Selv om det ellers faldende pc-salg er stagneret, så kommer producenterne stadig med kreative og "innovative" løsninger på, hvad vi forbrugere skal have i stedet for pc'en, så vi ikke bare går over til tabletten.
Acer Aspire Switch 10 er en af disse. Som en efterfølger til Acers Iconia W510 fra 2012, som ifølge Acer selv var en stor succes, er det en gennemført hybridcomputer, som både virker som en Windows-tablet og en fuldt fungerende Windows 8.1 computer.
Nærmeste tydelige konkurrent er Asus' T100 computer, som formmæssigt også er en fuldt fungerende bærbar med aftagelig skærm til tablet.
Begge er entry-bærbare; Bærbare computere som til en meget billig pris kan lige præcis det, de skal kunne, og så ikke mere end det. Og det er da også en pris på cirka 3.000 kroner, som er det mest tydelige trækplaster for Acers Switch 10, for man får en del computer for få penge.
Men som alt andet er der steder, hvor producenten er gået let hen over, når prisen skal presses i bund. Og det er der absolut også med Switch 10. Man giver kun 3.000 kroner, og så får man altså ikke metalcover eller hurtige processorer. Langt fra.
Acer selv har haft sine problemer med salget af pc'er. Det kan du læse mere om i dette interview med Acers europæiske direktør.
Gennemført hybrid-ide
Acers Aspire Switch 10 er en 10-tommer hybridcomputer. Selve computeren ligger kun i skærmen, som med to stærke magneter og klemmer sidder fast til tastaturet og bunden.
Switch 10 er dækket af en grålig plastik, som ikke på nogen måde udstråler eksklusiv kvalitet, men til 3.000 kroner for en computer, så skal man nok heller ikke regne krom eller aluminium.
Plastikken virker tynd og knirkende, og efter at have brugt den i et par timer ude i en meget varm, dansk sommersol en eftermiddag, smittede plastikoverfladens farve af mod min taske.
Designet skal dog også have ros, for det er et af de bedste hybridløsninger, som jeg har haft i mine hænder.
Hybrid-pc'en fås i mange varianter. Nogle har en vendbar skærm som Lenovos Yoga, andre en roterbar skærm som Dells, imens andre har aftagelige "skærme".
Switchen er af den sidstnævnte gruppe, og ofte kommer producenterne med halvdårlige løsninger til at samle skærm og tastatur. Knapper som ikke virker ordentligt, samlinger så skærmen vipper generende under brug eller magneter som ikke er kraftige nok.
Men ikke her. Switch 10's skærmdel - der egentlig er hele computeren - samles med to hængsler og et par kraftige magneter.
Et solidt "klik" forsikrer en, at skærmen sidder fast, selvom der ikke er nogen knapper, som først skal trykkes i bund eller slides til siden.
Det virker solidt og skærmen falder på ingen måde af, når man løfter computeren.
Magneten er dog så kraftig, at man nogle gange rammer ved siden af, når det skal samles, men det er ikke et større problem.
På skærm-delen finder vi også langt de fleste ind- og udgange på pc'en. Mini-USB, mini-HDMI,micro-SD, Strømindgang og et minijack-stik.
Bunden/docken består af et tastatur og et almindeligt USB 2.0-stik og intet andet.
Ingen ekstra batteri eller anden udnyttelse af den plads, som alligevel skal bruges for at give tyngde nok til at den ikke vælter for nemt på grund af skærmens vægt.
Acer siger, at man kan købe en bund med en 500 gigabyte HHD, men for mig virker et ekstra batteri mere vigtigt. Igen må jeg huske på, at den kun koster 3.000 kroner.
Samme batteri kunne have været med til at undgå, at computeren vipper, hvis man lægger skærmen lidt for langt tilbage.
Bruger man computeren i skødet, skal man passe gevaldigt på, at den ikke vælter bagover, hvis man skal kunne se på skærmen i en ordentlig vinkel. Generende.
Tastaturet
Tastaturet i docken er med til at man i princippet skulle kunne erstatte en anden bærbar eller stationær med Switch 10, men man skal være forberedt: Det tager meget lang tid at vænne sig til det lille tastatur.
Tasterne er meget små, da de skal passe til den lille 10-tommer skærm (Der dog reelt er cirka 12-tommer på grund af de store, sorte kanter omkring den), men er dog solide og giver et tilfredsstillende "klik", når man benytter sig af det.
Efter et par dage var det faktisk svære at komme tilbage til min stationære computers tastatur.
Men musepladen/trackpad'en er langtfra noget, som Acer skal være stolte af.
På deres andre sommermodeller har de ellers været gode til at indbygge store og gode trackpads, som med touchsoftware fra Microsoft giver en rigtig god følelse.
Ikke på Switchen. Langt fra.
Den lille trackpad ligger meget tæt på tastaturet, og alt for ofte, når man sidder og skriver, rykker musen pludselig op og rammer et hjørne, så vinduet minimeres, netop fordi at man har ramt den med siden af hånden.
Løsningen i langt de fleste tilfælde er jo bare at bruge den udmærkede touchskærm, men nogle gange er den klassiske mus bare stadig bedst, og der skuffer switchen - selv for kun 3.000 kroner.
Som tablet?
Man kan som fornævnt dele skærm og tastatur, så man sidder med en 10 tommer Windows-tablet.
Efter det svært lækre "klik" fra dockens hængsler, når man løfter skærmen af, sidder man med en 585 grams tablet, der altså er noget tungere end andre i samme kategori. Et eksempel er Sonys Z2 Tablet.
Men som tablet fungerer den udmærket. Man har med Windows 8.1 selvfølgelig adgang til Windows Store, som er ved at få et mere acceptabelt udvalg af apps, selvom der stadig mangler mange af de officielle "store" apps såsom Spotify (der er dog udmærkede kopier, og ellers kan man jo altid installere desktopversionen, hvis man kan leve med at det ikke er touch-optimeret).
Højtalerne, som er placeret i stereo forneden på tabletten, giver en acceptabel lyd og bare det, at de sidder på fronten er et stort plus i forhold til mange andre tablets, som stadig placerer den på siden eller endda på bagsiden.
Faktisk virkede det ofte rigtig godt for mig, når jeg skulle bruge maskinen som en hybrid.
Jeg bruger en bærbar som skal testes i godt en uge til to som min daglige computer, så da min telefon ringer for et interview, åbnede jeg hurtigt mit notesprogram med mine spørgsmål, hev skærmen af og gik ind ved siden af, hvor jeg sad med Switch 10 som en blok.
Jeg vænnede mig hurtigt til den tankegang.
Skærmen
Switch 10's skærm er ikke noget at råbe hurra for, men det er heller ikke noget, som den skal have kritik for. Med en opløsning på 1366 x 768 på en IPS LED-skærm og gode synsvinkler klarer Switch 10 sig ganske udmærket.
Farverne er klare og tydelige uden at være voldstomt levende (tænk Samsungs skærme som reference), og lysniveauet er udmærket.
Udendørsbrug er dog ikke det mest optimale, da solen reflekteres nemt i skærmens glas. Det er dog langt fra den værste skærm, jeg har brugt udendørs.
Andre "Entry-bærbare" i nogenlunde samme prisklasse har skærme med højere opløsning, men skal du have en computer til let brug, så har du heller ikke brug for en skærm med en super høj opløsning.
Lav opløsning er ofte også med til at give længere batterilevetid, og det har Switch 10 brug for.
Det giver cirka syv timers strøm på papiret, hvilket er okay, men jeg måtte flere gange gribe til opladeren allerede efter fem, hvis jeg bare sad med en browser og et skriveprogram.
Igen undrer det mig, at der ikke er mulighed for en bund med et ekstra batteri.
Ydeevne
Under den tynde, lidt skrøbelige plastik ligger der en Intel Atom Z3745 processor 1.33 GHz og 2 gigabyte ram.
Det er nok til at kunne køre Windows 8.1 (32-bit) uden problemer sammen med de fleste programmer tilknyttet, men forvent ikke, at maskinen ikke brænder sammen, hvis du forsøger at spille Battlefield 4.
Faktisk kan du højst sandsynlig ikke engang installere Battelfield 4 på computeren, da dens interne hukommelse kun er på 32 gigabyte (kan fås i 64 gigabyte).
Der er dog plads til et Micro-SD-kort, som understøtter op til 128 gigabyte.
Dette er en maskine for let skrivearbejde, netbrowsing, videoafspilning og minispil, og på intet tidspunkt viste den sig ikke stærk nok. For hvad den er, klarer den sig udmærket.
Der følger desuden en gratis version af Office Home and Student 2013 med, hvilket altid kan modtages med kyshånd.
Mængden af "bloadware" er heller ikke så stor, som man kunne have frygtet.
Den klassiske bloatkonge, Norton Antivirus" er selvfølgelig at finde, men ønsker du en anden antivirus-program, så er det nemt af afinstallere både Norton og meget af det andet forudinstallerede software.
Konklusion
Acer kommer ikke med en ny revolution med Aspire Switch 10. For 3.000 kroner får man en lille, men habil computer, som langt hen ad vejen er nok for mange.
Men den har også sine svagheder.
Specielt plastikdesignet, som Acer har valgt, er jeg på ingen måde imponeret af. Af malingen smitter af efter brug uden for, kan jeg slet ikke forstå kan ske, og der er allerede to dybe ridser i den efter at have ligget op af en lynlås i min taske.
Ridserne er min egen skyld, men jeg har haft utallige andre bærbare i samme lomme - Surface Pro 2, macbook Air, Asus transformer og ingen af dem har modtaget ridser.
Acer fortæller dog, at der senere på året skulle komme en større version af Switch 10, som skulle være belagt med aluminium.
Ydeevnen i Switchen er perfekt til prisen, tastaturet er til at vænne sig til, og selvom at trackpadden absolut ikke er til at råbe hurra for, så er touchskærmen god og responsiv.
Man får, hvad man betaler for, og for 3.000 kroner får man stadig meget computer for pengene.
Læs også: Historien om slagen pc-kæmpe: Derfor gik det så galt for os
Læs også: Test: Kør løs med sjov mini-Windows på 400 gram
Læs også: Test af 6 mini-tablets: Sådan vælger du den rigtige