Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Førstehåndsindtryk: ipad Air 2 ligner fuldstændig sin forgænger - bare tyndere og bedre

Den årlige opdatering af Apples iPad-serie er kommet til Danmark, og efter en dags brug er man slet ikke i tvivl om, at det er Apples bedste tablet til dato, men er det nok?

Apples iPads. Når iPhonen er det store sammenligningsgrundlag for samtlige andre smartphones på markedet, så er iPad'en det samme.

Hver eneste gang en producent kommer med en ny tablet, så skal den sammenlignes med iPad'en i verdens medier.

Og den flotteste titel - selvom der er gået inflation i udtrykket - er stadigvæk iPad-killer.

Nu er Apple så kommet med den nyeste version af iPad'en.

Den klassiske iPad-serie har måtte lade livet til fordel for Air-serien, som nu kommer i anden generation.

Og selvom der ikke er sket det helt store siden sidste generation, så bliver man stadig lige imponeret, når man tager en iPad i hånden.

Skærmen

Skærmen er som altid noget af det vigtigste, og noget af det første, man ser, når man tager en iPad i hænderne.

Det er det samme Retina-display, som der var på sidste års model, men i stedet for det mellemrum, som der altid har været mellem skærm og glas, er skærmen nu lamineret.

Det betyder, at skærmen er lige under glasset, og man rører hver enkelt pixel direkte.

Det er en feature, som mange andre tablets og smartphones har haft det sidste år.

iPhones har haft det siden iPhone 5, ligesom nogle af de nyeste Samsung-tablets også bruger den teknologi.

Og det gør underværker for skærmen.

Hvis du har ejet en iPad Mini - eller køber den nye version af iPad Mini 2 - så vil du se en tynd sort kant i siden mellem glas og selve billedet.

Selve skærmen holder en "Retina"-opløsning på 2048 x 1536 og giver en pixeltæthed på 264.

Billedet er skarpt, farverne er flotte og realistiske og giver en god læseoplevelse.

Der findes tablets med højere pixeltæthed og Samsungs Tab S har langt mere farverige skærme med sine AMOLED-skærme, men det er en smagssag.

Skærmen skulle også være bedre i sollys, men det har jeg ikke oplevet.

Jeg synes den er lige så ringe til at bruge udenfor som alle andre tablets.

Der er det i mine øjne kun Microsoft Nokia Lumias telefoner, som rent faktisk kan bruges udenfor.

Design

Designet minder meget om sidste års model, men på grund af den laminerede skærm, så er modellen blevet endnu tyndere. Tyndere end dette års iPhone.

Den er imponerende 6,1 millimeter "tyk", men ligger stadig godt i hånden og har beholdt samme designsprog som både den gamle Air og Mini og Mini 2.

Den er meget tynd, men ikke alene på det tynde marked. Dell kommer snart med en Android-tablet på 6,1 millimeter og Sony har en på kun 6,4 millimeter.

Fingerscanner

Fingerscanneren fra iPhones er kommet over på iPaden, og min første tanke var, at det var en unødvendig gimmick.

Før havde jeg kun prøvet den lidt primitive løsning på Samsungs telefoner, hvor man skal glide sin finger ned ad homeknappen i én bestemt retning.

Men fingerscanneren på iPad'en og iPhones kan man scanne sin finger fra alle vinkler, hvilket giver god mening, når man nu ofte ligger med iPad'en i vandret position.

Det virker bare, men jeg tror stadig ikke på, at mine data er sikre, alene fordi jeg har scannet min finger.

Ydeevne og oplevelse

Selvom skærmen og det ydre ikke har modtaget den helt store nytænkning, så har indmaden på iPad Air 2 fået sig ordentligt spark opad. CPU'en er skiftet ud og er blevet erstattet af den nyeste A8X-chip, den hurtigste mobil-chip fra Apple indtil videre, og også den eneste mobil-enhed med chippen. End ikke den nye Mini 2 har fået den, men må nøjes med sidste års A7-chip.

A8X er en opdateret version af chippen i iPhone 6 og 6Plus, og skulle yde 40 procent bedre end på telefonerne ifølge Apple selv.

Samtidig har den grafiske chip også fået sig en opdatering, og - igen ifølge Apple - skulle den yde en grafisk oplevelse 180 gange så god, som den første iPad. Den første iPad er selvfølgelig også snart fem år gammel, så det manglede da bare med dagens eksponentielle udvikling.

Med det in mente så er det en vild maskine. Alt bliver lynhurtigt åbnet, apps kører smukt og gnidningsfrit og selv tunge billedredigeringsapps og grafiske spil kører smukt.

Lige som på alle andre iPads før den.

Det virker lidt som om, at det skrives i alle omtaler af Apples produkter. Ikke fordi "at det skal man", og ros til Apple skal stadig ligge der for at give et gnidningsfrit system, men der er intet nyt under solen. Og opdateringen af iPad Air 2 virker mest af alt som sidste års model på steroider - og ikke som et nyt produkt.

Vi kommer senere med en gennemført test, hvor vi har brugt iPad Air 2 i en længere periode, men Apple har noget at kæmpe imod. Markedet er ikke længere Apple-styret. I stedet har Android overtaget, som det mest brugte tablet-system, selvom at iPads stadig er den mest solgte enkelte enhed (Android er fordelt på mange forskellige tablets), og Windows-tablets vinder også frem med deres stærke multitasking og muligheder som fuldendte computere.

Efter en weekend med Air 2 sidder jeg lidt med følelsen, at ud over et app-bibliotek som ingen anden: Hvorfor skulle jeg så vælge en iPad Air 2 over... ja lad os sige en Surface Pro 3 eller en HP Spectre x2?

Læs også: Test: Samsung-tablet er tynd, lækker og har en fantastisk skærm



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering