan henvise til det seneste kvartalsregnskab, der blev offentliggjort i sidste uge.

Her viste den danske forretning en vækst på 12,5 procent og en svag forbedring af indtjeningsmarginalerne.

Med til historien hører dog, at det seneste kvartal samtidig er det første, som omfatter den omsætning, der kommer fra opkøbet i december af firmaet Axces.

Trækker man den omsætning ud, ender væksten på knap så imponerende 4,1 procent.

Afsted til Miracle

Udover at aflevere en stribe erfarne folk til 3Ait har Atea dog også vinket farvel til en god håndfuld direktører, som har fundet helt andre græsgange.

Tidligere i denne måned forlod direktøren Ateas for software- og licensforretning, Jan Skelbæk, sit job for at begynde som direktør i Oracle-huset Miracle.

Han understreger, at hans farvel ikke er udtryk for utilfredshed med Ateas nye retning.

Han mener, at Ateas satsning på løsningsorienteret salg er en forudsætning for at forbedre de nuværende indtjeningsmargener.

"De ændringer som Morten Felding har gennemført i Atea har været både fornuftige og tiltrængte. Nogle har været mindre begejstrede for de forandringer, der er sket, men når man laver noget om, er der altid nogen, der synes, alt skal være, som det har været før. Det er meget naturligt, at de så søger andre steder hen," siger Jan Skelbæk.

Stoppede samarbejdet

Det seneste år har Atea også sagt farvel til salgsdirektør for mid-market, Dorthe Rix Nielsen, som i dag arbejder som salgsdirektør for Konica Minolta.

"Da Poul Bærentsen blev salgsdirektør kiggede vi på vores struktur, og der synes vi, at der var en direktør for meget. Dorthe Rix Nielsson fik tilbudt adskillige andre job, som hun valgte at takke nej til, og det var grunden til at vi stoppede samarbejdet," siger Morten Felding.

Endnu et farvel er kommet fra Jørn Lundsgaard, som har været direktør for Ateas danske uddannelsesforretning i firmaets såkaldte kompetencecenter.

"Vi mener, at der ligger et større potentiale i den forretning. Derfor har vi fundet en afløser til det job," lyder det kortfattet fra Morten Felding.

Sidste mand i Ateas svingdør er den nu tidligere konsulentdirektør Karsten Højer, som kom til Atea, da hans firma Nworks i 2012 blev opkøbt.

Karsten Højer blev ved den lejlighed underlagt en konkurrenceklausul, som nu er udløbet.

Han har derfor valgt at sige farvel og vil nu sat se på en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem.

Karsten Højer udgiver desuden om kort tid en bog, hvor han fortæller, hvordan han trods et handicap som ordblind har fået forretningsmæssig succes.

Læs også:

Atea i kæmpe omstrukturering: Ny topchef indsætter ny ledelse

Sådan har Ib Kunøe opbygget sit enorme imperium




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering