Sådan cirka i midten af 1980'erne mistede it-uddannelserne for alvor taget i kvinderne.
Det skete paradoksalt nok lige omkring, at Apple med sin ikoniske "1984"-reklame sendte en kvinde ind i arenaen for at smadre de store, blå, kedelige computer-kasser med æble-selskabets farverige Macintosh-computer.
Kvindernes interesse for it-faget toppede i netop 1984, hvorefter den begyndte at dale markant i it'ens hjemland USA, hvor kvinderne startede på at vælge andre uddannelser end netop EDB-faget.
Det viser en opgørelse omkring mænd og kvinders historiske tilslutning til it-uddannelserne, som den amerikanske non-profit medievirksomhed NPR har indsamlet.
Faktisk tog flere kvinder i slut-1970'erne i højere grad it-uddannelser frem for at specialisere sig inden for jura. Men det ændrede sig, selvom andre naturvidenskabelige uddannelser fortsat kunne tiltrække hunkønsvæsener.
Drengenes legetøj
Mediet NPR forsøger at gætte sig kvalificeret frem til, hvorfor kvindernes it-uddannelseskurve knækkede.
I 1984 blev godt 37 procent af it-uddannelserne taget af kvinder, mens der i dag kun er 12 procent kvinder på de amerikanske it-skolebænke.
Blandt årsagerne bliver det nævnt, at antallet af kvinder i it-fagene begyndte at dykke i takt med, at den personlige computer flyttede ind i privaten.
De første pc'er med simple skydespil og lidt kontorprogrammer blev nemlig i høj grad markedsført som drengenes legetøj. Senere blev marketing-trommerne til vores fælles bevidsthed: De der maskiner, de er da for mænd.
Film som 'Tast mig - jeg er din' (Weird Science), 'Nørderne Kommer' (Revenge of the Nerds) og WarGames underbyggede opfattelsen af, at maskinerne var mændenes domæne.
Mændene - eller rettere de nørdede drenge - i filmene kunne til gengæld bruge teknologien på smarte måde til at vinde de smukke kvinders hjerter.
Tendens rammer uddannelserne
Langsomt ændrede forudsætningen for at tage it-uddannelser også karakter.
I 1970'erne var it-studerende af begge køn nogenlunde lige meget/lidt vidende om computere. Men op gennem 1980'erne og 1990'erne begyndte de især mandelige studerende at komme til undervisning med flere hundrede timers computer- og programmeringserfaring medbragt i skoletasken.
Den skævvridning gjorde en væsentlig forskel i den daglige undervisning, så flere kvinder simpelthen valgte at hoppe ind på andre uddannelser, hvor de også kunne brillere.
Kvinderne forsvandt også i Danmark
I Danmark er tendensen med de frafaldne kvinder også markant, når det kommer til at kigge på den historiske kønsfordeling inden for it-fagene.
Torben Mogensen, studieleder for bacheloruddannelsen på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet (DIKU) blev selv indskrevet som studerende i 1979.
"Der var betragteligt flere piger på datalogistudiet, da jeg selv var studerende", siger han. Omkring starten af 1980'erne var andelen af kvinder på DIKU på omkring 25 til 30 procent," vurderer han.
I dag er den andel nede på godt syv procent.
Torben Mogensen kan godt nikke genkendende til, at computerne for 30 års tid siden blev markedsført til mænd.
"Spørgsmålet er så, hvorfor den skæve fordeling på datalogistudiet ikke har udlignet sig igen i, hvor alle har en personlig computer," spørger Torben Mogensen.
Han mener personligt, at it-uddannelser med et mandsdomineret omdømme er med til at holde pigerne væk.
"Derimod ser det bedre ud på uddannelser som ‘Kommunikation og It', ‘It og Sundhed' og ‘Naturvidenskab og It', hvor kønsfordelingen er langt mere lige," forklarer han til Computerworld.
Branchen har et image-problem
Hos it-fagforeningen Prosa har man også mærket kvindernes frafald fra it-faget.
For fagforeningen havde ved sin stiftelse i 1967 en nogenlunde ligelig fordelt kønsfordeling blandt sine medlemmer. For 25 år siden var en tredjedel af Prosa-medlemmerne kvinder, mens de studerende kvinder kun udgør 17 procent af medlemsskaren i dag.
Den udvikling forklarer næstformand Hanne Lykke Jespersen med, at it-faget stadig bliver betragtet som mandigt og måske ligefrem kedeligt af mange kvinder.
"Piger er superdygtige til matematik, men de falder simpelthen fra hen over teenageårene. Kvinder i it-branchen er også dygtige, men faget tiltrækker dem bare ikke, så vi mener, at it-branchen har et image-problem med at være meget teknisk og nørdet," siger Hanne Lykke Jespersen til Computerworld.
Kvinder vil mere end teknik
Hun nævner, at teknologien i sig selv ikke nødvendigvis skræmmer kvinder, men at opfattelsen af, at it kun handler om teknik, nok frastøder en del kvinder.
"De fleste kvinder ønsker at bruge deres liv på noget andet og mere end rå teknik," lyder det fra Hanne Lykke Jespersen, som tilføjer:
"Det er dog de færreste jobs, der indeholder ren teknik, og der kommer jo også flere og flere fag som sociologi ind i branchen, som ofte tiltrækker kvinderne"
.
Hanne Lykke Jespersen vurderer, at hvis vi skal have vendt udviklingen og dermed få en kæmpe arbejdsressource i spil til it-industriens fordel, skal hele it-branchen have fortalt, at it handler om mere end tal og teknik.
Mangler kvindelige rollemodeller
En måde at lokke flere kvinder til tastaturet er fremhævelse af kvindelige rollemodeller, og dem findes der en del af på den internationale scene.
De store kvindelige kanoner tæller blandt andre IBM's direktør og bestyrelsesformand Virginia M. Rometty, HP-chefen Meg Whitman og Yahoo-boss Marissa Mayer.
Disse personer har - med al respekt - dog næppe samme X-factor som eksempelvis Steve Jobs, Bill Gates og Mark Zuckerberg.
"Der er ingen tvivl om, at amerikanerne historisk set har nogle store mandelige rollemodeller. Men jeg synes faktisk vi er godt med herhjemme med at få kvinder ind som rollemodeller, selvom der måske mangler et stykke endnu."
Det siger bestyrelsesformand Cecilia Bonefeld-Dahl fra it-brancheforeningen IT-Branchen.
Hun peger på, at IT-Branchen blandt andre kører programmer for ledelsesuddannelser for kvinder på tværs af branchens medlemsvirksomheder for femte år i træk, mens ITB's Netværk for Kvinder i IT (KLITB) i dag har 500 aktive i netværket.
Kvinderne kommer ind ad bagvejen?
IT-Branchens formand nævner, at antallet af kvindelige salgschefer i it-industrien stiger.
"Samtidig skal vi også være os bevidste, at it i dag er alt fra app-udvikling, datadrevne forretninger og online-løsninger, så den vej igennem kommer der flere kvinder ind i it-branchen."
Cecilia Bonefeld-Dahl peger på, at it-kombinationsuddannelserne appellerer generelt bedre til pigerne. Det tolker hun som, at kvinder ikke er bange for teknikken, men de gerne vil se i hvilken sammenhæng, den kan bruges til.
"Så man skal nok passe på med at konkludere, at kvinderne og kvindelige ledere fravælger it-jobs på et forkert grundlag, da der kun kigges på de hårde it-fag" siger hun og fremhæver, at mange af de 'hårde' programmeringsjob i stigende grad flytter østpå.
Læs også:
Kom med bag kulisserne: Følg i hælene på VMwares nordiske chef