Artikel top billede

(Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Stor guide: Her er den nødvendige software til din studie-pc

Software til din studiecomputer kan koste dig over 10.000 kroner gennem uddannelsen, men du kan også klare dig ganske gratis. Her er en guide til den nødvendige software på både Mac og pc - og til forskellige budgetter.

Når du har fundet den helt rigtige computer til dit studie, skal der tankes software op, så hardware-indkøbet kan folde sit potentiale ud.

Du kan finde Computerworlds store guide til at finde den helt rigtige studie-pc her: Købeguide: Sådan vælger du den rigtige bærbare computer til studiet

I denne guide har vi samlet de nødvendige programmer, der danner platform for opgaveskrivningen, præsentationer eller behandling af de billeder, der skal krydre indholdet i din fysikopgave.

Vi har dog også krydret den 'obligatoriske' software med en stribe programmer, der er helt gratis for alle brugere.

Vi har samlet tre forskellige pakker baseret på økonomi, men det er naturligvis muligt at kombinere vores software-forslag mellem betalings-software og de gratis programmer, så du kan bygge den helt perfekte maskine, der er skræddersyet til dit studiebudget.

Som du kan se på de næste sider, er det muligt at bygge din software-park op fra 0 kroner til et par tusinde kroner per år.

Sidstnævnte løsning giver en række fordele, men det løber også op i en klækkelig omkostning gennem et studie på fire eller fem år.

Her er vores forslag til det perfekte software-setup på din studie-pc.

Find et styresystem

Styresystemet er for det meste inkluderet i den pris, du betaler for din computer og derfor ikke en direkte udgift på dit studie-budget.

Der er som udgangspunkt tre platforme at vælge mellem, når der skal bestemmes styresystem på din studie-computer.

Microsofts Windows, Linux-distributioner eller Apples OS X.

Hvis du køber en computer fra Apple, er det givet på forhånd. Her følger styresystemet med i pakken, der også er ret komplet i forhold til programmer, der er studierelevante.

Det er muligt at lægge en Windows-version på din Mac, men det er vist mere teori end praksis. Opdateringer til OS X er gratis.

Ligeledes er Windows også ofte en medløber til computeren. Køber du en ny pc, er den næsten altid forsynet med en udgave af Windows-styresystemet. Opdateringen til nye Windows-versioner er ikke gratis - dog med undtagelse af opdateringen fra Windows 8 til Windows 8.1.

Det er muligt at finde forhandlere, der ikke forsyner maskinerne med et operativsystem, så du bliver helt fri i dit valg.

Det kræver dog, at du er villig til at opsøge en vaskeægte pc-butik og ikke køber din computer i Elgiganten eller Føtex, der tit har gode tilbud.

Ofte giver det også mulighed for, at du selv kan konfigurere maskinen med harddisk, ram eller grafikkort.

Denne model appellerer til den gruppe, som er Linux-fans.

Open source-styresystemet kommer i masser af forskellige udgaver, og du kan støde på navne som Ubuntu, Debian og Fedora.

Hvis du tænker, at Linux kun er for nørder, tager du fejl. Det er slet ikke svært, det er helt gratis og sikkerheden er meget høj.

Er budgettet ikke til at købe en ny computer, kan du med fordel anvende Linux, da disse systemer ofte ikke kræver så meget af den hardware, som maskinen er udstyret med.

Du kan læse mere om Linux her: Lyn-guide: Her er de ti bedste og nemmeste Linux-distributioner

Når du har platformen på plads, skal du vælge dig en god kontorpakke til at skrive studieopgaverne.

Vælg den rigtige kontorpakke

Anvender du Windows, er det oplagte valg af kontorpakke Office 365, der er Microsofts svar på spørgsmålet om, hvilket produkt du skal bruge.

Her får du også e-mailprogram og kalender leveret fra skyen sammen med Office-applikationer som Word, Excel og PowerPoint. Vær opmærksom på, at pakken kun er kompatibel med Windows 7 eller nyere.

Som bruger får du ligeledes adgang til cloud-tjenesten OneDrive med 15 gigabyte onlinelagerplads, hvor du kan gemme dine dokumenter, billeder og lignende.

Office 365 University-abonnement koster cirka 700 kroner for fire år. Du kan læse mere om de forskellige abonnements-typer og priser på Microsofts webside.

Du kan også købe en studenterudgave af Office til cirka 1.000 kroner.

Hvis du ikke vil bruge penge på en kontorpakke, findes der masser af gratis alternativer til Microsoft. Et af de mest populære eksempler er LibreOffice, der kan hentes ganske gratis - også i en dansk version.

Programpakken indeholder alle standard-kontorprogrammerne som regneark, tekstbehandling og præsentationsprogram. LibreOffice kan uden problemer åbne og gemme i det filformat, der anvendes i Microsofts kontorpakke.

Der er altså ikke problemer med at bruge filer på tværs af de to programmer.

Ligeledes kan kontorpakken bruges på både Linux- og Windows-maskiner, men du skal altså selv finde en tjeneste, hvor du kan gemme dine filer i skyen.

Til Mac-brugerne er valget oplagt, for OS X kommer med programpakken iWork.

Applikationerne downloades fra Apples netbutik og hentes enkeltvis. Hos Apple får du som udgangspunkt fem gigabyte gratis plads i firmaets sky.

På næste side ser vi på, hvordan du får mere lagerplads i skyen.

Opbevaring af dine data i skyen

Du skal selvfølgelig have et sted, hvor du kan gemme dine data.

Harddisken på din maskine er et udmærket sted, men det er også rart med en backup og mulighed for at hente dine filer ligegyldigt, hvor du befinder dig og uafhængigt af, om du har din computer med. Det kan du gøre med en cloud-tjeneste.

Regn med at dette er gratis, med mindre du stiller særlige krav.

Der findes et hav af cloud-tjenester, der tilbyder opbevaring, og de følger ofte med som en service, når du eksempelvis køber Office 365.

Mange af disse tjenester har også specialiseret sig.

Spider Oak er frem for alt en cloud-tjeneste, hvor data opbevares sikkert.

Siden betegner sig selv som 100 procent privat og NSA-sikker. Et andet eksempel er Mediafire, som henvender sig til dig, der vil dele mediefiler eller streame lyd og video direkte fra siden.

Du kan finde den helt rigtige cloud-harddisk her: Gratis cloud-tjenester du bare ikke må misse.

Vælg nu det rigtige billedbehandlingsprogram.

Gør dine billeder klar til hovedopgaven

Nå teksten skal krydres med billeder, kommer du rimelig langt for 0 kroner. Stiller du store krav, så æder det en stor del af budgettet.

Lad os se på guldløsningen først: Adobe er det altdominerende navn indenfor billedbehandling, og firmaet flyttede for et par år siden deres tjeneste ud i skyen og lukkede ned for, at programmet skal installeres på harddisken.

Det kalder firmaet for Creative Cloud. Der er klækkelige rabatter til studerende, og et abonnement koster ifølge Adobes webside cirka 150 kroner om måneden.

For den pris får du adgang til alle Adobes apps og tjenester, herunder de helt nye Photoshop, Illustrator, InDesign og Premiere.

Den billigste fotoløsning fra Adobe er et CC-medlemskab, der kun inkluderer Photoshop, Lightroom samt forskellige service. Det koster 91 kroner for alle.

Et alternativ til den mere prisbevidste, og knap så krævende bruger hedder Gimp.

Programmet er en Photoshop-klon, der udvikles under open source-licens, og derfor kan det hentes kvit og frit.

Gimp byder på mange af de samme manipulationsværktøjer, som findes i Photoshop, og du kan eksempelvis arbejde i lag.

Gimp findes både til Windows og til Linux.

Der er også andre online-værktøjer, der kan anvendes til billedbehandling helt gratis.

Læs mere her: Smart og gratis online billedbehandling

På Mac giver det igen sig selv, for her er billedprogrammet iPhoto en del af pakken. Programmet er ganske udmærket til almindelige fotoopgaver.

Photoshop er naturligvis også en mulighed her, men så skal der afregnes ved kassen.

På næste side ser vi på, hvordan du gør din maskine sikker.

Sikkerheden skal være i top

Sikkerhed er et område, du ikke må overse på din studiecomputer.

Intet er værre, end at hovedopgaven bliver begravet bag en mur af ransomware, eller at harddisken krøller sig sammen og nægter at vise dig indholdet.

Igen er der løsninger til dig med et stramt budget og til dig, der gerne vil betale for lidt ekstra service.

For det er typisk den forskel, der er på betalingssoftware og gratisudgaverne af antivirusprogrammerne.

Gratisversionerne klarer sig ganske udmærket i tests, men du skal altså betale for en lækker brugerflade, support eller ekstraprogrammer til at fange spam.

Men hvilket antivirusprogram er det bedste til din studiemaskine?

Det spørgsmål har den uafhængige test-organisation AV-Comparatives forsøgt at svare på ved at teste 23 antivirusprogrammer over en periode på fire måneder - fra marts til juni 2014.

Helt i toppen af testfeltet finder du Panda, Bitdefender og Avira, hvor sidstnævnte eksempelvis er gratis.

Testvinderen adskiller sig kun minimalt fra de øvrige (og de gratis) konkurrenter. Priserne for Pandas produkter starter ved 250 kroner om året.

Se den nyeste antivirus-test til din studiesikkerhed her: Stortest af 23 programmer: Her er den mest sikre antivirus-løsning.

Problemet med sikkerhed er ikke så stort på Linux-distributionerne, hvor der ikke er nævneværdige sikkerhedsproblemer, der kræver, at du har et antivirusprogram.

Det belaster med andre ord ikke dit budget.

Det samme gør sig gældende på Mac. Nogle sikkerhedsfolk anbefaler dog, at man bruger antivirus på æblemaskinerne.

Den anbefaling kan du efterkomme gratis med eksempelvis Avira.

Hvis du køber Pandas antivirus til Ma,c koster den 399 kroner for et år.

Læs også:
Stortest af 23 programmer: Her er den mest sikre antivirus-løsning

Købeguide: Sådan vælger du den rigtige bærbare computer til studiet

Lyn-guide: Her er de ti bedste og nemmeste Linux-distributioner

Galleri: Gratis cloud-tjenester du bare ikke må misse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere