Artikel top billede

iStockphoto/Lisa Klumpp. (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Afsløring: Her er der huller i danske børns it-kundskaber

It-kundskaberne hos danske skolelever er generelt gode - men på flere områder er der ikke noget at prale af.

Danske skoleelever har væsentlige mangler i deres it-kundskaber.

Sådan lyder konklusionen i en stor international undersøgelse, International Computer and Information Literacy Study 2013, der har involveret næsten 60.000 ottendeklasseelever, 35.000 lærere, skoleledere og it-koordinatorer fra 21 lande, herunder Danmark.

I Danmark deltog 1767 elever, 728 lærere, 92 skoleledere og 92 it- koordinatorer fra 110 skoler i hovedundersøgelsen.

I konkurrencen mod de øvrige lande i undersøgelsen klarer danske børn sig faktisk udmærket. Det er kun elever fra tjekkiske skoler, der scorer højere.

Ikke desto mindre er der væsentlige huller i den danske viden.

"Danske elever er ikke ret avancerede i deres anvendelse af computere. Særligt i deres brug af internettet til udveksling af information ligger danske elever langt under gennemsnittet i forhold til deres jævnaldrende i de andre deltagende lande", skriver Jeppe Bundsgaard i en bog om undersøgelsens danske resultater.

Det skriver Folkeskolen.dk

Dårlige danske debattører

Jeppe Bundsgaard er lektor ved Aarhus Universitet og ansvarlig for de danske resultater.

Han betegner resultatet som overraskende, fordi der er en generel opfattelse af, at de danske elever netop er gode til at udveksle informationer via nettet.

"Der er altså noget, der tyder på, at danske elever i højere grad opfører sig som forbrugere på internettet. De søger information og skaber nære sociale relationer, men de deltager ikke i en offentlig diskussion", siger han.

Kun to procent af de danske elever kan eksempelvis kontrollere og evaluere de kilder, de møder på nettet. Det er også kun denne lille gruppe, der er opmærksomme på områder som ophavsret, eller at information kan indgå i kommercielle sammenhænge.

Du kan læse mere om undersøgelsen på Folkeskolen.dk, hvor du også kan hente bogen, som Jeppe Bundsgaard er medforfatter til.

Læs også:

Skoler dropper undervisning med Microsoft-system

Her er syv sites hvor alle kan lære at programmere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere