Det er ikke meget mere end et halvt år siden, at vi kiggede på den sidste flagskibsmodel fra Sony.
Dengang var det Xperia Z2, som vi roste for et flot design og et lækkert kamera.
Z2 var uhyggeligt tæt på at være min favorittelefon af forårets Android-telefoner, men måtte se sig slået af HTC One (M8)s lidt mere lækre design, LG G3s lidt flottere skærm og OnePlus Ones noget lavere pris.
Sidstnævnte slog konkurrenterne af banen med den uhyggeligt lave pris, men på alle de andre punkter har Sony forsøgt at forbedre sig.
Og det er lykkes.
Z3 er Sonys bedste telefon nogensinde, og en forbedring på næsten alle punkter over sin forgænger. Og på mange punkter også sine konkurrenter overlegne.
Design
Z3 ligner sin forgænger, men med små og enkle ændringer.
Designet er blevet mere roligt og knap så prangende og opmærksomhedssøgende.
Det ellers Sony-klassiske OmniBalance design, som prydede både Z1, Z2 og Z2 Compact, er erstattet af et mere rundet udseende, som har samme stil som de nye iPhones.
Det minder mig om designermøbler fra 1970'erne, hvor det var en dyd at producere et design, som ikke stjal opmærksomheden.
Det forhenværende OmniBalance-design har et smukt og unikt design, som desværre gjorde, at telefonen ikke altid lå lige godt i hånden. Den nye Z3 er både tyndere, lettere og føles ganske enkelt bedre.
En millimeter tyndere
Det er faktisk imponerende, at de har kunne skære den allerede tynde Z2 med 11 gram og gøre den en millimeter tyndere.
Kanterne er af aluminium og front- og bagside af Gorillaglas, som giver et godt greb om telefonen.
Aluminiumen kan dog stadig godt virke lidt glat at holde ved, og den store størrelse gør det heller ikke nemmere. Jeg har været tæt på at tabe den flere gange.
Hjørnestykkerne på telefonen er af en form for forstærket plastik, hvilket ifølge Sonys pressemateriale skulle være til at undgå at glasset går i stykker, hvis du taber den.
Ofte taber man telefonen ned på et hjørne, så det giver god mening, og plastikhjørnerne ødelægger ikke det flotte design.
Portene er som på de tidligere Z-modeller skjult bag små løse flapper.
De er noget bedre og mindre irriterende at sætte til og fra end sidste års model, og der er stadig mulighed for at oplade den igennem Sonys egen opladerstation, så du ikke behøver at fjerne flapperne.
Lige som på Z2 synes jeg, at det ødelægger et smukt design, og jeg forstår ikke, hvorfor at Sony ikke forsøger sig med trådløs opladning, hvis de gerne vil give folk muligheden for at lade op uden kabel.
De tillukkede porte er til for at beskytte telefonen mod vand og støv.
Telefonen har fået en IP65/68 certificering, hvilket er den højeste form for certificering inden for vand- og støvsikkerhed når det kommer til smartphones.
Den kan holde til at være nedsænket i ferskvand (så lad være med at tabe den i havet) i 30 minutter på halvanden meter.
Som altid skal du nok ikke gøre det, men ud over at skærmen bliver mystisk, hvis den bliver ramt af vand (vand er ledende, så skærmen tager det som fingertryk), så klarer den vores vandtests med bravur. Specielt er det altid rart at kunne tage den ud af lommen under et regnvejr, og ikke frygte, at den dør efter et par dråber.
Holder sig fra 1440p...
Imens de fleste andre mobilproducenter er gået op i skærmopløsning, så forbliver Sony på en ydmyg 1080p-opløsning. LG G3 har 1440p, Samsungs Note 4 har 1440p og det formodes at den kommende Nexus-telefon vil have en lignende høj opløsning.
Men ikke alt handler om høje tal. LG G3 har uden tvivl en smukkere skærm end Z3 - det er indiskutabelt - men har du behov for sådan en skærm?
Sony mener selv, at man ikke kan se forskel, når skærmen ikke er større. Det kan man, hvis du virkelig kigger efter, men for langt, langt de fleste, så vil de aldrig lægge mærke til det i hverdagen.
Skærmen har stadig en pixeltæthed på 424 ppi, hvilket er rigeligt for et skarpt billede, som man kan kigge på længe uden at blive træt i øjnene.
Sonys skærm er smuk.
Den har tydelige og stærke farver, skarpe detaljer og flotte kontraster. Den når ikke helt op på samme farvemæthed og sort/hvid kontrast som Samsungs AMOLED-skærme, men det er ikke det samme som at sige, at Z3's skærm er dårlig.
Den eneste egentlige anke jeg har er, at den reflekterer lige lovligt meget sollys tilbage udendørs.
Det er et generelt problem for de fleste smartphones, som jeg stadig kun synes at Nokia Lumia har fundet en god løsning på.
Går du altså efter en skærm med sindssyg opløsning, så kig videre. Det har Z3 ikke. Men jeg vil vove påstå, at du ikke har behov for mere end 1080p.
... hvilket giver en sindssyg batterilevetid
Jo højere skærmopløsning jo mere batteri bliver brugt. Derfor er valget af at blive på en 1080p-skærm nok også med til at give telefonen så lang en batterilevetid.
For telefonen bliver bare ved og ved og ved og ved og....
Sony påstår selv, at det skal kunne holde i to hele dage uden opladning ved almindelig brug. Jeg kunne uden problemer bruge den som min almindelige arbejdstelefon med tilhørende surf, spil og musik- og Youtubestreaming og klare mig igennem næsten to dage. Ved eftermiddagstid på andendagen skreg den på strøm, og det er flot efter vor tids standarder.
Jeg kan ikke gå en dag uden at skulle oplade min OnePlus One om aftenen ved samme brug.
Den batterilevetid blev endda opnået uden at bruge nogle af telefonens utallige strømbesparelses-egenskaber. "Strømsparetilstand" er en klassiker, og Z3 har samme "ultrapowersaver"-tilstand som den tidligere model, og som mange af de andre topmodeller også har.
Med den voldsomme Ultrapowersaver kan jeg på en Z3 med ni procent strøm alligevel presse over halvanden dags strøm ud af den. Det er vildt, men funktionaliteten på telefonen er selvfølgelig også nedsat så drastisk, at det føles som en stor Nokia 3310: Ingen mobildata, avancerede apps eller wifi.
Bedre kamera, men samme irriterende software
Tilbage ved Z2 kaldte jeg allerede deres kamera for et af de bedste for den almindelige bruger. Flotte, farverige billeder med mange megapixels. Mange megapixel er ikke lig med flotte billeder, men det betød, at man kunne tage store billeder med rigelige muligheder for forstørrelse.
Z3'eren har en imponerende opløsning på 20,7 megapixel og kameraet har ligesom i Z2 fået et par fif med fra Sonys udmærkede kameradivision.
Blandt andet har kameraet mulighed for at gå helt op på ISO 12800. Imponerende for en smartphone, da de fleste andre smartphones ikke kan komme over ISO 800. Nu skal man aldrig tage billeder med en ISO på 12800, da det vil blive en rigtig grynet oplevelse, og man kan da også kun få adgang til den høje ISO med manuel-funktionen.
Faktisk er der rigtig meget ved kameraet, som kun kan opnås uden for "automatisk". Hele kameradelen kræver faktisk en del tid og tilvænning, før, at man for alvor får noget ud af det. Det har alverdens egenskaber, muligheder, tilføjelser og flotte specs, men i "automatisk" og "improved automatic" har man kun adgang til mindre megapixels og kun 3200 ISO. Skal der leges, så skal der også læres.
Det har slet ikke samme lethed over sig, som en iPhone for eksempel har, og heller ikke samme lethed, når der skal indstilles blænde, ISO og lukketid som på en Nokia Lumia.
Den tager dog rigtig flotte billeder med både manuelt, "improved automatic"- der lynhurtigt skifter til "scener", alt efter hvor du er - og "automatisk". "Improved automatic" driller dog fra tid til anden, og i sjældne tilfælde kommer der et rigtig elendigt billede ud af det - ligesom på Z2.
Men den har stadig en software-tendens, som jeg simpelthen ikke kan fordrage. Når et billede er taget, slører den automatisk billederne en lille smule, så når der zoomes ind, ser det lidt sløret ud. Det er kun noget, som jeg har lagt mærke til på Sony's billeder - og på iPhones og på min OnePlus One - er der langt skarpere billeder selv med lavere megapixel.
Det er en softwareting, for man kan se, at det bliver opsat efterfølgende, og jeg har endnu ikke fundet et sted at slå det fra. Træls, men ikke en dealbreaker.
Kameraet har desuden samme muligheder for at filme 4K, Slowmotion-klip og en direkte upload-funktion til Youtube. Du kan sågar streame direkte fra din telefon til Youtube, hvilket er en feature, som jeg i hvert fald ikke har set før.
Og så er der selvfølgelig en dedikeret kameraknap. Åh, jeg elsker dedikerede kameraknapper.
Samme software som på Z2 - på godt og ondt
Der er en masse bloatware på telefonen. Det var der også på Z2, men det er som om, at Sony har hørt mine bønner. I hvert fald giver de mig nu mulighed for at slette en stor del af dem, så jeg kan undgå de programmer, som jeg ikke har behov for. Jeg kan endda slette Facebook, hvilket for mig er en rar følelse, og en af grundene til, at jeg har et lille had til HTC, hvor jeg skal se det blå ikon hele tiden.
Nogle programmer har man dog lyst til at beholde. Sony har stadig en af de bedste musikafspillere på Androidsiden med Walkman-appen, hvor du også kan få adgang til Sonys musikbutik og Movies-Unlimited, hvis du betaler for det selvfølgelig.
Sony har et stort økosystem af film og musik, men har du allerede Spotify går du ikke glip af det store i Music Unlimited.
Vigtigst er Lifelog dog, som har fulgt med fra Z2. En app som følger dine bevægelser og handlinger igennem dagen, og du kan læse meget mere om her, hvordan det ændrede mit forhold til for eksempel min tid på Facebook.
Den kræver dog, for den maksimale udnyttelse, at du har et fitnessur som enten Sonys Smartwatch 3 eller Fitband.
Ud over de enkelte programmer kører Z3, som alle andre Sony-telefoner, Xperia-launcheren. Og med en kraftig Snapdragon 801-processor kører det hele som smurt i olie.
Ingen hakken nogen steder - heller ikke små underlige hop, som jeg oplevede på Z2 i sin tid - og der kan køres alverdens multitasking.
Det eneste "problem" var, da jeg filmede 4K-videoer. Det får telefonen til at blive meget varm, hvilket skræmmer en til kun at filme et par minutter.
Muligheder for at spille PS4-spil
Telefonen har nok også et af de mere specielle salgsargumenter, hvis du har en Playstation 4. Den kan nemlig streame dine PS4-spil over Wifi. Opdateringen til dette kommer først i oktober måned, så det har ikke været muligt at prøve, men af hvad det har været muligt at se af eksempler på nettet, så ser det meget, meget imponerende ud.
Konklusion
Sonys Xperia Z3 er Sonys bedste telefon til dato. Det er faktisk en af de bedste telefoner på markedet.
Stærkt forbundet til Sonys andre tjenester såsom Music- og Movies Unlimited og muligheden for at streame spil fra PS4, skiller den sig lidt ud fra andre enheder.
Samsung har forsøgt at gøre det samme ved at opbygge "Samsung Apps" og lignende, men Sony har med deres gigantiske film- og pladeselskaber bare bedre mulighed for det.
Dertil kommer, at det er en lækker telefon i gode materialer, og som virker fast og solid. Jeg tvivler meget på, at en Z3 vil bøje i lommen efter brug.
Skærmen er flot, men ikke den flotteste, og kameraet tager udmærkede billeder, som er skarpe, selvom du zoomer en del ind, og hvis du ikke har samme hetz mod Sonys software som jeg har, så er det en sikker vinder.
Hvor Sony virkelig scorer med Z3 er på batterifronten. Den holder i imponerende lang tid.
Oveni det kommer Sony også med en Z3 Compact-model.
Den har samme hardware som Z3, men med en mindre skærm. Så selvom du synes, at Z3 lyder lækker, men at dens 5,2 tommer skærm er for stor, så fås den samme telefon altså også i en 4,6 tommer version.
Den eneste store forskel er batteriet, som er blevet en smule mindre.
Jeg skal ikke kunne sige, hvad det betyder for batterilevetiden, da jeg ikke har haft den i hænderne, men eftersom at skærmen også er mindre, så tror jeg på, at batteriet stadig er ganske udmærket.
Z3 er en rigtig god telefon, og står du og leder efter en ny flagskibstelefon, og er du ikke imponeret af iPhone 6's nyheder, så overvej en Z3. Den har været en fornøjelse at teste.
Læs også Stor guide: Her er de bedste smartphones på markedet