Test: Bliv i sengen og lad Doubles robot køre rundt på jobbet

Double Telepresence Robot er en fiks mellemting mellem en iPad, Skype og en Segway. Resultatet er en robot, som kan være et bindeled mellem dig og din arbejdsplads. Hvis altså du kan overkomme møder med et fladt og vuggende ansigt.

Double virker mest af alt som et kig ind i en lidt komisk fremtid. En fremtid hvor arbejdspladsen består af flade ansigter på lange skafter med tilhørende hjul, som næsten lydløst sniger sig afsted mellem skillevæggene på kontoret.

Sjov ser den i hvert fald ud, men Double Telepresence Robot er et produkt med et gravalvorligt formål: At tilbyde telekommunikation på en dynamisk måde, hvor den flade barriere brydes.

Der er helt sikkert et potentiale for den langhalsede maskine. I stigende grad erstattes møder ansigt til ansigt med videokonferencer, skypesamtaler og helt banale emailbeskeder.

Men der er intet, der rent faktisk slår at kunne stå ansigt til ansigt og tale sammen. En videokonference i mødelokalet skal planlægges, hvilket tager en del af spontaniteten væk fra en samtale, mens man blot kan gå over til andre, hvis man var fysisk til stede på kontoret.

Robotten her er charmerende, og den har givet en del latterudbrud her hos Computerworld, da den snigende kørte forbi vores kursusafdeling. Ikke desto mindre er det ikke en dum idé, selv om prisen er relativt høj (18.750 kroner inklusive moms). Den kan også fås som en leasing-løsning.

Et charmerende, stilrent og komisk design

Designet på Double Robotten, som jo egentlig ikke er en robot, men blot en fjernstyret iPad på pind, er ganske fint og stilrent. To hjul støtter Doublens cylindriske bund, hvor en justerbar stang fører op til iPad-holderen, som understøtter iPad 2, tredje- og fjerdegeneration iPad og med lidt god vilje også iPad Air. Tabletten skal dog købes ved siden af.

"Hovedet" af det lille køretøj holder iPad'en i en sort plastikramme, som også beskytter skærmen, hvis den endelig skulle vælte. På frontkameraet er der sat et ekstra vidvinkel-objektiv på, som giver et forstærket udsyn, og under er der et ret smart spejl-setup, som betyder, at bagsidekameraet kigger nedad, så du nemt og elegant kan styre uden om tasker, kasser, skraldespande eller lumske fødder, som forsøger at spænde ben.

Foran er en enkelt LED, som viser, om Double Robotten oplader eller parrer sig med en forbindelse et andet sted fra.

Bagpå er der stik til AC-opladeren og en enkelt knap til at tænde og slukke modellen, når man ikke vil have folk til at kunne køre rundt.

Egentlig et flot, enkelt og ikke mindst funktionelt design, som kun holdes tilbage af tanken om, at du skal tale til den omrejsende plade foran dig.

Opsætning

Opsætningen af Double Robotten er noget af det nemmeste, som jeg har oplevet. iPad'en blev sat i holderen på robotten og fik hentet den tilhørende app. Derefter Bluetooth-forbinder man iPad og robotten. Og så enkelt er det faktisk.

Robotten kommer med en konstant "parringsmode", men man kan trykke tre gange på bagsiden, hvis det skulle give problemer. Det gjorde det ikke. Det spillede bare.

Husk på at Wi-Fi eller en 3G-forbindelse skal være aktiv.

Så er det hele løst i den ene ende.

Derefter kræver det endnu en iPad til at styre robotten eller en Chrome-browser. Vi har kun forsøgt med sidstnævnte, men så vidt vi kan se på nettet, virker iPad-styringen meget lige til. En enkel "extension" til Chrome installeres, og man skriver efterfølgende sit brugernavn og kodeord ind. Færdig.

Selve opsætningen er meget imponerende, og netop fordi Double vælger at bruge en iPad frem for en egenproduceret software har mange allerede en forståelse af, hvordan det fungerer. En lille genistreg rent brugermæssigt.

Knap så smart, hvis man ikke allerede har en iPad, som man kan stille til rådighed, for så bliver Doublen pludselig godt 3.000 kroner dyrere, da du skal købe dig en.

To klik på hjemmesiden viser på et overskueligt kort, hvor ens Double robots befinder sig, hvorefter man bare klikker sig ind på den.

Her kommer første barriere så. Man kan ikke starte iPad'en hjemmefra, og er Doublen tilsluttet et strømstik, hvilket den behøver ret ofte, kan du ikke køre derfra. Det er en rar sikkerhedsforanstaltning, så man ikke ender med at vælte ting, fordi man kører afsted med et isat stik, men det tager også en smule af det lette væk. Nu skal man igen aktivt have en kollega til at gøre noget, for at samtalen kan køre. Bogstaveligt talt.

Kontrol og styring

Efter at en kollega har taget stikket ud af den lille enhed, kører det som en leg. Med piletasterne på et tastatur styrer man robotten rundt som en anden legetøjsbil, som dog har et lidt sjovt tyngdepunkt. Der er en lille smule forsinkelse fra tryk til reaktion, specielt når man kører hurtigt over tæppekanter eller lignende. Så vælter den frem og tilbage, indtil den igen har fundet balancen. Det er lidt en kunst at få styr på, men det kan lade sig gøre.

Ud over at styre robotten rundt kan du også sætte et par støtteben til, så den ikke vipper frem og tilbage som en Segway for at holde balancen. Du kan også justere højden på stangen, så den enten passer til bordhøjde eller "stående", som passer nogenlunde til et stående menneske.

Lyden...

I en samtale er lydkvalitet ekstrem vigtig. Den mangler desværre lidt fra tid til anden, og i lokaler, hvor mange snakker samtidig, kan det virkelig være svært at opfange lyden - især hvis de sidder i den anden ende af lokalet.

Lydkvaliteten afhænger af netværksforbindelsen, og her var den okay, men jeg kan forestille mig, at en dårligere internetforbindelse meget hurtigt vil hakke både i lyd- og videokvalitet og give forsinkelse på styringen.

Det er dog kun gisninger, og robotten virkede fint fra blandt andet en 10 megabit-forbindelse. Double Robot er dog afhængig af iPad'ens Wi-Fi eller 3G-forbindelse, så det er den, der afgør, hvor god modtagelsen er, ligesom det også er den, der afgør, hvor god - eller rettere: dårlig - lyden og billedet er.

Derudover er det lidt synd, at det er frontkameraet, som skal filme, da det klart er det ringeste af iPad'ens to kameraer.

Jeg tvivler dog på, at den kan fungere særlig godt på en 3G-forbindelse. Der er simpelthen ikke båndbredde nok til, at den kan give en stabil oplevelse.

På kontoret

Den komiske væg imellem robot og mennesker er svær at bryde. Der blev grinet utrolig meget, da vi kørte rundt med robotten for at komme ned og snakke med en af vores webudviklere, og efterfølgende tænkte jeg, at det havde været noget nemmere bare at skrive til ham.

Men den lille maskine har virkelig muligheder, som jeg sagtens kan se for mig. Hver morgen har vi på redaktionen et møde, hvor vi snakker om dagens historier. Her er der fra tid til anden journalister, som arbejder hjemmefra.

Her bruger vi i øjeblikket en standard konferencetelefon som bindeled, og man glemmer lynhurtigt, at der er en person i den anden ende - også selvom den skratter konstant.

I stedet kunne vi bruge Double Robotten til at være til stede på en måde, som ikke er så nem at overse.

Jeg ville dog aldrig kunne forestille mig at gennemføre et møde med sådan en, men jeg kan sagtens forestille mig, at andre, som har en anden møde-struktur end jeg, sagtens kunne få noget fornuftigt ud af den kørende robot.

Ud over, at man med specifikke brugere kan aktivere robotten kan man også udsende gæstepas, som virker for alle - der bruger Chrome - uden at de skal lave en brugerprofil.

Det virkede først femte gang, da vi prøvede, men da gik det også som en leg. Min kollega kunne fra sin computer køre rundt på vores redaktion og kunne tydeligt høre og opleve stedet og det fiktive møde, som vi satte op. Og så er der jo pludselig muligheder, hvis man kan lade en kommende partner gøre dette.

Det kræver dog lige, at man lader ham/hende køre rundt med robotten et par minutter, så pinlige sammenstød undgås.

Konklusion

Konklusionen må være, at alt, hvad Double Robot lover, udfører den til topkarakter. Lyden er oftest fin og ret tydelig. Billedet er skarpt nok til at kunne se, hvad der foregår, og styringen stabil og det Segway-lignende gyroskopsystem er velfungerende.

Alligevel er jeg lidt forbeholden, når det kommer til robottens egentlige funktion. Mange vil formentlig grine højt af den rullende skærmtrold, og jeg har en fordom om, at danske virksomheder måske vil være en anelse langsommere til at implementere denne slags teknologier end for eksempel de unge og hippe Silicon Valley-startups, som i stor stil har taget Doublen til sig.

For personer, som arbejder meget hjemmefra og som gør en dyd ud af at stadig have en form for tilstedeværelse på kontoret, er det måske en kærkommen gave. For andre vil det være en ligegyldig gadget, som blot vil samle støv i hjørnet.

Og det kan blive en lidt dyr støvsamler. Eftersom Double Robot er en af de eneste af sin slags på markedet, er det jo svært at sammenligne dens pris med andet. 18.750 kroner koster den hos den danske distributør. Om det er meget, må du selv konkludere.

Læs også: Test: Lækkert Pebble Steel smartwatch lader dig købe et glimt af fremtiden



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering