Nordens største it-leverandør Atea fortsætter med at sætte signe egne standarder for vækst og indtjening. Koncernens årsregnskab for 2014 blev offentliggjort torsdag.
Det viser en rekordomsætning på godt 21 milliarder danske kroner, hvilket er en stigning på 11,3 procent i forhold til året før.
Det er mere end dobbelt så meget som markedsvæksten, og samtidig kan Atea rapportere om stærk fremgang i både indtjening og overskud.
Koncernens indtjening (EBITDA) steg med hele 19,7 procent til 956 millioner norske kroner - svarende til cirka 760 danske kroner, mens overskuddet før skat (EBIT) endte på 583 millioner norske kroner (ca. 460 millioner danske kroner). Det er en fremgang på godt 60 procent i forhold til 2013.
Tallene er en smule bedre end markedets forventninger, men alligevel faldt Atea-aktien her til morgen 3,4 procent på børsen i Oslo.
Med det solide regnskab i ryggen er vejen igen i år banet for endnu et klækkeligt udbytte til Ateas aktionærer, som i 2015 kan se frem til at få udbetalt udbytte på 6,50 kroner pr. aktie. Det giver aktionærerne en samlet gevinst på den gode side af en halv milliard - eller helt præcis 585 millioner danske kroner.
Markedet er i storform
Udover Ateas solide forretning afspejler regnskabstallene, at såvel det danske som det nordiske it-marked for alvor er tilbage i storform efter den økonomiske krise, som de seneste år har præget branchen.
Ved præsentationen her til morgen pegede bestyrelsesformand og storaktionær Ib Kunøe på, at kursen på Ateas aktier er steget markant over det seneste år, hvilket han tager som udtryk at investorerne fortsat har tillid til selskabets topledelse, selvom den mangeårige koncernchef Claus Hougesen for et år siden valgte at forlade sin post.
Over det seneste halvandet år har Atea desuden gennemført en række effektiviseringer og fyringer, som også pynter på regnskabet.
I Ateas danske afdeling kan direktør Morten Felding glæde sig over, at man på indtjeningssiden ligger pænt til med en fremgang i EBITDA i 2014 på 17,4 procent. Med en overskudsgrad på 5,6 procent klarer den danske forretning sig også markant bedre gennemsnittet for hele koncernen.
På det danske marked gjorde Atea sig senest bemærket med opkøbet af netværks- og sikkerhedsleverandøren Axcess. Prisen var 317 millioner korner, som især varmede i lommerne hos Axcess-stifteren Stig Abildsø og de kendte it-investorer Preben Damgaard og Peter Warnøe.
Læs også:
Atea-aktier stiger med raketfart