Mennesket er ret begejstret for at måle alt muligt. Quantified Self-bevægelsen har fået fat i rigtig mange, og det er jo også hyper-interessant at beskæftige sig så indgående med det mest interessante i denne verden - sig selv.
"Den videnskabelige revolution og industrialiseringen startede det, og nu har vi alle sammen en microcomputer i lommen og dingenoter, der gør det muligt at måle på alt muligt - og det er simpelthen bare fedt," siger Michael Flarup, chefdesigner og grundlægger af softwarehuset Robocat, som blandt andet står bag kickstartersuccesen Thermodo, der er et lille termometer til smartphones.
"De fleste af os er jo talfikserede og kan godt lide at måle os selv - og så tiltaler det gadgetfolket, som er glade for at købe nye ting. Men jeg tror, det hele er på vej ind i en ny fase, hvor udbyttet bliver meget større og vil forandre manges liv," siger han.
Det vender vi tilbage til.
At vores begejstring for måling langt hen ad vejen også handler om kontrol og muligheden for forbedring, er der vist ingen tvivl om.
"Måling er det første skridt mod kontrol og eventuel forbedring. Hvis du ikke kan måle noget, kan du ikke forstå det. Hvis du ikke kan forstå det, kan du ikke kontrollere det - og hvis du ikke kan kontrollere det, kan du ikke forbedre det," lyder et citat fra den amerikanske performance-guru H. James Harrington.
Men måling kan altså også bare dreje sig om at aflæse og forstå vores omgivelser, så vi kan handle efter det.
Thermodo - et termometer til din smartphone
Her er den lille Thermodo fra Robocat et godt eksempel. En gigantsucces på Kickstarter i foråret 2013 med næsten ti gange så stor finansiering som de efterspurgte 35.000 dollar fra næsten 9.000 støtter.
I december 2013 og januar 2014 blev 12.000 enheder sendt til modtagere i 77 lande, og det lille lækre stykke hardware er nu solgt i over 20.000 eksemplarer.
Prisen er 30 dollar for en enhed i autolakeret aluminium med påtrykt logo eller 45 dollar for en enhed i anodiseret aluminium med indgraveret logo. Læg dertil cirka seks dollar for en forlængerledning på en meter, så du er sikker på at måle temperaturen så korrekt som muligt (så kan du også have den hængende ud af vinduet på skiferien, så du lige kan forberede dig mentalt, før du begiver dig ud på løjperne).
Smart måling
Selve måleenheden leveres i en holder i samme design, og holderen har monteret en nøglering, så den altid er lige ved hånden. Måleenheden skal placeres i din telefons hovedtelefonudgang, og måling af temperaturen foregår ved at sende to forskellige modulerede signaler til enheden. Retursignalerne analyseres ved hjælp af såkaldt linær interpolation, som alt i alt angiveligt giver en præcis måling uafhængig af telefonens hardware-setup. Du kan læse mere om metoden her.
Enheden styres selvfølgelig af en app, som - ud over at vise den målte temperatur - blandt andet også kan indstilles til at kompensere målingen for telefonens temperatur. Smart nok, hvis man ikke lige har en forlængerledning ved hånden, men ikke helt så nøjagtigt.
App'en viser også nuværende, laveste og højeste temperatur i måleperioden.
Konklusion
Thermodo-enheden og den tilhørende app er velfungerende og meget lækkert designet. Udbyttet er lige præcis det, du forventer, og ikke så meget mere. Du får at vide, hvad temperaturen er der, hvor du måler, og det er så det.
Hvis du bruger en iOS-enhed, giver app'en desuden adgang til dels at se og dele dine tidligere målinger, dels at se andres målinger i det omfang, de har sagt ja til at dele dem.
Android-brugere kan hverken gemme eller dele deres målinger, men på dette kort kan man aflæse live- og historiske målinger fra hele verden. Alt i alt et no nonsense-produkt i bedste skandinaviske stil til en fair pris.
Vaavud - en vindmåler til din smartphone
Et andet eksempel på vores store lyst til at måle på omgivelserne er vindmåleren fra Vaavud, som er lige så pæredansk som Thermodo. Den første udgave blev ligesom Thermodo finansieret på Kickstarter i foråret 2013 og er siden solgt i 30.000 eksemplarer til over 100 lande. Nu er Vaavud midt i finansieringen af en ny version af vindmåleren på Kickstarter, som også kan måle vindretning. Efter 18 dage er målet allerede nået - og lidt til - så succesen er i hus
Folkene bag Vaavud er kitesurfere og windsurfere, og navnet Vaavud er inspireret af ordet "våvud", der er de nordiske guders ord for vind.
Den nye vindmåler findes naturligvis endnu kun som prototype, men den første version, som vi har haft lejlighed til at prøve, er en rigtig sej gadget. Ikke så design- og materialelækker som Thermodo al den stund, at den er fremstillet i hård plast og er betydelig større, men til gengæld medfulgte der en fed, lille neoprentaske med en lille karabinhage, som både kan indeholde telefon og vindmåler.
Høj præcision
Præcisionen fejler angiveligt ikke noget, +/- fire procent, så det er bestemt ikke bare legetøj, men et stykke værktøj, der ud over kitesurfere og windsurfere også kan bruges af lystfiskere (som jeg selv) og mange andre. Vaavud nævner selv blandt andre landmænd, ballonskippere og sejlere.
Selve målingen foregår ved hjælp af to små magneter i rotoren, fortæller Vaavud på Kickstarter. Magnetfelt-sensoren i telefonen kan registrere rotationen, og ved brug af algoritmer, som normalt anvendes til lyd, kan rotationen konverteres til vindhastighed. Kalibreringen er foretaget på DTU i en vindtunnel.
I den tilhørende app kan man naturligvis aflæse den aktuelle måling, men målingen bliver også uploaded og gjort tilgængelige på et kort. Endelig kan man oprette sig som bruger og få adgang til alle de målinger, man har foretaget.
Den nye generation af vindmåleren skal bruge strøm fra hovedtelefonudgangen. Designet af rotoren gør, at den accelererer, præcis når vinden rammer den største overflade, for derefter at decelerere igen. Sensoren kan måle selv de mindste variationer i hastighed, og ved at sammenligne punktet med maksimal hastighed med kompasretningen kan vindretningen beregnes, fortæller Vaavud. Prisen bliver 400 kroner, og vindmåleren skulle være klar til salg i november.
Konklusion
Vaavuds vindmåler er en sej og højst brugbar gadget til alle, der har brug for en præcis, lokal måling. Som nævnt ikke så design- og materialelækker som Thermodo, men til gengæld har app'en for en Android-bruger den meget nyttige funktion, at både iOS- og Android-brugere kan aflæse andre brugeres målinger direkte i app'en. Prisen fejler heller ikke noget.
Hvad så med fremtiden?
For Michael Flarup fra Robocat er der ingen tvivl om, at vi vil se endnu flere enheder, som kan måle alt muligt i vores omgivelser.
"Der er mange andre ting i vores omgivelser, som varierer - støj, luftkvalitet og sollys, for eksempel. Her er der en mulig guldgrube, for folk vil gerne vide noget om miljøet omkring dem, og hvis du sætter dem i stand til at foretage egne målinger og holde styr på dem over tid vil det altid fascinere," siger han.
Michael Flarup mener dog som nævnt, at vi står foran en periode, hvor hele emnefeltet bliver mere brugbart.
"Som en ægte fanboy håber jeg, at Apple kan knække koden og fremstille noget, som virkelig ændrer folks liv. De har gjort det før," siger han.
"Spørgsmålet er, om det, vi har set indtil nu, har ændret manges liv. Det er fint nok med en Fitbit, som tracker antal skridt - men ændrer det virkelig mit liv? Eller manges liv? Jeg tror faktisk ikke, vi har ramt det endnu", siger han.
Øjeblikkelig feedback
"Måske hvis man fik øjeblikkelig feedback på sine handlinger - eksempelvis en realtidsmåling af blodsukkerniveauet, når man har spist en kage - tror jeg, folk ville tænke sig om. Eller hvis målinger blev uploaded til din læges profil af dig, og han på baggrund af det kunne ringe og indkalde dig til et tjek - så er vi på vej ind i det, der for et par år siden virkede som fremtidsmusik. Men jeg tror, det er det, der bliver arbejdet på derude," siger Michael Flarup.
I hvert fald er der ikke meget, som tyder på, at den menneskelige begejstring for at måle aftager. Man skal måske bare lige huske på den amerikanske forfatter John Hayes bemærkning om, at vi har en tendens til at overvurdere det, vi kan måle, mens vi undervurderer det, vi ikke kan måle.
Læs også:
Fede telefoner og gadgets, som er lige rundt om hjørnet
Bliv "first mover": Sådan får du de nyeste gadgets fra udlandet