Artikel top billede

It-koks koster Skat 900 millioner

Flere års bøvl med forsinket it-system har kostet Skat en formue.

Mange års problemer med Skats ikke længere helt så nye inddrivelsessystem EFI har kostet det offentlige 902 millioner kroner, fordi det offentliges krav mod borgerne i mellemtiden er blevet forældede. Det fremgår af et notat, som skatteminister Morten Østergaard (R) senere i dag fremlægger for Folketingets skatteudvalg.

EFI-systemet har været undervejs, siden den daværende regering i 2005 fusionerede de lokale skatteforvaltninger for at effektivisere inddrivelsen af borgernes skatterestancer. Undervejs i forløbet er flere hundrede ansatte i Skat blevet fyret med henvisning til, at det nye it-system kunne gøre arbejdet mere effektivt.

Efter den oprindelige plan skulle EFI være startet op for fuld styrke i 2008, men systemet er siden da gentagne gange blevet forsinket.

Officielt blev systemet taget i fuldt brug i september i fjor, men internt i Skat er det ifølge Computerworlds oplysninger en offentlig hemmelighed, at EFI stadig er langt fra at køre optimalt.

Skat har derfor blandt andet måttet flytte mere end 300 medarbejdere fra andre områder til at sagsbehandle inddrivelsesopgaverne manuelt.

Det har flere gange været fremme, at it-problemerne betyder, at Skat mister provenu. Så sent som i sidste måned viste et notat fra Skat selv, at tabet var på mere end 500 millioner kroner. Det tal er nu ifølge Skatteministeriet steget til de nævnt e 902 millioner kroner.

Også Rigsrevisionen har haft Skats it-system under luppen og kunne i november sidste år aflevere en skarp kritik af Skats håndterings af gældsinddrivelsen.

Skatteminister Morten Østergaard (R) siger i dag til dagbladet Politiken, at det er "helt uacceptabelt", at Skats inddrivelsessystem nu har kostet så mange millioner. Ministeren sender ifølge Politiken aben videre til KMD og CSC, der står bag EFI-systemet.

»Leverandøreren har ikke leveret det, de har lovet. Derfor har Skat skruet tommeskruerne på, så det hver eneste dag koster dem penge, indtil de leverer et system, der virker. Vi håber selvfølgelig, at det får dem til at rubbe neglene. Vores tålmodighed er sluppet op«, siger ministeren til avisen.

Også kommunerne har i de seneste år flere gange kritiseret Skat for ikke at løfte opgaven godt nok, alt imens danskernes gæld til kommuner, politi, DSB og andre offentlige kasser er vokset og vokset fra 52 milliarder kroner i 2005 til 77 milliarder kroner i 2012.

Læs også:

Skat på trapperne med kæmpe it-systemer - seks år for sent

Disse it-systemer gør ansatte overflødige hos Skat




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere