Hvis der er noget, som internettet er godt til, så er det som slaraffenland af gratis ting. Og selvom man ofte skal tage ordet "gratis" med et gran salt, så er der mange gratis glæder på nettet, som man kan udnytte.
Blandt andet findes der er utallige sites, hvor man kvit og frit kan lære selv tunge og komplicerede emner som et nyt sprog, HTML5 eller sågar oplære sig selv i psykologi eller lineær algebra.
Herunder følger en liste på syv forskellige læringssites, hvor alt eller det meste indhold er gratis.
Code Acadamy
Er du udvikler, eller ønsker du en bedre forståelse af de bagvedliggende koder, som i stigende grad styrer vores hverdag, så er Code Acadamy et glimrende sted at starte.
Hjemmesiden kan lære dig alt fra HTML og CSS til Ruby og Python, Samtidig er der også læringsmuligheder i forskellige API-pakker såsom Youtubes, Twitters eller Onedrives API'er.
Code Acadamy bygger på en "spilificering" af indlæring, og opdeler hver eneste trin i små opgaver, så man nemt og relativt forståeligt for begyndere kan se og forstå, hvad det er der foregår. Samtidig får man små medaljer og "achievements", som man kender det fra mange spil, når man har klaret bestemte ting.
Det er her, at jeg personligt har fået en forståelse af HTML.
Siden er gratis og kræver bare et login - Enten i form at et Facebook, Google+ eller et CodeAcadamy-login.
Hjemmesiden er på engelsk.
Khan Acadamy
Khan Acadamy er en gratis læringsinstitution med mantraet, at læring skal være gratis for alle, når som helst, hvor som helst, altid.
Foretagendet er en non-profit organisation, som blandt andet støttes af Gates-foundation, som Bill og Melinda Gates står bag.
Her kan du lære alt fra calculus og fysik til økonomi - både mikro- og makroøkonomi - og en dybere forståelse for finansmarkedet.
Der kommer hele tiden nye gratis kurser, som både er fra tidlig gymnasieniveau til universitetsstof.
Deres hjemmeside er på engelsk, men langt de fleste læringsinstitutioner i Danmark bruger alligevel engelske bøger på højere niveauer.
Duolingo
At kunne mere end et sprog er ved at være et krav i en global verden som vores. Duolingo er sådan en hjemmeside. Den tilbyder gratis undervisning i spansk, fransk, italiensk, tysk, portugisisk og hollandsk.
Hjemmesiden bygger på et lyt-og-lær princip på samme måde som Rosetta Stone - et af de bedste, men også dyreste sprogprogrammer på markedet. Hver lektion har en række opgaver, som så skal løses ved først at lytte og derefter svare på spørgsmålene.
Du får løbende karakterer, så du hele tiden kan se, hvilket niveau du er på, og svarer du forkert tre gange, skal du starte forfra. Lige som et videospil.
Her skal du også kunne basisengelsk for at kunne følge kurserne.
How cast
Vil du vide, hvordan man bedst fletter en fletning, når din datter kommer og spørger, eller vil du vide, hvordan du bedst bruger Photoshop eller mangler du bare en række gode råd til haven? Så er How Cast svaret.
How Cast er et YouTube-lignende site med utallige videoer, som forklarer pædagogisk, hvordan du løser et problem eller blot bliver bedre.
En genial hjemmeside til hurtig inspiration til alverdens ting og sager. På blot ti minutter kan du have lært, hvad svejstning er, hvordan man ordner sine drænrør eller hvordan man bedst håndterer sin græsplane, så den forbliver flot.
Google Books / iTunes Books
Der findes flere tusinde bøger på Google Play Store (bøger) og hos iTunes, som er gratis at downloade. Ofte har forfatterne været døde i nok år til at der ikke længere er copyright på deres materiale ( for eksempel alle Edgar Allan Poes værker), eller fordi forfatteren har valgt at det skal være gratis.
Der findes en lang række gratis danske bøger i alle mulige forskellige genrer.
Begge findes i enten Google Play eller App Store/iBooks på de respektive platforme.
Librivox
I samme kategori finder vi Librivox.org. Det er en hjemmeside som vil udbyde lydbøger gratis, og ved hjælp af frivillige kommer der hele tiden nye bøger på sitet. Hvis du selv mener, at du har en god fortællerstemme, kan du selv tilmelde dig som oplæser på dansk.
Siden tilbyder filerne i lidt store mp3-formater eller igennem iTunes og der er en lille række danske bøger. Igen er bøgerne copyright-løse bøger - ofte på grund af en længe død forfatter.
TED
Det handler ikke altid at blive klogere på noget, som man direkte kan bruge til noget. En generel forståelse af verden omkring sig er vigtig, og TED-konferencerne er et godt sted at følge med i den nyeste forskning forklaret på en måde, som lægmænd også kan forstå.
Sitet er gratis, og der er flere tusinde video-foredrag om alt fra robotteknologi til udforskning af universet og mørkt stof og over til, hvordan gruppearbejde bedst fungerer i pressede situationer.
Absolut et kig værd, hvis du mangler lidt lærende, men ofte underholdende stof, mens børnene er i poolen.
Der findes en iPad/iPhone/Windows Phone/Android-app, hvor man kan hente videoer ned, så de kan afspilles offline. Perfekt til ferieturen.
Bonus: Codebabes.com
Som en bonus er CodeBabes.com. Vil du gerne lære at kode, men føler dig ikke rigtig motiveret til at kode uendelige linjer af kedelig kode, så kan du med fordel bruge CodeBabes.com.
Her forklarer en ung, dristigt klædt kvinde dig hvad du skal gøre og hvorfor, og udfører du den rigtige kode i det ønskede kodesprog, så smider hun et stykke tøj - og sådan fortsætter det.
Alt efter hvor meget humor din kone har, kan det frarådes at bruge CodeBabes derhjemme.
Læs også: Disse 20 gratis værktøjer gør din dagligdag nemmere
Læs også: Fire lette trin: Få hastigheden tilbage i din iPhone eller iPad