Kunder, it-forhandlere og distributører går en travl tid i møde. Om mindre end ti måneder - den 1. juli 2015 - stopper Microsoft nemlig for opdateringer og support af 2003-versionen af styresystemet Windows Server.
Det betyder, at titusindvis af eksisterende serverinstallationer skal opgraderes til en nyere version. Samtidig skal store mængder af data migreres til de nye platforme.
Udløbet af Windows Server 2003 kan dermed blive en mini-udgave af forårets udfasning af pc-styresystemet Windows XP.
Det åbner samtidig store muligheder for it-forhandlere og -leverandører, som skal ud i marken og hjælpe kunderne med at få de nye server-versioner op at køre, lyder det fra distributøren Tech Datas direktør for broadline-salg, Klaus Gregersen.
"Mit gæt er, at det drejer sig om i størrelsesordenen 50.000 til 100.000 licenser, som skal fornys," siger Klaus Gregersen.
Han peger på, at de kunder, der står med et forældet styresystem, har flere forskellige muligheder for, hvordan de vil køre deres serverpark videre.
"Nogle kunder vil vælge at fortsætte med en "on premise" -løsninger med 2012-versionen af Windows Server, men mange vil formentlig benytte lejligheden til at gå over til en cloud-baseret løsning, " siger Klaus Gregersen.
En tilsvarende vurdering kommer fra en serverproducent, som sætter antallet af udskiftningsklare servere til "omkring 75.000".
Får også brug for ny hardware
Hos analyseformaet IDC tilføjer senioranalytiker Anders Elbak, at udløbet af Windows Server 2003 også vil få en del kunder til at kaste sig ud i at købe ny hardware.
"Nogle af de her servere kan givetvis køre videre med den gamle hardware, men en del vil helt naturligt skulle udskiftes," siger Anders Elbak.
Han vil dog ikke på stående fod sætte tal på, hvor mange danske servere der i dag kører på 2003-versionen af Windows Server.
Tallet på 75.000 er dog efter hans vurdering "lidt højt sat", som han udtrykker det.
Microsoft: Vi har ikke noget overblik
Hos Microsoft Danmark siger produktchef Ken Hyld, at han ikke kender antallet af licenser for Windows Server 2003, som fortsat er drift ude hos kunderne.
"Vi er i dialog med flere kunder om overflytning til 2012-versionen eller Windows Azure-løsninger. Men vi har ikke noget samlet overblik over, hvor mange af de gamle 2003-licenser der i dag er i drift," siger Ken Hyld.
Han ønsker ikke at forholde sig til de vurderinger, som Computerworld har indhentet.
"Det er svært at sige, hvor mange 2003-licenser, der er i brug, fordi kunderne kan have opdateret til nyere versioner siden de købte deres oprindelige licens. Men det er min erfaring fra vores samtaler med kunderne, at de i nogle tilfælde ikke selv er opmærksomme på, hvilken version de bruger," slutter Ken Hyld.
Læs også: